(VIDEO) UŽIVO DAN 186 STIŽE KONVOJ: Prvi kamioni ruske pomoći ušli u Lugansk
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 186 STIŽE KONVOJ: Prvi kamioni ruske pomoći ušli u Lugansk

Planeta -
Deo puta koji kontroliše ukrajinska armije konvoj je prošao bez ikakvih problema i incidenata

DONJECK/LUGANSK - Prvi od 280 kamiona ruske humanitarne pomoći konačno su stigli u Lugansk, pogođen humanitarnom katastrofom, javlja ruska televizija Lajf Njuz pozivajući se na vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike.

Deo puta koji kontroliše ukrajinska armije konvoj je prošao bez ikakvih problema i incidenata.

Baš pred dolazak prvih kamiona, telefonom su razgovarali šefovi predsedničkih administracija Rusije i Ukrajine, Sergej Ivanov i Boris Loškin. Loškin je tom prilikom rekao ruskom kolegi da Kijev smatra da je nedopustiv ulazak ruskog konvoja na teritoriju Ukrajine bez dozvole te zemlje.

U Lugansku su željno čekali konvoj, koji je bio zadržan nedelju dana.

"Stanovnici grada ne primaju plate, socijalnu pomoć i penzije. Mada još ima osnovnih prehrambenih namirnica, ispred kamiona u kojima se prodaju hleb i mleko su redovi", saopštila je gradska skupština. Zbog prekida u snabdevanju vodom i nestašice benzina, grad ima problem sa odnošenjem smeća, pa postoji bojazan od širenja infekcija po velikoj letnjoj vrućini.

15.57 - Proruske snage su zauzele tri grada u istočnoj Ukrajini, objavila je danas agencija Novorusija njuz na svom sajtu. Vojska samoproglašene Donjecke Narodne Republike je saopštila da su juče nastavljene ulične borbe u Ilovajsku. Privatni i dobrovoljački bataljoni "Dnjepr", "Azov" i "Donbas", koji se bora s ukrajinskom vojskom, pokušali su da napadnu i povrate ovaj grad, ali nisu uspeli. Ukrajinska vojska svakodnevno granatira Lugansk u jugoistočnoj Ukrajini gde su pre tri nedelje prekinute komunikacijske veze, kao i snabdevanje strujom i vodom, saopštila je skupština tog grada. U najnovijem granatiranju teško je oštećen stadion Avangard.

Foto Fonet/AP

15.35 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izajvio je da ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu predstavlja kršenje međunarodnog zakona i pozvao Moskvu da vrati situaciju u međunarodne pravne okvire. On je naveo u svojim komenatrima objavljenim na predsedničkom vebsajtu da je više od 100 ruskih kamiona prešlo granicu bez kontorle ukrajinskih carinika ili graničnih službenika i bez pratnje zvaničnika Međunarodnog Crvenog krsta. "Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog zakona", istakao je Porošenko, preneo je Rojters.

Foto Reuters
Foto Reuters

15.31 - Šef Službe bezbednosti Ukrajine Valentin Nalivajčenko izjavio je da je ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez prethodnog odobrenja Kijeva direktna invazija. "Kažemo da je to direktna invazija. Radi se o vojnim vozilima pod ciničnim pokrićem Crvenog krsta", rekao je Valentin Nalivajčenko,

15.20 - Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, iako je nazvalo odluku Rusije da pošalje konvoj s humanitarnom pomoći preko ukrajinske granice "flagrantnim kršenjem svakog principa međunarodnog prava", saopštilo je da će "u cilju sprečavanja provokacija omogućiti sve neophodne uslove za bezbedan prolazak konvoja".

15.05 - Ukupno 70 kamiona iz ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći prešlo je zasad rusko-ukrajinsku granicu i voze prema Lugansku, javlja Rojters, pozivajući se na očevica, dok izvor iz ukrajinske vlade tvrdi da je to učinjeno bez dozvole. Među 70 kamiona je i 20 koji su prešli granicu ranije danas. Oni su pre toga bili na ničijoj zemlji između ruskog i ukrajinskog graničnog prelaza, ali sada su ušli u Ukrajinu, navodi Rojters.

14.30 - Ukrajinski carinski zvaničnici potvrdili su da ruskom konvoju nije data dozvola, javlja Pola Siler, dopisnica Raše tudej. U međuvremenu, Interfaks Ukrajina je objavila da je izvor iz ukrajinske vlade rekao da su ruski kamioni sa humanitarnom pomoći prešli ukrajinsko-rusku granicu bez dozvole Kijeva i bez prethodno dogovorene pratnje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. "Konvoj je krenuo sam od sebe, bez pristanka ukrajinske strane i bez pratnje Crvenog krsta", rekao je neimenovani zvaničnik.

http://www.youtube.com/watch?v=zS9XmRDIz-A

13.13 - Međunarodni Komitet Crvenog krsta saopštio je da nije mogao da prati ruski humanitarni konvoj zbog bezbednosnih razloga. "Ruski humanitarni konvoj je krenuo u Ukrajinu, ali mi ga ne pratimo zbog bezbednosne situacije", napisao je Crveni krst na Tviteru.

12.18 - Proruske snage su ove nedelje oborile helikopter ukrajinskog vazduhoplovstva u blizini Luganska, u istočnoj Ukrajini, a dva člana posade su tom prilikom poginula, saopštila je danas ukrajinska vlada. Helikotper Mi-24 oboren je u sredu, južno od Luganska, izjavio je portparol službe bezbednosti Andrej Lisjenko, prenosi AFP. Istog dana je oboren ukrajinski ratni avion takođe kod Luganska.

Foto Printscreen Twitter

11.55 - Rusija je odlučila da njen humanitarni konvoj krene za Lugansk jer smatra da su iscrpljeni svi izgovori za odlaganje isporuke pomoći istoku Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, javlja Raša tudej. Predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten je o tome da je humanitarni konvoj na putu za Lugansk, izjavio je njegov pres sekretar Dmitrij Peskov, navodi RT. Moskva je upozorila protiv pokušaja da se omete ova striktno humanitarna misija i navela da Kijev namerno odlaže isporuku humanitarne pomoći do trenutka kada neće biti nikog kome će ta pomoć biti potrebna.

Ukrajinski vojnik puca, Foto Reuters

10.16 - Ukrajinska oružane snage saopštile su danas da su nanele težak poraz proruskim snagama čijih je "stotinjak" pripadnika stradalo u borbama, javlja AP. Zvaničnici ministarstva odbrane rekli su i da su vladine snage uništile 11 raketnih sistema tipa "grad", tri tenka i pet oklopnih vozila tokom borbi u okolini grada Snježnoje. Ove tvrdnje nisu mogle da budu potvrđene, navodi AP dodajući da su Ukrajinci su i ranije iznosili preuveličane procene.

Arhivska fotografija: Angela Merkel, Vladimir Putin i Petar Porošenko, Foto AP

09.57 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je uoči pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Minsku da čvrsta pozicija njegove zemlje zavisi od " jedinstva naroda, snažne države i jake vojske ". Predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petar Porošenko, učestvovaće u mirovnim pregovorima u Minsku 26. avgusta, preneli su danas ruski mediji. Iz ukrajinskog predsedništva saopšteno je da Porošenko ide u Minsk zajedno sa timom predstavnika EU, među kojima su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesari za trgovinu i energetiku Karel de Guht i Ginter Etinger. Putin će u razgovorima u Minsku biti "pojačan" učešćem beloruskog i kazahstanskog predsednika Aleksandara Lukašenka i Nursultana Nazarbajeva.

Konvoj je još na ruskoj strani granice, Foto AP
Konvoj je još na ruskoj strani granice, Foto AP

09.41 - 34 kamiona iz ruskog konvoja humanitarne pomoći prošlo je carinsku kontrolu na rusko-ukrajinskoj granici, izjavio je predstavnik Uprave carine Rojan Farukšin."Do ovog trenutka 34 kamiona iz konvoja s humanitarnom pomoći prošlo je kontrolu, a sledeća 34 kamiona parkirala su se na carini", kazao je Farukšin za RIA Novosti. On je dodao da još nijedan kamion nije ušao u Ukrajinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track