UŽIVO DAN 197 OTERALI UKRAJINSKU ARTILJERIJU: Prorusi ovladali putem između Donjecka i Marijupolja
Foto: Rojters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 197 OTERALI UKRAJINSKU ARTILJERIJU: Prorusi ovladali putem između Donjecka i Marijupolja

Planeta -
Taj autoput je od velikog značaja zato što prolazi pored gradova Dokučajevsk i Novotrojckoje odakle su ukrajinske snage granatirale Donjeck
1 / 6 Foto: Reuters

LUGANSK - Proruske snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike zauzele su važan autoput koji povezuje gradove Donjeck i Marijupolj, dok je aerodrom u Lugansku u potpunosti razrušen. Vršilac dužnosti načelnika oblasne administracije Irina Verigina izjavila je da ne postoji mogućnost sletanja aviona, jer je pista uništena.

U ponedeljak je predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisenko saopštio da su ukrajinski vojnici dobili naredbu i povukli se od sela Georgijevka i aerodroma Lugansk, podseća RIA Novosti.

22.30 - Proruske snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike zauzele su važan autoput koji povezuje gradove Donjeck i Marijupolj, javlja Itar-Tas s, pozivajući se na lokalne vlasti.

Taj autoput je od velikog značaja zato što prolazi pored gradova Dokučajevsk i Novotrojckoje odakle su ukrajinske snage granatirale Donjeck.

20.15 - U protekla 24 sata je u borbama sa proruskim snagama poginulo 15 ukrajinskih vojnika, objavio je danas portparol ukrajinske vojske.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u konfliktu između ukrajinskih i proruskih snaga je dosad poginulo ukupno 2.600 ljudi, od kojih oko 800 ukrajinskih vojnika, preneo je Rojters.

Agencija UN za izbeglice je danas takođe saopštila da je kao posledica sukoba na istoku Ukrajine jedan milion ljudi napustio svoje domove. Od tog broja, 260.000 su interno raseljeni, dok je 814.000 izbeglo u Rusiju.

15.54 - Zbog neprestanog pucanja na Donjeck njegovi žitelji prinuđeni su da praktično žive u skloništima, izvestile su danas ukrajinske agencije, prenoseći i demanti Kijeva da su ukrajinski vojnici napustili u ponedeljak pozicije na aerodromu Donjeck.

14.48 - Ukrajinski parlament potvrdio je danas ostavku ministra ekonomije Pavla Čeremete, koji je u sukobu sa premijerom te zemlje Arsenijem Jacenjukom. Ostavku ministra podržalo je 242 poslanika, a neophodan minimum za potvrđivanje odluke bio je 226 glasova.

13.33 - Pripadnici ruske vojske primećeni su u oba velika grada na istoku Ukrajine koji se nalaze pod kontrolom proruskih snaga: Donjecku i Lugansku, izjavio je danas portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrij Lisenko. On je u rekao da su ruske trupe primećene u oba ta grada, kao i na drugim lokacijama na istoku Ukrajine, ali nije izneo više detalja, a njegove tvrdnje ne mogu zasad da budu nezavisno potvrđene, prenela je agencija AP.

12.32 - Evropska komisija će u četvrtak održati pregovore sa Rusijom u Briselu na nivou stručnjaka, u nastojanju da reši spor oko cene gasa za Ukrajinu, izjavio je danas evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger.

12.04 - Zgrada u Moskvi koja pripada jednoj od kompanija ukrajinskog tajkuna i guvernera Dnjepropetrovske oblasti Igora Kolomojskija je zaplenjena, saopštio je danas ruski istražni komitet.

11.47 - Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio je danas da su reči Vladimira Putina o mogućnosti da "uzme Kijev za dve nedelje" istrgnute iz konteksta i da su imale sasvim drugačiji smisao, a da je nekorektno obelodanjivanje predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza sadržaja telefonskog razgovora sa Putinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track