UŽIVO DAN 208: Konvoj kamiona s ruskom humanitarnom pomoći stigao u Lugansk
Foto: AP Photo

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 208: Konvoj kamiona s ruskom humanitarnom pomoći stigao u Lugansk

Planeta -
U humanitarnoj pomoći koja je iz Moskve otpremnjena nalazi se šećer, žitarice, prehrambenih proizvoda, oprema za prečišćavanje vode, generatori za struju i ostale potrebštine za stanovništvo regiona Donbasa

LUGANSK - Konvoj od 200 kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći za stanovništvo istočne Ukrajine stigao je danas u Lugansk, javila je novinska agencija Itar Tass. Novinar ruske agencije navodi da je nije bilo incidenata na putu od rusko-ukrajinske granice i da se sada vrši istovar pomoći ruskog ministarstva za vanredne situacije.

U humanitarnoj pomoći koja je iz Moskve otpremnjena nalazi se šećer, žitarice, prehrambenih proizvoda, oprema za prečišćavanje vode, generatori za struju i ostale potrebštine za stanovništvo regiona Donbasa.

Itar Tass navodi da nije bilo predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u pratnji konvoja. Portparolka MKCK Anastasija Isjuk navela je da oni nisu bili zvanično obavešteni o sporazumu između Rusije i Ukrajine kojim su rešeni tehnički detalji vezani za pomoć.

Ovaj drugi konvoj za potrebe stanovništva u ratom zahvaćenim regionima Ukrajine bio je spreman pre tri nedelje, ali je Ukrajina prvo tražila da pregleda teret pre dozvole da kamioni uđu u zemlju. Prva pošiljka humanitarne pomoći iz Rusije sa skoro 2.000 tona hrane, vode i ostalog u Lugansk je stigla 22. avgusta.

11.37 - Cilj ruskog predsednika Vladimira Putina je da uništi Ukrajinu kao nezavisnu državu i obnovi Sovjetski Savez, izajvio je danas ukrajinski premjer Arsenij Jacenjuk.

11.11 - Nosač helikoptera "Vladivostok", namenjen ruskoj floti u Pacifiku i čija je isporuka odložena zbog ukrajinske krize, rano jutros je ispolovio iz luke na zapadu Francuske, javila je agencija AFP.

10.54 - Ukrajinska vojska je danas saopštila da je uspela da odbije napad proruskih aktivista na aerodrom u Donjecku, na istoku Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track