UŽIVO DAN 210 ZAHARČENKO: Zašto nastavljati pregovore ako se ne poštuje prekid vatre?
Foto: Fonet/AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 210 ZAHARČENKO: Zašto nastavljati pregovore ako se ne poštuje prekid vatre?

Planeta -
Premijer DNR je optužio Kijev da ne poštuje uslove primirja iz Minska koje su 5. septembra postigli predstavnici ukrajinskih vlasti i pobunjenika

MOSKVA - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko rekao je danas da ne vidi korist od nastavka mirovnih pregovora sa Kijevom kad je u Donjecku poginulo šest civila i pored prekida vatre.

"Čemu služi ponovno okupljanje ove sedmice i o čemu ćemo razgovarati? Najpre treba poštovati prekid vatre", rekao je Zaharčenko Interfaksu.

Premijer DNR je optužio Kijev da ne poštuje uslove primirja iz Minska koje su 5. septembra postigli predstavnici ukrajinskih vlasti i pobunjenika.

Pobunjenici su saopštili danas da je šest civila poginulo u sukobima u Donjecku.

Novi sastanak predstavnika Moskve, Kijeva, pobunjenika i OEBS treba da bude održan ove sedmice, najavio je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma koji predstavlja Ukrajinu u pregovorima u Minsku.

Posmatrači OEBS u Donjecku, Foto AP

14.50 - Šestočlani posmatrački tim OEBS došao je dva puta pod udar granata u Donjecku, iako je na snazi primirje koje su potpisale proruske i ukrajinske snage pre 10 dana, saopštio je danas portparol posmatračke misije OEBS Majkl Bociurkiv. U napadima nijedan član tima nije povređen ali su vozila OEBS teško oštećena, javlja Rojters. Četiri granate eksplodirale su na oko 200 metara od posmatrača OEBS koji su otišli na jednu pijacu u Donjecku zbog izveštaja da su tu ranije pale granate. Kada še tim posmatrača pomerio na drugu lokaciju, eksplodirala je nova granata blizu mesta na kojme su bili, zbog čega je tim otišao s te lokacije. Posmatrači OEBS su saopštili da su na pijaci na zemlji videli telo žene. "Smatramo da je ovo ozbiljan incident. To je po prvi ut da su naša vozila gorela", rekao je Bociurkiv. On nije mogao da kaže ko je odgovoran za granatiranje, a nema ni dokaza da su posmatrači OEBS namerno gađani.

Posledica napada u Donjecku, Foto Fonet/AP

12.50 - Najmanje šest civila poginulo je u borbama ukrajinske vojske i proruskih snaga u poslednja 24 časa u Donjecku, na istoku Ukrajine, saopštile su danas gradske vlasti. "Šest civila je poginulo tokom sukoba", rekao je zamenik gradonačelnika Kostjantin Savinov i precizirao da je pet osoba poginulo na licu mesta u bombardovanju, a da je šesta žrtva podlegla povredama u bolnici Kako dodaje agencija Frans pres, reč je o najvećem broju civilnih žrtava od proglašenja prekida vatre 5. septembra, koje je u više navrata prekršeno.

Valentin Heletej: NATO naoružava Ukrajince, Foto Reuters

11.25 - Zemlje NATO počele su isporuku oružja u Ukrajinu kako bi pomogle u borbi protiv proruskih separatista na istoku, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Valerij Heletej. On nije dao detalje o oružju koje će biti isporučeno, niti je naveo zemlje učesnice, preneo je BBC. Sličnu izjavu ranije je odbilo pet članica NATO, uključujući i SAD.Ukrajinski zvaničnici smatraju da samo NATO može da zaštiti zemlju od intervencije Rusije na istoku.

10.06 - Međunarodni manevri u kojima učestvuju vojnici iz 15 zemalja, uključujući i SAD, danas treba da počnu u Ukrajini, iz koje stižu izveštaji o nastavku kršenja primirja na istoku zemlje između vladinih snaga i proruskih snaga. Vežbe se izvode kod Lavova, na zapadu Ukrajine, pod nazivom "Brzi trozubac" i trajaće od danas do 26. septembra.

Prizor iz Donjecka, Foto AP

09.45 - Kijev i samoproglašena Donjecka Narodna Republika optužuju jedni druge za ugrožavanje mirovnog procesa i kršenje prekida vatre, u kojem ima i civilnih žrtava. Frans pres izveštava o snažnoj artiljerijskoj razmeni vatre u blizini aerodroma u Donjecku, strateškog punkta pod kontrolom ukrajinske vojske. Gradonačelnik Donjecka je rekao sinoć da je situacija kritična i da je bilo civilnih žrtava, ali nije davao dalje detalje. Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je pozdravio ove nedelje pozdravio "radikalnu promenu" situacije od 5. septembra, a ipak žitelji nekoliko sela blizu Donjecka, kao što je Makijevka, i dalje žive pod vatrom, i provode noći u podrumima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track