UŽIVO DAN 21 EGIPAT POSREDUJE: Palestinci u Kairu na pregovorima o primirju
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 21 EGIPAT POSREDUJE: Palestinci u Kairu na pregovorima o primirju

Planeta -
U delegaciji su predstavnici Palestinske uprave, Hamasa i Islamskog džihada

TEL AVIV7KAIRO - Delegacija sastavljena od predstavnika raznih palestinskih frakcija stigla je danas u Kairo da razgovara o egipatskom planu za prekid vatre, predloženom još pre dve nedelje u nastojanjau da se okončaju sukobi između Hamasa i Izraela, prenose izraelski mediji izveštaje arapske štampe i Rojtersa.

Delegaciju čine predstavnici Palestinske uprave, Hamasa i Islamskog džihada. Oni će s egipatskim zvaničnicima diskutovati o nacrtu primirja koji su terorističke organizacije Hamas i Islamski džihad prethodno odbacili, a Izrael prihvatio. Fatah predstavlja Azam al-Ahmed, Hamas Musa Abu Marzuk, a Islamski džihad Zijad Nahal, navode mediji.

Izrael je na nekoliko sati obustavio udare u Gazi pošto je prihvatio egipatski predlog za prekid vatre 15. jula, osam dana nakon početka ofanzive, ali je obnovio napade jer su palestinski teroristi kršili primirje i neprestano ispaljivali rakete iz Pojasa Gaze na Izrael.

Meta posle izraelskog napada, Foto AP
Meta posle izraelskog napada, Foto AP

14.12 - Izraelski borbeni avioni, tenkovi i brodovi gađali su tokom noći simbole vlasti Hamasa u gradu Gazi, u najžešćoj noći bombardovanja u tronedeljnom sukobu. Rano jutros pogođena je kuća lidera palestinske terorističke organizacije Hamas u Gazi Ismaila Hanijea, kao i vladine kancelarije i sedište satelitske TV stanice te organizacije. Palestinski zdravstveni zvaničnik izjavio je da je broj poginulih u Gazi dostigao 1.110. Izrael je izgubio 53 vojnika, dva civila i jednog radnika iz Tajlanda.

10.45 - Portparol kompanije za elektrodistribiciju u Gazi izjavio je da su dve izraelske tenkovske granate pogodile rezervoar s gorivom jedine električne centrale na toj palestinskoj teritoriji. Ogroman oblak crnog dima podigao se posle eksplozije iznad grada na obali Sredozemnog mora. Džamal Dardasavi, portparol kompanije, rekao je da su granate pogodile jedan od tri rezervoara u centrali sa zalihama goriva.Izveštaja o mogućim žrtvama još nema. Čak i pre tog udara, stanovnici Gaze imali su struje samo oko tri sata na dan, javio je AP. Ovaj udar mogao bi još više da smanji snabdevanje. Izraelska vojska nije još ništa komenatrisala.

09.10 - Predsednica Brazila Dilma Rusef osudila je izraelsku ofanzivu na pojas Gaze, nazvavši je "masakrom". "Ono sto se dešava u Gazi je opasno. Ne mislim da je to genocid, ali mislim da je masakr," rekla je Rusef na jednom forumu u i podržala poziv UN na momentalan prekid vatre. "To je humanitarno pitanje. To se ne može raditi u tako malom pojasu (teritoriji) s ljudima koji su u velikoj nesigurnosti, pod velikom pretnjom, s mnogo žena i dece," rekla je ona, dodavši da u ratovim poput tog plaćaju civili.

09.00 - Stotinak građana okupilo se sinoć na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića na poziv pokreta "Okupirajmo", tražeći hitni prestanak ratnih delovanja u pojasu Gaze u Palestini. Pred demonstrante je u jednom trenutku došao čovek sa parolom "Oslobodite Gazu od Hamasa", što je izazvalo bes većine, pa ga je policija brzo udaljila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track