UŽIVO DAN 196 BORBA ZA AERODROM U LUGANSKU: Ukrajinska vojska se povukla!
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 196 BORBA ZA AERODROM U LUGANSKU: Ukrajinska vojska se povukla!

Planeta -
Ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej tvrdi da se ruske jedinice kreću ka drugim gradovima na istoku, uključujući i najveći grad u regionu Donjeck

KIJEV - Ukrajinske snage su se povukle sa glavnog aerodroma u Lugansku, na istoku Ukrajine, nakon što su prethodno dobili naređenje da to učine, izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko.

U regionu Luganska, ukarjinske snage su dobile naređenje i povukle su se sa aerodroma, rekao je Lisenko novnarima, preneo je Rojters.

On je naveo da je u proteklih 24 časa, poginulo sedam ukarajinskih vojnika. Ranije danas u Kijevu je saopšteno da su se ukrajinski vojnici sukobili sa ruskim tenkovskim bataljonom u Lugansku, a da se ruske vojne jedinice kreću ka drugim velikim gradovima na istoku Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Evropu da ignoriše što ukrajinska armija puca direktno na civile na istoku Ukrajine.

17.42 - Vicepremijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Andrej Purgin izjavio je danas da će sledeće konsultacije Kontakt-grupe za rešenje ukrajinske krize biti održane 5. septembra, kada će se razmatrati potezi ka prekidu vatre i mogućnost razmene zaroboljenika "svi za sve"."Sledeći susret biće održan 5. septembra, za sada smo razmenili dokumente sa ukrajinskom stranom. Oni su predali svoje viđenje situacije a mi svoje", rekao je Purgin posle današnjih konsultacija Grupe u Minsku, prenela je RIA Novosti.

16.55 - Ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej upozorio je danas da je sa Rusijom na pomolu "veliki rat" u kome bi moglo stradati na desetine hiljada ljudi. "Veliki rat stigao je pred naš prag... kakav Evropa nije videla od Drugog svetskog rata", napisdao je na svom Fejsbuk nalogu ukrajinski ministar odbrane, a prenosi AFP.

15.02 - Izbijanje Drugog svetskog rata na današnji dan pre 75 godina pokazuje zašto Evropa sada mora okončati rat u Ukrajini, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk. Premijer Tusk, koga su lideri EU izabrali za sledećeg predsednika Evropskog saveta, govorio je na poluostrvu Vesterplate na baltičkoj obali, gde su 1. septembra 1939. godine ispaljeni prvi hici u Drugom svetskom ratu sa nacističkog nemačkog ratnog broda.

14.43 - Rusija će preduzeti mere odmazde ako joj EU uvede nove sankcije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnjih poslova."Na žalost, Evropski savet uprkos interesima zemalja članica, popušta pred zemljama koje hoće da sprovode geopolitičke planove da bi povećale konfrontaciju sa Rusijom", navodi se u saopštenju.

13.34 - Kriza u Ukrajini zahteva političku rezoluciju, a sankcije Evropske unije (EU) Rusiju mogu samo da pogoršaju situaciju, saopštio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

12.11 - Državna pogranična služba Ukrajine saopštila je danas da je prilikom jučerašnje pucnjave na dva čamca obalske straže u blizini Marijupolja ranjeno sedam graničara, od kojih jedan teže, a da se dva vode kao nestala.

11.42 - Buduća šefica diplomatije Evropske unije (EU) Federika Mogerini ocenila je danas povodom ukrajinske krize da "Kremlj postupa suprotno interesima svog naroda". Ruski predsednik Vladimir Putin "nije poštovao obaveze koje je preuzeo u više navrata", rekla je Mogerini, koja na mesto visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost dolazi posle Ketrin Ešton.

10.14 - Ukrajinski ministar odbrane Valerij Heletej izjavio je da ruskih vojnika ima u Donjecku i Lugansku i da je "Ukrajina u ratu sa Rusijom". "Ruskih vojnika ima ne samo u Donjecku, već i u zoni aerodroma u Lugansku. Ima ih i u drugim gradovima", rekao je ministar za televiziju Inter. On je rekao da "Rusija odlučuje o tome šta će se dogoditi u Donbasu", industrijskom regionu u kojem se nalaze rudnici uglja, a gde su i Donjeck i Lugansk. Kijev i Zapad tvrde da Moskva u istočnu Ukrajinu šalje vojnike da podrže proruske pobunjenike koji se bore protiv snaga lojalnim Kijevu, što Rusija negira.

10.06 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko optužio je danas Rusiju da je pokrenula "direktnu i otvorenu agresiju", koja je, kako je rekao, radiklano izmenila balans u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim aktivistima na istoku Ukrajine. "Susedna država je pokrenula direktnu i otvorenu agresiju protiv Ukrajine. To je radiklano izmenilo situaciju u zoni sukoba", rekao je Porošenko u govoru na vojnoj akakdemiji u Kijevu, preneo je Rojters. Posle prošlonedeljnih događaja u Ukrajini, kada su ukrajinske snage pretrpele velike poraze u sukobima sa proruskim aktivistima, biće izvršene velike personalne promene u ukrajinskoj vojsci, rekao je predsednik Ukrajine.

09.56 - Australija je danas pojačala sankcije Rusiji u skladu sa politikom SAD i EU, kao odgovor na "otvoreno kršenje ukrajinskog suvereniteta". Australiski premijer Toni Abot optužio je Rusiju za "drzak pokušaj da odcepi istočnu Ukrajinu od ostatka zemlje", prenela je agencija AP. "Ukoliko ruske trupe ostanu u Ukrajini, ukoliko Rusija nastavi u svom pokušaju da razbije susednu zemlju... rizikuje da postane međunarodni izgnanik", rekao je Abot australijskom parlamentu. Nove sankcije Australije proširile su ranije finansijske sankcije i zabrane putovanja koje je Kambera uvela u martu, kada je zabranila trgovinu oružjem sa Rusijom, zabranila pristup ruskim državnim bankama australijskom tržištu kapitala i zabrana trgovinu ruskim naftom i gasom. Sada, finansijske sankcije i zabrana putovanja važe za dodatnih 63 ruskih i ukrajinskih pojedinaca i 21-dno pravno lice, podizanjem ukupnog broj na 113 pojedinaca i 32 pravna lica.

Bohuslav Sobotka: EU ne može umesto Ukrajine da rešava njena pitanja, Foto Reuters
Bohuslav Sobotka: EU ne može umesto Ukrajine da rešava njena pitanja, Foto Reuters

09.50 - "Ukrajina nije spremna da postane članica Evropske unije niti NATO, a obe te organizacije bi trebalo da zvaničnom Kijevu pružaju samo realističnu nadu", rekao je Sobotka u izjavi za češke medije, a preneo je sajt RIA Novosti. "Ne možemo rešavati tako teška pitanja kao što je članstvo Ukrajine u EU i NATO dok ne bude primenjen mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka", izjavio je češki premijer i dodao: "Mi ne možemo umesto Ukrajine da rešavamo njene vojne i ekonomske probleme."

09.36 - Ukrajinski vojnici sukobili su se danas sa ruskim tenkovskim bataljonom na istoku Ukrajine u Lugansku, saopštio je Kijev. Kako je napisao na svom Fejsbuk profilu, portparol ukrajinske vojske Leonid Matjukin, sukobi između ukrajinskih vojnika i tenkovskog bataljona ruskih oružanih snaga su nastavljeni sa ciljem preuzimanja kontorle nad aerodromom u Lugansku. To je još jedna u nizu tvrdnji Kijeva da je Rusija vojno umešana u sukob na istoku Ukrajine.

Sergej Lavrov, Foto Reuters
Sergej Lavrov, Foto Reuters

09.30 - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je danas da neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini, ali da se ukrajinska vojska mora povući s položaja s kojih može da gađa civilne ciljeve, i založio se za hitno primirje na ukrajinskom istoku. "Računam veoma na pregovore zakazane za danas, pre svega fokusirajući se na sporazum o hitnom i bezuslovnom primirju (u Ukrajini)", rekao je Lavrov povodom sastanka trilateralne Kontakt-grupe u Minsku kojoj će prisustvovati predstavnici Ukrajine, OEBS-a, Rusije i, verovatno, proruskih snaga sa ukrajinskog istoka. "Moramo da sednemo i razgovaramo, ali ne da insistiramo na nerealnim zahtevima da se 'pobunjenici' odreknu oružja i ostavimo da budu ubijeni. To je sve na šta cilja mirovni plan Petra Aleksejeviča Porošenka", rekao je Lavrov u susret sa studentima na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track