(VIDEO) UŽIVO DAN 193 OEBS: Nema dokaza da su ruski vojnici u Ukrajini
Foto: Printscreen Yt

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 193 OEBS: Nema dokaza da su ruski vojnici u Ukrajini

Planeta -
Trenutno nema dokaza da su na teritoriji Ukrajine ruske regularne trupe, izjavio je predsednik Stalnog saveta OEBS

BERLIN - OEBS nema dokaze da ruske regularne vojne trupe deluju na teritoriji Ukrajine, rekao je danas presednik Stalnog saveta OEBS Tomas Greminger.

"Trenutno nema dokaza da su na teritoriji Ukrajine ruske regularne trupe", izjavio je Greminger u radio emisiji stanice Dojčland radio kultura, prenela je agencija Itar-Tass.

Ranije danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov negirao je prisustvo ruske vojske u Ukrajini, rekavši da takve tvrdnje bez dokaza nisu iznete prvi put.

Kijev je juče optužio Rusiju za aktivno učešće njenih vojnika u oružanim sukobima u jugoistočnoj Ukrajini, dok je NATO izašao sa tvrdnjom da je reč o više od 1.000 pripadnika ruske armije.

18.20 - Ukrajina želi da bude snabdevena oružjem, ali ne očekuje da NATO pošalje svoje vojnike kao pomoć u borbi protiv proruskih snaga u istočnim oblastima, saopštio je danas ambasador Kijeva u Alijansi.

19.35 - Proruske snage koje su na istoku Ukrajine proglasile Narodnu Republiku Donjeck, oborile su danas četiri ukrajinska vojna aviona Suhoj 25 (Su-25), saopštio je štab Donjecke republike, a prenosi Itar-Tas s.

20.31 - Predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo osudio je danas "indikativne upade ruskih snaga u Ukrajinu" tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je iz Brisela.

Vladimir Putin na forumu Seliger-2014, Foto Printscreen RT

16.07 - Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je artiljerijske napade ukrajinske vojske na gradove na istoku Ukrajine sa napadima fašista tokom Drugog svetskog rata. "To je tužno i podseća me na događaje iz Drugog svetskog rata, kada su okupacione snage nemačkih nacista opkoljavale naše gradove, na primer Lenjingrad, i neposredno granatirali i gradove i njihove stanovnike", rekao je on učestvujući na omladinskom forumu "Seliger-2014".

Predsednik Rusije osvrnuo se i na težak položaj jedinica ukrajinske vojske koje su u okruženju u Ilovajsku i rekao da je Kijev odbio da pregovara o obezbeđivanju koridora za njihovu evakuaciju.

"Mislim da je to velika greška koja će izazvati mnogo ljudskih žrtava", kazao je Putin. On je dodao da je ukrajinsko rukovodstvo pokazalo da je nesposobno da uspostavi kontrolu nad situacijom i pozvao na uspostavljanje dijaloga između Kijeva i istoka Ukrajine.

Ukrajinski vojnici, Foto Reuters

15.52 - Desetorica ukrajinskih vojnika su poginuli, a 30 je ranjeno u borbama sa proruskim snagama u jugoistočnoj Ukrajini u poslednjih 24 časa, saopštio je danas Savet za odbranu i bezbednost u Kijevu. Borbe ukrajinske vojske i proruskih snaga pojačane su kada je otvoren novi front, prenela je agencija Rojters. Ujedinjene nacije saopštile su danas da je od sredine aprila u borbama u Ukrajini poginulo 2.593 ljudi.

Arsenij Jacenjuk, Foto Reuters

13.48 - Ukrajinska vlada predložiće Vrhovnoj radi (skupštini) da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi kurs na učlanjenje u Severnoatlantski savez (NATO), izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. On je, kako prenosi agencija Interfaks-Ukrajina, rekao da bi usvajanjem tog zakona Ukrajini bilo zabranjeno članstvo u poststovjetskim integrativnim savezima kao što su carinska ili evroazijska unija, koje, kako je rekao, po svojoj suštini nisu ništa drugo nego "Sovjetski savez koji se zove Ruska Federacija".

Na svojoj stranici na Fejsbuku ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov napisao je da ukoliko skupština odobri vladan predlog, Ukrajini se otvara put u NATO.

Džavad Zarif i Sergej Lavrov, Foto Reuters

13.17 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je povodom optužbi Kijeva i Zapada da je Moskva izvršila „invaziju“ u Ukrajini da takve tvrdnje nisu iznete prvi put i da niko nije ponudio dokaze za njih. „Optužbe protiv nas nisu prve koje smo čuli, ali nikada nismo upoznati sa činjenicama“, izjavio je Lavrov nakon sastanka sa šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom, prenela je agencija Itar-tass. „Čini mi se da je prikrivanje činjenica karakteristično za SAD i nekoliko evropskih država u odnosu na ono što se događa u Ukrajini“, naveo je šef ruske diplomatije.

Ban Ki-mun, Foto Reuters

12.01 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je danas duboku zabrinutost zbog zaoštravanja konflikta u Ukrajini, posle tvrdnji Kijeva i Zapada da ruski vojnici deluju u borbama na jugoistoku Ukrajine. Istovremeno, u izveštaju UN navedeno je da je oko 2.600 osoba poginulo u borbama u Ukrajini od sredine aprila, prenela je agencija AFP. „Duboko sam zabrinut zbog pogoršanja situacije u Ukrajini“, rekao je Ban i dodao da su nedavne razgovore o okončanju krize „brzo zasenili izveštaji o pojačavanju sukoba“.

11.37 - Lideri samoproglašene Donjecke Narodne Republike prihvatili su poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da otvore humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom da se oni razoružaju. "Uz svo poštovanje prema Vladimiru Putinu, predsedniku zemlje koja nas je prva podržala moralno, spremni smo da omogućimo humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom da predaju teško naoružanje i municiju tako da ono ne bude upotrebljeno protiv nas", rekao je premijer DNR Aleksandar Zaharčenko, prenosi Itar-Tass.

Vladimir Putin: Izbegnite besmislene žrtve, Foto AP
Vladimir Putin: Izbegnite besmislene žrtve, Foto AP

11.30 - Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je proruske snage na istoku Ukrajine da obezbede humanitarni koridor kako bi ukrajinski vojnici koje su opkolili mogli da izađu iz ratnog područja i izbegnu besmislene žrtve, javlja Raša tudej. "Pozivam miliciju da otvori humanitarni koridor za vladine ukrajinske vojnike pod okruženjem, kako bi izbegli nepotrebne žrtve i omogućili im da napuste bojište i vrate se svojim porodicama", navodi se u saopštenju Kremlja. Putin je apelovao da se hitno pruži medicinska pomoć svim ranjenima koji su učestvovali u vojnim akcijama i najavio da će Rusija nastaviti da pruža humanitarnu pomoć civilima na istoku Ukrajine.

10.47 - Bilans žrtava građanskog rata u Ukrajini dostigao je 2.593, javlja Rojters, prenosi Kijev post na Tviteru.

09.28 - Ukrajinska vojska saopštila da je poziv Vladimira Putina da se otvori "humanitarni koridor" dokaz da su proruske snage na istoku "direktno pod vođstvom i kontrolom Kremlja", prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track