UŽIVO DAN 213 OEBS: Udvostručujemo broj posmatrača u Ukrajini na 500
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 213 OEBS: Udvostručujemo broj posmatrača u Ukrajini na 500

Planeta -
OEBS planira da rasporedi 500 posmatrača za dva i po meseca, rekao je novinarima šef misije OEBS u Ukrajini Ertugrul Apakan

BEČ - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) udvostručiće do kraja novembra broj posmatrača u Ukrajini, gde će ih ukupno biti 500, izjavio je danas u Beču šef misije OEBS u Ukrajini Ertugrul Apakan.

"OEBS planira da rasporedi 500 posmatrača za dva i po meseca", rekao je novinarima Apakan i dodao da će oni pomoći u sprovođenju prekida vatre i obezbeđivanju granice s ukrajinske strane. On je naglasio da je nadgledanje primirja u Ukrajini novi zadatak OEBS i dodao da je ta organizacija zabrinuta zbog novog kršenja primirja u Ukrajini jer je vipe osoba poginulo.

."U protekla tri dana je zabeležen povećan broj kršenja primirja“, rekao je on posle sednice Stalnog saveta OEBS u izjavi novinarima i apelovao na sve strane u sukobu da poštuju primirje koje je dogovoreno početkom ovog meseca.

Organizacija takođe planira da za četiri nedelje uputi bespilotne letelice za nadgledanje granice, rekao je Apakan i dodao da je u toku tehničko prilagođavanje uređaja. Sve te mere su deo sporazum potpisanog 5. septembra u Minsku između ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika.

Ilustracija, Foto AP

14.38 - Ukrajinska vlada je danas saopštila da je Rusija nagomilala oko 4.000 vojnika stacioniranih na Krimu, na granicu sa Ukrajinom. "Prema informacijama kojima raspolažemo, gotovo sve vojne jedinice Ruske Frederacije stacionirane na severu okupiranog Krima... prebačene su na administrativnu granicu sa Ukrajinom, kao i oprema i municija", izjavio je portparol ukrajinskog Nacionlanog saveta za bezbednost i odbvranu Andrij Lisenko. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da su zaoštravanje situacije u Ukrajini i pojačano strano vojno prisustvo u blizini ruske granice, modifikovali aktivnost komande Južnog vojnog okruga, a jedan od prioriteta za komandu je postalo raspoređivanje "kompletne i samodovoljne vojne grupacije u krimskom pravcu".

Petar Porošenko u kanadskom parlamentu, Foto AP

13.05 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je u Kanadi da je Ukrajina "prešla Rubikon" ka novoj, zapadu okrenutoj budućnosti, koja iza sebe ostavlja mrak njene ruske prošlosti. Porošenko je ovo rekao u obraćanju pred poslanicima kanadskog parlamenta, koji su ga dočekali sa ushićenjem, preneo je Rojters. U govoru često prekidanom aplauzom i ovacijama uz ustajanje, Porošenko je istakao da je podrška Otave bila ključna. "Kao glavnokomandujući, Ukrajinac, i kao otac vojnika, zahvaljujem se Kanadi za svaki spaseni život koji je danas spasen u Donbasu zahvaljujući pancirima ili šlemovima koje ste nam dali", kazao je Porošenko. Pošto je završio govor, Porošenko se zagrlio sa kandskim ministrom Džonom Berdom. Kanadski premijer Stiven Harper je, posle sastanka sa Porošenkom, izjavio da će vlada pružiti finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini; dogovorena je pozajmica za Ukrajinu na pet godina u iznosu od 200 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track