UŽIVO DAN 194: Dvoje mrtvih u granatiranju Donjecka, ofanziva na Lugansk
Foto: AP Photo

Danas sastanak vrha EU u Briselu

UŽIVO DAN 194: Dvoje mrtvih u granatiranju Donjecka, ofanziva na Lugansk

Planeta -
Ministri EU najavili su nove sankcije Rusiji zbog "invazije" na Ukrajinu. Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da ukrajinska kriza izmiče kontroli
1 / 4 Foto: AP Photo

KIJEV/DONJECK - Najmanje dva civila poginula su u novom granatiranju Donjecka, a ukrajinska vojska obnovila je danas ofanzivu u Luganskoj oblasti, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije.

Gradske vlasti Donjecka saopštile su da je situacija od jutros napeta i da su žitelji Kijevskog i Lenjinskog rejona javili da se periodično čuju plotuni i eksplozije, prenela je ukrajinska agencija UNN.

"Ponovo je iz artiljerijskog oruđa pucano po Petrovskom i Kijevskom rejonu. Obim štete se utvrđuje. Do sada se zna za dva civila poginula u Petrovskom rejonu", navedeno je u saopštenju gradskih vlasti.

"Sprovedena je operativna obrada nekoliko naselja u Slavjano-Serbskoj oblasti, kao i sela Krimsko i Sokoljniki. Nastavljaju se aktivne borbe u luganskom pravcu", rekao je Lisenko, tvrdeći da su proruske nage izgubili oko 40 pripadnika.

18.04 - Predsednica Litvanije Dalija Gribauskatje izjavila je danas, uoči početka samita EU u Briselu, da je Rusija u ratu sa Ukrajinom i da je praktično zaratila sa Evropom i založila se za oštre sankcije Mosvi i vojnu pomoć Ukrajini.

16.19 - Partija Otadžbina (Batkivščina) Julije Timošenko odlučila je da danas započene neophodne procedure radi održavanja referenduma o učlanjenju Ukrajine u NATO, istovremeno sa vanrednim parlamentarnim izborima 26. oktobra, javile su agencije.Bivša ukrajinska premijerka je rekla da će danas njena stranka predati Centralnoj izbornoj komisiji predati prijavu o okupljanju građana na kom će biti istaknuta inicijativa, preneo je UNN.

14.20 - Sednica trilateralne Kontakt-grupe za rešavanje krize na istoku Ukrajine (Ukrajina-OEBS-Rusija) biće održana u ponedeljak, 1. septembra, javila je beloruska agencija Belta.

12.11 - Protekle noći iz okruženja kod Ilovajska na istoku Ukrajine ka pozicijama ukrajinske Nacionalne garde u Komsomolsku povuklo se približno stotinu ukrajinskih vojnika, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.Kako je naveo, od tog broja 28 su iz bataljona MUP-a, a ostali iz jedinica teritorijalne odbrane (TO) Ministarstva odbrane, prenele su ukrajinske i ruske novinske agencije.

11.23 - Događaji u Ukrajini predstavljaju zajedničku nesreću i Rusije i Ukrajine, i Evrope u celini, izjavio je danas zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov, navodeći da Rusija ne može ravnodušno da gleda na humanitarnu katastrofu i da je potrebno uspostaviti "humanitarni most" između Rusije, Luganska i Donjecka.

Ističući da Rusija ne izvodi nikakva vojna dejstva u Ukrajini, Antonov je u intervjuu Slovačkoj TV i RIA Novosti je na tvrdnje sa Zapada da humanitarna pomoć Rusije predstavlja intervenciju, rekao da je na jugoistoku Ukrajine humanitarna katastrofa i da to smatraju predstavnici UN.

10.48 - Premijer Finske Aleksander Stub rekao je da lideri Evropske unije na današnjem sastanku u Briselu neće odlučivati o novim sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize.

"Jasno je da ćemo razgovarati o novim sankcijama s obzirom da se situacija promenila u proteklih par dana, ali danas nećemo doneti odluku ni o kakvim novim sankcijama", rekao je Stub za finski radio YLE. "Ukoliko Rusija nastavi da destabilizuje napore na istoku Ukrajine, smatram da je opravdano da se pojačaju sankcije, ali se nadam da se to neće dogoditi", rekao je on.

"Postoje zemlje koje žele da odmah pooštre sankcije, kao i zemlje koje žele mirniji pristup", rekao je Stub.Petomesečni sukob u Ukrajini dostigao je kritičnu tačku ove nedelje pošto je NATO juče istakao tvrdnju da je više od 1.000 ruskih vojnika prešlo ukrajinsku granicu da bi se borili zajedno sa proruskim snagama u Ukrajini, navodi AP.

08.48 - Jedan ukrajinski borbeni avion tipa "suhoj" SU-25 oboren je juče ujutru na istoku Ukrajine, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske. "Ruski sistem vazdušne odbrane oborio je jedan avion SU-25. Pilot se uspešno katapultirao", navodi se u saopštenju. Generalštab ukrajinske vojske nije saopštio gde je tačno oboren avion. Takođe su demantovane informacije ruskih separatista koji tvrde da su uspeli da obore četiri aviona.

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, bliski politički saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel, primetio je da su ministri videli da, svi pregovori, sastanci i kontakt grupe nemaju uspeha "pošto ih Putin koristi kao alibi da dobije na vremenu".

Bez obzira što odluke nisu donete i što neke zemlje EU i dalje imaju rezerve oko novih sankcija Rusiji, evropski izvori najavljuju da će lideri EU danas u Briselu, verovatno, dati zadatak briselskim zvaničnicima da sačine predlog novih kaznenih mera protiv Moskve."Jedina stvar koja može da se uradi u kratkom roku jeste da Evropski savet odluči da pojača sankcije, na primer za ceo finansijski sektor. Mislim da će lideri EU odlučiti da Komisija treba da napravi jasne predloge u tom pravcu", naveo je Brok.

Poršenko: Ukrajina se nada da će EU odlučno delovati

Kijev se nada da će ga Evropska unija podržati i odlučno delovati u vezi situacije na jugoistoku Ukrajine, rekao je predsednik Ukrajine Petro Porošenko nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru.Dvoje zvaničnika su koordinisali korake za dalje delovanje pred današnji sastanak šefova država i vlada u Briselu, preneo je Itar-Tass.

Porošenko je tokom sinoćnjeg telefonskog razgovora zahvalio Merkelovoj na preduzetim naporima da stavi ukrajinsku stranu na dnevni red, saopštila je pres služba predsednika Ukrajine.Porošenko je izjavio i da namerava da iznese realne informacije o situaciji u ukrajinskom regionu Donbasa liderima 28 država članica EU.

Podsetimo, petomesečni sukob u Ukrajini dostigao je kritičnu tačku ove nedelje pošto je NATO juče potvrdio da je više od 1.000 ruskih vonka prešlo ukrajinsku granicu da bi se borili zajedno sa proruskim snagama u Ukrajini.

"Moramo da budemo svesni onoga s čim se suočavamo - sada smo u sred druge ruske invazije na Ukrajinu u roku od godinu dana" primetio je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt misleći na rusku aneksiju Krimskog poluostrva u martu, a drugu sada na istok Ukrajine, dodaje AP. Bilt je rekao da Rusiji mora da se uputi jasna poruka da su njeni upadi na teriroriju susedne zemlje neprihvatljivi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track