UŽIVO DAN 20 IZRAELSKI PREMIJER: Kraj operacije kada uništimo sve tunele!
Foto: AP

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 20 IZRAELSKI PREMIJER: Kraj operacije kada uništimo sve tunele!

Planeta -
IDF kaže da je pogodila dva raketna lansera i pogon za proizvodnju raketa u centralnoj i severnoj Gazi, a da raketa koja je pala na jug Izraela nije izazvala štetu

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da Izrael mora biti spreman na produženu vojnu kampanju u pojasu Gaze, koja neće biti završena dok svi "teroristički" tuneli ne budu uništeni.

"Moramo biti spremni na produženi kampanju. Nema pravednijeg rata od ovog. Nećemo završiti operaciju u Gazi dok ne neutrališemo tunele, čija je jedina svrha ubijanje naših građana," naglasio je Netanijahu na konferenciji za novinare prenošenoj preko televizije.

"Izraelski građani ne mogu živeti pod pretnjom raketa i tunela smrti - smrti od gore i od dole," rekao je izraelski premijer. On je takođe naglasio da demilitarizacija Gaze mora biti deo svakog budućeg rešenja za tu palestinsku teritoriju.

Tom izjavom, koja je usledila nakon što su se ekstremisti iz pojasa Gaze, ponovo ubacili kroz jedan tunel na jugu Izraela i napali vojnike, raspršene su nade u brzo okončanje tronedeljne ofanzive.

Od početka izraelske antiterorističke operacije "Zaštitna ivica" u Pojasu Gaze poginulo je 1.036 ljudi, a u Izraelu 46 - 43 vojnika i troje civila.

20.23 - Najmanje četvoro civila ubijeno je danas granatom ispaljenom iz pojasa Gaze na jug Izraela, javili su izraelski mediji, dok strane agencije izveštavaju da je u napadu na jedan park u gradu Gazi ubijeno najmanje 10 Palestinaca, uključujući devetoro dece.

19.37 - Palestinski ekstremisti ubacili su se večeras kroz tunel prokopan ispod granice Gaze i Izraela i otvorili vatru na vojnike, saopštila je armija.

17.06 - Izraelska raketa pogodila je jednu zgradu unutar kompleksa u kome se nalazi najveća bolnica u pojasu Gaze, rekli su zaposleni, a o čemu je izvestio i dopisnik AFP-a.Policija i palestinski medicinski zvaničnik rekao je da je bilo zapravo više udara i da je pogođen i obližnji park i da ima žrtava, navodi AP. Izraelska vojska nije ništa komentarisala.

15.54 - Desetine hiljada Palestinaca demonstriralo je danas u znak podrške pojasu Gaze, okupivši se na molitvi u džamiji Al Aksa u Jerusalimu, na početku muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama. Policija je saopštila da je vernika bilo oko 45.000. Dopisnik AFP-a je naveo da su mnogi bili obučeni u crne majice s porukama podrške Gazi i vojnom krilu terorističke organizacije Hamas - Brigadama Izadin al-Kasam. Demonstranti su uzvikivali: "Kidnapujte više vojnika" i "Naša krv za Gazu". Policija se distancirala od njih, a oni su se ubrzo razišli bez ikakvog incidenta.

Zatišje: Izraelske odbrambene snage, Foto Reuters

13.00 - U sukobima izraelske vojske i Hamasa u Pojasu Gaze nastupilo je relativno zatišje prošle noći, dok jačaju međunarodni napori da se obustavi tronedeljna antiteroristička operacija "Zaštitna ivica" izraelskih odbrambenih snaga (IDF). IDF je saopštio da je od 21.30 sinoć samo jedna raketa ispaljena iz Beit Lahije na severu Pojasa Gaze na izraelski grad Aškelon. IDF je uzvratio artiljerijskom baražnom vatrom. "Odgovor na zatišje biće zatišje", navedeno je u saopštenju vojnog portparola, preneo je AP. IDF nastavlja da uništava tunele koje je palestinska teroristička organizacija Hamas prokopala ispod granice da se ubacuje u Izrael. Hamas upozorava da je zatišje taktičko - radi Ramazanskog Bajrama - i da nije deo nikakavog dogovora.

10.47 - BROJANJE RAKETA: Hamas je ispalio 2.538 raketa na izraelske civile otkako je počela operacija "Zaštitna ivica", saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF) na Tviteru.

Savet bezbednosti UN, Foto AP
Savet bezbednosti UN, Foto AP

09.15 - Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio deklaraciju kojom se poziva na "momentalni i bezuslovni humanitarni prekid vatre" u pojasu Gaze. U Njujorku su se juče hitno sastali predstavnci 15 zemalja članica Saveta koji su od Izraela i palestinske terorističke organizacije Hamas zatražili da "u potunosti" obustave vatru tokom i posle muslimanskog praznika Ramazanskog Bajrama. Deklaracijom se apeluje i na puno poštovanje humanitarnog prava, posebno na zaštitu civila. Izraelski ambasador pri UN Ron Prosor je izrazio negodovanje zato što Savet u deklaraciji ne pominje "Hamas i njegove rakete, niti pravo Izraela da se brani". Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je izrazio žaljenje zato što Savet bezbednosti nije usvojio obavezujuću rezoluciju i zato što nije pozvao da okončanje izraelske blokade u Gazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track