UŽIVO DAN 209 I DALJE NAPETO: U Donjecku se čuje artiljerijska paljba, u okolnim selima ima žrtava
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 209 I DALJE NAPETO: U Donjecku se čuje artiljerijska paljba, u okolnim selima ima žrtava

Planeta -
Troje meštana sela Pantelejmovke je poginulo, a osmoro je ranjeno

DONJECK/LUGANSK - Situacija u Donjecku i danas je napeta i žitelji tvrde da se čuje artiljerijska paljba, izveštavaju ukrajinske i ruske agencije prenoseći i saopštenje da su u selu Pantelejmonovki u Donjeckoj oblasti u subotu poginula tri, a ranjeno osam civila.

RIA Novosti navodi da je jutros to selo kod Gorlovke ponovo izloženo paljbi, da se žitelji Pantelejmonovke kriju u podrumima i skloništima i da ne mogu da dopru do tela poginulih.

Gradske vlasti Donjecka saopštile su da žitelji tog grada navode da se u Lenjinskoj, Petrovskoj i Kirovskoj četvrti čuje artiljerijska paljba iako tokom noći nije bilo aktivnih vojnih dejstava, već samo sporadične paljbe iz velikokalibarskog oruđa. Novinar RIA Novosti izveštava da se snažni plotuni čuju na zapadnoj periferiji Donjecka, a da proruske snage tvrde da se puca u oblasti donjeckog aerodroma.

Ukajinska vojska kod Donjecka, Foto AP
Ukajinska vojska kod Donjecka, Foto AP

Ukrajinska vojska saopštila je da je registrovana paljba po pozicijama ukrajinske vojske nedaleko od naselja Popasnaja i aerodroma i da vojska i "druge strukture" utvrđuju liniju odbrane.

Novinske agencije prenose da Lugansk danas obeležava 219. godišnjicu osnivanja pod motom "U ime života!". Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Igor Plotnicki rekao je da vreme nije jednostavno, ali da su se žitelji Luganska pokazali više nego dostojanstvenima. U okviru obeležavanja Dana grada, biće održan miting-rekvijem, posvećen sećanju na poginule između proruskih snaga i ukrajinske vojske, gradom će proći kolona borbene tehnike a upriličeno je nekoliko izložbi posvećenih nedavnim vojnim dejstvima.

14.39 - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je u oči sutrašnje posete Kijevu da je protiv članstva Ukrajine u NATO: "Ukrajini bi bilo bolje ako se ne bi upustila u članstvo NATO. Ukrajina ima potrebu za bezbednošću, ali koketiranje sa članstvom u NATO više doliva ulje na vatru nego što pomaže", izjavio je on.

Ilustracija: Pripadnici dobrovoljačkog bataljona Azov ukrajinske fašističke stranke Desni sektor, Foto Reuters

11.22 - Litvaniija je noćas primila grupu od 14 ukrajinskih vojnika dobrovoljaca kako bi im pružila neophodnu lekarsku pomoć pošto su ranjeni u sukobima na istoku Ukrajine. U grupi ranjenika je 13 muškaraca i jedna žena. "Situacija u Ukrajini je teška, pošto su tamo bolnice pretrpane, a svaki dan stiže veliki broj ranjenika", rekao je potpukovnik Gintaras Berkevisijus, i dodao de će grupa ranjenika biti smeštana u bolnice u Vilnjusu i Kaunasu. Pomoć ranjenim ukrajinskim vojnicima pružaju i Estonija, Poljska i Nemačka.

10.48 - Pripadnici samoodbrane i Kijev dogovoril su se da razmenjuju zarobljenike po principu 65 za 65, javlja ruska TV Zvezda na Tviteru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track