UŽIVO DAN 185 NEOČEKIVANO: Petar Porošenko u nedelju raspušta skupštinu?
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 185 NEOČEKIVANO: Petar Porošenko u nedelju raspušta skupštinu?

Planeta -
Predsednik Ukrajine raspušta parlament potšo se raspala vladajuća koalicija, kaže njegov portparol

KIJEV - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko mogao bi već u nedelju da najavi raspuštanje parlamenta, saopštio je danas njegov portparol.

"Ova odluka se donosi kad za to nastupi ustavni osnov. A taj trenutak nastupa od Dana nezavisnosti (24. avgusta)", izjavio je Svjatoslav Ceholko, preneo je Rojters.

Ukrajinska vladajuća koalicija se raspala 24. jula, zbog čega će doći do raspuštanja paelamenta Vrhovne Rade i novih parlamentarnih izbora u oktobru

Konačno na granici, Foto AP
Konačno na granici, Foto AP

15.39 - Ukrajinski carinici i policija započeli su danas proveru konvoja ruske humanitarne pomoći, saopštila je ukrajinska pogranična služba. Prvi kamioni iz konvoja ruske humanitarne pomoći prešli su danas ruski granični prelaz, odakle su preko takozvane "ničije zemlje", između ruske i ukrajinske granice, otišli na ukrajinski granični prelaz, prenela je agencija Rojters. Konvoj ruske humanitarne pomoći bio je skoro nedelju dana na rusko-ukrajinskoj granici zbog bojazni da služi kao paravan za vojnu pomoć proruskim snagama, što Moskva negira.

Ilustracija Foto AP
Ilustracija Foto AP

15.19 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njeni pripadnici u blizni Luganska zaplenili dva ruska oklopna vozila za koje pretpostavlja da pripadaju elitnoj proruskoj paravojnoj formaciji. Ukrajinska vojska je saopštila da je u vozilima pronašla dokumenta na osnovu kojih pretpostavlja da pripadaju diviziji Pskov. Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko je rekao da su osobe koje su upravljale vozilima pobegle sa lica mesta, preneo je Frans pres.

Na granici, Foto Reuters

14.25 - Prvi kamioni iz konvoja ruske humanitarne pomoći prešli su danas ruski granični prelaz i kreću se ka ukrajinskom prelazu, javio je dopisnik Rojtersa s lica mesta.Kamioni su ušli u prostor takozvane "ničije zemlje", između ruske i ukrajinske granice i kako Rojtersov izveštač navodi nije još sasvim jasno da li su kamioni ušli na teritoriju Ukrajine ili su se zaustavili na ukrajisnkom graničnom prelazu. Konvoj ruske humanitarne pomoći nalazi se skoro nedelju dana na rusko-ukrajinskoj granici.

Mihal Rohač, Foto Facebook
Mihal Rohač, Foto Facebook

14.24 - Proruski borac kog je ukrajinska armija zarobila u utorak u borbama u Ilovajsku na istoku Ukrajine nije srpski doborovoljac s lažnim slovačkim pasošem kako se nagađalo, već zaista Slovak, pišu slovački listovi, za sada nezvanično, pozivajući se na izvore u slovačkom MUP-u. Prema fotokopiji pasoša koju je na Fejsbuku objavio savetnik ukrajinskog ministra odbrane Anton Geraščenko, u borbama u Ilovajsku zaista je zarobljen Mihal Rohač, 45-godišnji Slovak iz Žiline sa prijavljenom adresom u Banskoj Bistrici.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak čak je juče pozvao na razgovor ukrajinskog konzula u Bratislavi, ali ni ta urgencija nije pomogla da Slovačka dobije zvanično obaveštenje. "Informacija je objavljena, a zatim ni čitava 24 časa nismo u stanju da dobijemo zvaničnu potvrdu", kazao je Lajčak listu SME.

10.56 - Ukrajinski ministar za ekonomski razvoj i trgovinu, Pavlo Šeremeta, odlučio je da podnese ostavku na tu funkciju, javlja Interfaks-Ukrajina."Umesto da nastavim borbu sa jučerašnjim sistemom, odlučio sam da se fokusiram na rad sa današnjim ljudima koji će stvoriti sutrašnji sistem", napisao je Šeremeta na svom nalogu na Fejsbuku.

Četiri kamiona su na carini, ali nijedan još nije ušao u Ukrajinu, Foto Reuters
Četiri kamiona su na carini, ali nijedan još nije ušao u Ukrajinu, Foto Reuters

10.33 - Četiri kamiona iz konvoja ruske humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini ušla su na teritoriju carinskih kontrolnih punktova Donjecka, ali nijedan još nije pušten u Ukrajinu, dok su preostalih 12 kamiona u blizini. Prema informacijama ruskih medija, koje je potvrdio i dopisnik britanskog “Telegrafa”, ukupno 16 kamiona ušlo je na teritoriju pograničnih punktova, a ukrajinski carinici izrađuju dokumentaciju koja je potrebna za njihov ulazak u Ukrajinu. Državna granična služba Ukrajine saopštila je tim povodom da još nije počela sa pregledom i carinjenjem robe u kamionima.

Pavlo Klimkin, Foto Fonet/AP

10.02 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin rekao je danas da Kijev zaslužuje vojnu pomoć zapadnih zemalja u borbi sa milicijama samoproklamovanih narodnih republika Donjecka i Luganska i to, kako je naglasio Klimkin, ne manju nego što je dobio Irak. Klimkin je dodao da je Ukrajini potrebna podrška u političkoj, ekonomskoj i javnoj sferi. "Potreban nam je ekvivalent Maršalovom planu. Posle Drugog svetskog rata, SAD su odigrale ključnu ulogu u primeni Maršalovog plana. Ovih dana, Nemačka bi mogla da preuzme vođenje takve istorijske misije", zaključio je Klimkin uoči posete nemačke kancelarke Angele Merkel Kijevu 23. avgusta.

08.32 - Proruske snage oborile su u sredu ukrajinski bombarder "Suhoj Su-25" u regionu Luganska, na istoku Ukrajine, saopštio je portparol Informativnog centra ukrajinske Nacionalne bezbednosti i Saveta odbrane Andrij Lisjenko. Lisjenko je naveo da za sada, nije poznato da li je pilot bio u stanju da se katapultira ili je poginuo u padu aviona, prenosi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track