UŽIVO DAN 19 NETANIJAHU: Hamas prekršio prekid vatre, nema više primirja!
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 19 NETANIJAHU: Hamas prekršio prekid vatre, nema više primirja!

Planeta -
Premijer Izraela izvestio o kršenju primirja i novom granatiranju izraelske teritorije

TEL AVIV/GAZA - 15.36 - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu objavio je na Tviteru da je palestinska teroristička organizacija Hamas prekršila prekid vatre koji je sama jutros tražila povodom muslimanskog praznika ramazanskog Bajrama..

Izrael je prihvatio sva četiri prekida vatre, a Hamas ih je odbacio i nastavio da granatira Izrael, napisao je Netanijahu na Tviteru, a njegovi saradnici izjavili su da Izrael odbacuje taj Hamasov zahtev za humanitarni prekid vatre.

U intervjuu za CNN Netanijahu je optužio palestinsku terorističku organizaciju Hamas da nudi prekid vatre jednom rukom, a drugom nastavlja da ispaljuje rakete. Na pitanje da li će Izrael prihvatiti ponudu za primirje, Netanijahu je odgovorio: "Hamas čak ne prihvata svoj sopstveni prekid vatre, on nastavlja vatru na nas dok razgovaramo". On je dodao da će Izrael "preduzeti svaku akciju koja je potrebna da zaštiti svoj narod.".

U intervjuu za CBS Netanijahu je rekao da Palestinci koriste svoje civile kao "ljudske štitove" protiv izraelske vojne kampanje u Gazi. Takođe je ponovio da izraelska vojska ne cilja civile, već hamasovce, a da se mrtva tela gomilaju za kamere da ih snime. Istakao je da smatra kako Palestinci moraju biti diskreditovani i razoružani.

15.36 - Palestinska teroristička organizacija Hamas ipak je pristala na 24-časovni prekid vatre, mirovni predlog Ujedinjenih nacija. To je isti predlog koji je Hamas jutros glat odbio, i to putem SMS, zahtevajući da se prvo izraelski tenkovi povuku iz Pojasa Gaze, i nastavio da granatira izraelske gradove. Ali, sada su se predomislili. "U odgovor na intervenciju Ujedinjenih nacija i uzimajući u obzir uslove u kojem je naš narod i predstojeći praznik, grupe palestinskog otpora postigle su sporazum o pozivu na humanitarni prekid vatre dug 24 sata", glasi SMS poruka koju je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri poslao.

Napad na ciljeve palestinskih terorista u Pojasu Gaze, Foto AP

12.59 - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da obnavljaju antiterorističku operaciju u Pojasu Gaze sa kopna, mora i iz vazduha, pošto je palestinska teroristička organizacija Hamas nastavila da ispaljuje rakete na izraelsku teritoriju, okončavši unilateralno humanitarno primirje. "Posle neprestane raketne vatre Hamasa tokom čitave humanitarne pauze, sa kojom smo se saglasili za dobrobit civilnog stanovništva Gaze, IDF će sada obnoviti vazdušnu, pomorsku i kopnenu aktivnost u pojasu Gaze", navedeno je u saopštenju. Vojni portparol Peter Lerner naveo je na Tviteru da izraelska vojska "obnavlja ofanzivne aktivnosti" zbog flagrantnog kršenja humanitarnog prekida vatre.

12.38 - IDF je saopštio da su tokom 20-dnevne antiterorističke operacije "Zaštitna ivica" poginula ukupno 43 izraelska vojnika. Poslednji od njih, 27-godišnji Refael Degorker, poginuo je sinoć u blizini pojasa Gaze. Cilj ofanzive je da se zaustavi raketiranje Izraela iz Pojasa Gaze i unište prekogranični tuneli. Izraelci tvrde da su do sada otkrili oko 50 takvih tunela koje smatraju pretnjom.

Palestinski zdravstveni zvaničnici kažu da je broj poginulih Palestinaca dostigao 1.047, dok je više od 6.000 ljudi ranjeno.

Sami Abu Zuhri je posla SMS da je primrije završeno, Foto Facebook
Sami Abu Zuhri je posla SMS da je primrije završeno, Foto Facebook

10.00 - Palestinska teroristička organizacija Hamas odbacila je odluku Izraela da se na 24 sata produži humanitarno primirje u Pojasu Gaze. Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri je izjavio da primirje mora obuhvatiti povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, dok desetinama hiljada raseljenih mora biti dozvoljeno da se vrate kućama. Sadašnji uslovi Izraela "nisu prihvatljivi", naveo je on u SMS poruci koju je poslao novinarima.Cilj ofanzive je da se zaustavi raketiranje Izraela iz Pojasa Gaze i unište prekogranični tuneli.Izraelci tvrde da su do sada otkrili oko 50 takvih tunela koje smatraju pretnjom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track