UŽIVO DAN 183 MKCK: Još nema bezbednosnih garancija Kijeva za ruski humanitarni konvoj
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 183 MKCK: Još nema bezbednosnih garancija Kijeva za ruski humanitarni konvoj

Planeta -
Rusija i ustanici na istoku Ukrajine pobrinuli u punoj meri za sve aspekte osiguranja bezbednosti za humanitarni konvoj, ali Kijev još nije, kaže Peter Mauer

MOSKVA - Predsednik Međunarodnog kometeta Crvenog krsta (MKCK) Peter Maurer rekao je danas u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom da su se ruska strana i ustanici na istoku Ukrajine pobrinuli u punoj meri za sve aspekte osiguranja bezbednosti za humanitarni konvoj, ali da još nema neophodnih bezbednosnih garancija ukrajinske strane za prolaz konvoja i naknadnu distrubiciju humanitarne pomoći.

"Ministar inostranih poslova Rusije i predsednik MKCK dogovorili su se da preduzmu narednih sati energične mere radi rešavanja pitanja o što skorijem početku upućivanja ruske humanitarne pomoći", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Lavrov je, kako se navodi, izrazio nadu da odugovlačenje sa pružanjem bezbednosnih garancija nije "pokušaj Kijeva Ili drugih snaga da onemoguće najvažniju humanitarnu akciju", prenela je RIA Novosti.

Predsednik MKCK, navodi ruski MIP, visoko je ocenio mere koje je ruska strana preduzela na planu organizovanja pružanja pomoći stanovništvu jugoistočne Ukrajine, a Lavrov je ukazao da se situacija pogoršava iz dana u dan.

"Ruši se infrastruktura, bolesnici ostaju bez lekova, deca bez hrane, u mnogim naseljima nema vitalnih sredstava", rekao je Lavrov.

Kolona od 262 kamiona iz Podmoskovlja krenula je 12. avgusta sa približno 2.000 tona pomoći ka Ukrajini i sada se nalazi u Rostovskoj oblasti. Sada se prvih 16 kamiona nalazi na graničnom prelazu "Donjeck" a još niko nije proveravao tovar.

15.13 - Najmanje troje civila poginulo je danas u bombardovanju grada Makivka, oko 16 kilometara od Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, prenosi Frans pres sa lica mesta. Artiljerijska paljba i dalje se čuje kod železničke stanice Makivke, gde su se meštani sakrili od sukoba, javlja agencija i dodaje da je kod tog mesta novinar Frans presa video tela jedne žene i dva muškarca. Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisejnko je rekao da je vojska danas preuzela kontrolu u jednoj četvrti Luganska, gde već nedeljama traju sukobi. Lokalne vlasti stalno pozivaju u pomoć zbog kritične situacije u tom gradu, u kojem već dve i po nedelje nema ni vode ni struje i vlada nestašica osnovnih prehrambenih proizvoda.

13.35 - Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland uputio je jutros pismo ministrima spoljnih poslova država SE u kojem je skrenu pažnju na pogoršanje humanitarne situacije u kojoj se nalaze izbeglice u Ukrajini. Jagland je pozvao sve šefove diplomatije država SE da obezbede humanitarnu pomoć u saradnji sa UN, Crvenim krstom i nadležnim nacionalnim institucijama. Onje apelovao na sve strane da produže dijalog i pokušaju da pronađu političko rešenje za krizu u Ukrajini.

Pol Pikar, Foto AP
Pol Pikar, Foto AP

13.31 - Posmatrači OEBS koji nadziru granicu Rusije i Ukrajine nisu registrovali prenos naoružanja, izjavio je danas šef monitoring misije Pol Pikar. "Oružje nikada nismo videli. Pitanje je bilo da li smo videli vojna vozila koja su prešla preko granice. Na dva punkta juče nismo videli nikakva vojna vozila koja su prešla granicu", rekao je on na brifingu, javlja RIA Novosti i podseća da misija posmatrača OEBS u Rostovskoj oblasti radi od početka meseca sa ciljem monitoringa na prelazima "Gukovo" i "Donjeck". Kako je naveo, 11. avgusta uveče posmatrači su čuli helikopter koji je dva puta preleteo punkt "Gukovo" i potom odleteo natrag, a na punktu "Donjeck" posmatrači su od 9. do 11. avgusta registrovali let dva helikoptera Mi-24 a preko noći se čulo da su nedaleko od prelaza leteli helikopteri. "Svi ti helikopteri nisu ulazili u vazdušni prostor Ukrajine, jer su leteli u vidnom polju posmatrača na prelazu", rekao je Pikar i dodao da su "uvek bili na ruskoj strani".

Ilustracija: Ukrajinski vojnici, Foto AP

12.35 - U centru Luganska trenutno se vode ulične borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisjenko. "Jedan deo grada je oslobođen, dok se u centru grada i dalje odvijaju ulične borbe", rekao je Lisenko, a preneo Rojters. Lugansk je već nedeljama pod artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske, koja pokušava da grad preuzme od proruskih snaga, a građani poslednjih 17 dana nemaju pijaću vodu niti električnu energiju.

Donjeck, Foto Reuters

12.28 - Eksplozije od jutros odjekuju u nekoliko četvrti Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, gde stanovnici već dva dana nemaju vodu, javlja Frans pres sa lica mesta. Eksplozije se čuju na istoku grada kao i u zapadnom delu gde se nalazi aerodrom, prenosi AFP i dodaje da se humanitarna situacija pogoršava u tom gradu u kojem je živelo milion ljudi pre početka sukoba pre četiri meseca.

Post by Arsen Avakov.

12.05 - Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su snage ukrajinske vojske na istoku zemlje zauzeli još jedan gradić u blizini Donjecka, uporišta proruskih snaga na tom području. Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da je jedan vojnik poginuo, a četvorica ranjena kad se pre ulaska u grad Ilovajks, 18 kilometara istočno od Donjecka, bataljon volontera našao pod paljbom, prenela je agencija AP. Među povređenima je i komandat bataljona ukrajinske vojske za područje Donbasa Semjon Semenčenko.

Aleksandar Zaharčenko, Foto AP
Aleksandar Zaharčenko, Foto AP

11.30 - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da se separatistima u tom delu Ukrajine danas pridružilo 14 Srba. "Te snage koje nam dolaze, to su sve dobrovoljci. Na primer, danas nam je stiglo 14 Srba", kazao je Zaharčenko na konferenciji za novinare u Donjecku, prenosi Interfaks. Zaharčenko je dodao da Kijev mora priznati DNR kao državu, jer više nije moguće tražiti neku formu automonije. On je istakao da je sve naoružanje kojim raspolažu proruske snage oteto od ukrajinske vojske, koja ga je napustila. "To su, u stvari, naši trofeji", ističe Zaharčenko.

DNR: Srmtna kazna za dezerterstvo, izdaju i druge zločine, Foto Reuters

11.15 - Rukovodstvo snaga samoodbrane DNR upozorilo je svoje borce da za dezerterstvo, izdaju, špijunažu, subverzivnu delatnost i predaju naoružanja neprijatelju mogu da budu kažnjeni smrtnom kaznom. Edvard Jakubovski, vršilac dužnosti vrhovnog javnog tužioca DNR, na jednom video snimku koji su objavile proruske snage ističe kako nije tajna da neki njihovi pripadnici čine zločine, da ima krađa i neovlašćene primene sile, prenosi Rojters. Zvaničnici DNR najavljuju kako je u planu donošenje krivičnog zakona i osnivanje vojnih sudova. Među krivičnim delima za koja bi bila predviđena smrtna kazna su i slučajevi "teškog ubistva", pod čime se podrazumeva ubistvo dve ili više osoba, ili ono koje je obavljeno na naročito surov način ili su žrtve dete ili trudnica

10.03 - (Premijer Krima Sergej) Aksjonov: 21. avgusta počinje masovna operacija preseljavanja izbeglica koje su došle s jugoistoka Ukrane sa Krima u unutrašnjost Rusije, objavila je Vlada Krima na Tviteru.

09.42 - Tela 15 žrtava raketnog napada na izbeglički konvoj u ponedeljak u istočnoj Ukrajini danas su pronađena, saopštio je portparol vojske Ukrajine Andrij Lisjenko. Portparol je rekao da je potraga za telima poginulih trajala celu noć i da je nastavljena i danas, javlja Rojters. Ukrajinske snage optužuju za napad proruske snage dok one negiraju da su odgovorne za taj napad. Konvoj autobusa sa izbeglicama pogođen je u ponedeljak raketom kod Luganska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track