UŽIVO DAN 207 LNR: Sutra drugi ruski humanitarni konvoj kreće ka Lugansku
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 207 LNR: Sutra drugi ruski humanitarni konvoj kreće ka Lugansku

Planeta -
Konvoj već tri nedelje čeka u Donjecku u Rostovskoj oblasti, a nosi 2.000 tona pomoći - hranu, preparate za prečišćavanje vode, agregate za struju i druge potrepštine

LUGANSK - Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) saopštila je danas da će kolona sa ruskom humanitarnom pomoći sa graničnog punkta "Izvarino" ka Lugansku krenuti sutra, javili su ruski elektronski mediji.

Agenciji Itar-Tass rečeno je u pres-centru "Novorusije" da se konvoj trenutno nalazi u gradiću Donjeck u ruskoj Rostovskoj oblasti Ruska agencija podseća da je zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Vladimir Stepanov izjavio ranije da je ukupna masa druge humanitarne pošiljke 2.000 tona i da su osim hrane u njoj i preparati za prečišćavanje vode, agregati za struju i druga sredstva za prevladavanje posledica humanitarne katastrofe.

Druga kolona vozila sa humanitarnom pomoći za stanovništvo jugoistočnih regiona Ukrajine bila je spremna za upućivanje u Ukrajinu pre tri nedelje, a prepreka za upućivanje bilo je odsustvo odluke Ukrajine, koja je trebalo da potvrdi da je pošiljka humanitarna.

Prva partija humanitarne pomoći dopremljena je u Lugansk 22. avgusta. Moskva je uoči dopremanja drugog konvoja izrazila nadu da će se ona ostvariti uz učešće službenika pogranične i carinske službe Ukrajine i predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Sergej Lavrov, Foto Reuters

14.54 - Odluka Evropske unije da uvede nove sankcije Rusiji znači da je izabran put podrivanja mirovnog procesa koji je započet u Ukrajini, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov TV kanalu "Rusija 1". "Polazimo od toga da usvajanje takve odluke u trenutku kada mirovni proces (u Ukrajini) počinje da bude stabilniji, znači odabrati put podrivanja mirovnog procesa", rekao je Lavrov i ukazao da će Moskva reagovati "mirno, adekvatno, pre svega, polazeći od neophodnosti zaštite naših interesa", preneo je Itar-Tass.

Ukrajinski parlament, Foto Reuters

14.08 - Ukrajinski zakon, koji predviđa uvođenje preko 20 vrsta sankcija protiv Rusije, danas stupa na snagu. Sankcije obuhvataju, kako javlja Glas Rusije, više od 170 Rusa i državljana drugih zemalja koje podržavaju aktivnosti RF na istoku Ukrajine. Na crnom spisku se nalazi skoro 70 ruskih kompanija. Kijev može da blokira aktive, ograniči trgovinske operacije, prestane s tranzitom resursa, regulisanjem letova i prevozom preko svoje teritorije, zatim da suspenduje ekonomske i finansijske obaveze, anulira licence i slično. Zakon omogućava i blokadu kulturne razmene, naučne saradnje, obrazovanja, sportskih kontakata, navodi Glas Rusije.

Petar Porošenko: Vratićemo Krim, Foto Fonet/AP

12.55 - Ukrajina će "privremeno okupirani Krim vratiti nevojnim metodama", izjavio je danas ukrajinski predsednik Petar Porošenko na godišnjem skupu Jaltinske ekonomske strategije (YES), prenosi Ukrinform. "Kažu da smo izgubili Krim. Ne, bio je upad na Krim. Ali, Krim će ponovo biti sa nama. Ne obavezno vojnim sredstvima", rekao je Porošenko. "Neki su zabrinuti zbog nacrta zakona o davanju specijalnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Nikakvu pretnju po suverenitet i teritorijalni integritet on ne sadrži", naglasio je on, dodajući da će lokalni organi vlasti rešavati pitanja kao što su upotreba jezika i rashodi lokalnog budžeta, a spoljna i odbrambena politika biće u nadležnosti centralne vlasti.

Razmena zarobljenika, Foto Reuters

11.46 - Ukrajinska vojska i proruske snage razmenili su desetine zatvorenika zarobljenih tokom borbi u Ukrajini u okviru sporazuma o prekidu vatre koji je stupio na snagu pre nedelju dana. Razmena je sprovedena rano jutros ispred Donjecka, glavnog uporišta proruskih separatista na istoku zemlje, uz kontrolu međunarodnih posmatrača. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko rekao je da je 36 ukrajinskih vojnika oslobođeno posle pregovora, a da je dan ranije pušten još 21 vojnik. Ukrajinske snage predale su 31 pripadnika samoodbrane samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska. Veruje se da obe strane drže stotine zatvorenika, ali nijedna strana nije saopštila tačan broj.

09.50 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je Evropska unija, koja je upravo uvela nove sankcije protiv Moskve, izgleda donela odluku da bude protiv mirovnog rešenja za krizu u Ukrajini. Određujući nove sankcije Moskvi, EU je, u stvari, napravila svoj izbor - a to je da bude protiv mirnog rešenja unutrašnje ukrajinske krize, navodi ministarstvo i dodaje da je Rusija očekivala podršku za mirno rešenje krize od svih odgovornih snaga u Evropi. "Brisel i šefovi država EU, treba da daju jasan odgovor građanima EU zašto su oni predmet rizika od konfrotacije, ekonomske stagnacije i gubitka posla", kaže se u saopštenju i dodaje da nove antiruske sankcije, koje je objavio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, neće ostati bez odgovarajuće reakcije Moskve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track