UŽIVO DAN 211 DNR I LNR: Zakonu o posebnom statusu je samo dodirna tačka za dijalog
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 211 DNR I LNR: Zakonu o posebnom statusu je samo dodirna tačka za dijalog

Planeta -
Vlasti proruskih republika čekaju da Petar Porošenko potpiše taj zakon i da ga prevedu na ruski, pa će dati zvaničnu izjavu

KIJEV - Poslanici Vrhovne rade Ukrajine usvojili su danas zakon o davanju specijalnog statusa na tri godine rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje koji je podneo ukrajinski predsednik Petar Porošenko, kao i zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje, ali vlasti tih proruskih republika kažu da je za njih taj zakon samo dobra osnova za budući dijalog s Kijevom, a ne pravni akt.

Prema izjavi Andreja Ševčenka, za zakon o specijalnom statusu glasalo je 277 deputata a za zakon o amnestiji 287. Tu informaciju potvrdio je i Oleg Tjagnibok, navodi Ukrinform.

Prema zakonu o specijalnom statusu za Donjecki basen, predlaže se poseban sistem samouprave na tri godine, kao i održavanje lokalnih izbora u tim regionima 7. decembra ove godine.

Zakon o amnestiji sprečava gonjenje i kažnjavanje "učesnika događaja na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti".

Porošenko je juče rekao zakonom neće biti obuhvaćeni počinioci krivičnih dela iz krivičnog zakona, kao što je umišljajno ubistvo, terorizam, pokušaj ubistva državnog službenika, radnika policije i pravosuđa, silovanje, pljačka, iživljavanje nad poginulima, i čitav niz drugih tačaka koje treba da osiguraju celovitost Ukrajine, podseća Ukrinform.

Za vreme tri godine specijalnog statusa, biće moguće "sprovesti u život pitanje duboke decentralizacije, koje takođe treba da bude predmet određenih izmena Ustava", rekao je ukrajinski predsednik.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko i vicepremijer LNR Andrej Purgin, Foto Fonet/AP

Predstavnici samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike kažu da je usvajanje zakona o specijalnom statusu za pojedine rejone Donjecke i Luganske oblasti u Vrhovnoj radi predstavlja dobru osnovu za budući dijalog i pozitivan razvoj mirovnog procesa iz Minska, ali da je potrebno analizirati njegove odredbe.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko rekao je da će u Donjecku sačekati da zakon potpiše ukrajinski predsednik Petar Porošenko, da bude objavljen i stupi na snagu.

"Zatim ćemo ga prevesti na ruski i dati ocenu", kazao je Zaharčenko.

Vicepremijer LNR Andrej Purgin rekao je za RIA Novosti rekao da zakon usvojen u Kijevu ustanici na istoku Ukrajine doživljavaju kao "dodirnu tačku za budući dijalog, a ne kao pravni akt".

"To je nonsens da ukrajinska Rada usvoja zakone ne za Ukrajinu, već za Donbas. Mi za to imamo svoj parlament", ponovio je on.

20.33 - Bilo kakvo povećanje broja ruskih vojnika u regionu Krima, podići će napetost i ugroziti prekid vatre na istoku Ukrajine, rekla je danas predstavnica NATO Oana Lungesku.

19.54 - Pad vrednosti ruske rublje direktan je rezultat američkih i evropskih sankcija uvedenih Rusiji zbog upada u Ukrajinu, ocenila je danas Bela kuća."To je dokaz da Rusija plaća cenu" za svoju agresiju na istočnu Ukrajinu, rekao je predstavnik Bele kuće Džoš Ernest novinarima u predsedničkom avionu na putu predsednika Baraka Obame za Atlantu.

19.22 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je danas na nastavak otvorenog dijaloga Moskve i Kijeva radi rešavanja sukoba u istočnoj Ukrajini i obezbeđivanja održivog režima prekida vatre, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

18.43 - Gotovo 30 ukrajinskih civila i vojnika je poginulo otkad je stupilo na snagu nesigurno primirje pre 11 dana, objavila je danas agencija AFP pozivajući se na zvanične podatke.Petoro civila je izgubilo život u bombardovanju u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine u poslednja 24 časa, saopštili su lokalni zvaničnici.

Donjeck, Foto Reuters

12.21 - Najamanje tri osobe poginule su u današnjem granatiranju Donjecka, na istoku Ukrajine, uprkos tome što je na snazi dogovor o poštovanju prekida vatre, saopštili su lokalni zvaničnici. Oni su naveli da je u granatiranju povređeno još pet osoba, ne saopštavajući druge detalje, poreneo je AFP. Još jedna osoba poginula je u Makijevki, selu kraj Donjecka.

Evropski parlament, Foto Reuters

09.58 - Ukrajinski i Evropski parlament danas će ratifikovati sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, ali umesto u novembru ove godine, stupiće na snagu 1. januara 2016. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko nazvao je dan potpisavanja sporazuma "istorijskim", preneo je BBC. Poslanici ukrajinskog i evropskog parlamenta potpisaće 1.200 strana političkog i ekonomskog sporazuma, ali primena sporazuma o slobodnoj trgovini - delu tog paketa - biće odložena do početka 2016. godine, između ostalog i zbog pritiska Rusije, navodi BBC.

09.32 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su kao pozitivno odlaganje sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji do 2016., što je dogovoreno na nedavnom ministarskom sastanku Rusije, EU i Ukrajine u Briselu. Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič suspendovao je potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU u novembru 2013., što je bio potez koji je izazvao masovne nemire i doveo do državnog udara u februaru 2014. Sporazum o pridruživanju sa EU konačno je, 27. juna ove godine, potpisao novi predsednik Ukrajine Petar Porošenko.

09.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo razgovarali su danas telefonom o odlaganju sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU) do 1. januara 2016, javlja Itar-Tass. Posebnu pažnju posvetili su praktičnoj primeni dogovora postignutog na trilateralnim konsultacija u Briselu 12. septembra, saopštio je Kremlj. Putin i Barozo su naglasili potrebu za strogim poštovanjem režima primirja na, oružanim sukobom, zahvaćenom istoku Ukrajine. Oni su takođe istakli važnost daljeg dijaloga o neometanom snabdevanju ruskim gasom Evrope preko teritorije Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track