UŽIVO DAN 214 DNR: Građani čiste Donjeck posle višemesečnog granatiranja
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 214 DNR: Građani čiste Donjeck posle višemesečnog granatiranja

Planeta -
Gradska skupština Donjecka saopštila je da je tokom noći u sevrenom delu grada poginula jedna osoba, jer sukobi oko aerodroma ne prestaju

DONJECK - Vlasti Donjecka, centra samoproglašene Donjecke Narodne Repubolike, organizovale su danas čišćenje grada posle višemesečnog granatiranja, javlja AP.

Gradska skupština Donjecka saopštila je da je tokom noći u sevrenom delu grada poginula jedna osoba, jer sukobi oko aerodroma ne prestaju, a u tom delu se nalazi i stambena zona.

Na ulicama Donjecka je danas mirno, jer su vlasti organizovale čišćenje grada, u čemu im pomažu i zarobljenici.

Primirje se, u velikoj meri, održava iako su registrovani sporadični incidenti.

15.29 - Stručnjaci su identifikovali 224 žrtve malezijskog aviona na letu MH17 koji je oboren na istoku Ukrajine, javlja RIA Novosti.

12.49 - Pregovori Rusije, Ukrajine i Evropske unije o isporukama ruskog gasa biće nastavljeni 26. septembra u Berlinu, saopštio je danas portparol Evropske komisije. Kako se dodaje, evropski komesar za energetiku Ginter Etinger biće posrednik između ruske i ukrajinske strane na sastanku narednog petka u Berlinu. Moskva je početkom sedmice odbacila mogućnost da se 20. septembra održi sastanak u Berlinu što je predložila Evropska komisija, uz objašnjenje da joj "ne odgovara". Ruski Gasprom je 16. juna obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga, čiji je ukupan iznos 5,3 milijardi dolara. Ukrajina je glavna tranzitna zemlja za ruski gas ka EU, čiju trećinu energetskih potreba pokriva Rusija.

Posmatrači OEBS u Donjecku, Foto AP

12.10 - Oko 700 posmatrača OEBS nadgledaće u oktobru prevremene parlamentarne izbore u Ukrajini, saopštila je danas ta organizacija. Oko 600 posmatrača biće na licu mesta 26. oktobra, na dan glasanja, precizira OEBS. Šesnaest stručnjaka u Kijevu i 80 "posmatrača na duže vremene raspoređenih širom zemlje" takođe će pratiti izbore. OEBS, koji okuplja 57 zemalja, uključujući SAD i Rusiju, ima stalne posmatrače u Ukrajini zbog aktuelne krize, a njihov broj će do kraja godine dostići 500 ljudi.

S prethodnog sastanka Kontakt grupe u Minsku početkom septembra, Foto AP
S prethodnog sastanka Kontakt grupe u Minsku početkom septembra, Foto AP

12.00 - Nova runda razgovora Kontakt grupe za pronalaženje trajnog rešenja za krizu Ukrajini biće održana danas u beloruskoj prestonici Minsku, najavilo je belorusko ministarstvo inostranih poslova. Portparol ministarstva potvrdio je u četvrtak da će, u petak, 19. septembra, biti održan sastanak takozvane Kontakt grupe koja uključuje predstavnike Ukrajine, Rusije, proruskih snaga na ukrajinskom istoku i OEBS. Isti izvor nije naveo tačno vreme održavanja sastanka u Minsku, prenela je agencija AFP. Nova runda razgovora dolaze pošto su, zvanični Kijev i proruske snage na istoku postigli dogovor o primirju 5. septembra, kao deo plana u 12 tačaka za rešavanje petomesečnog oružanog sukoba. Primirje se u velikoj meri održava, iako su registrovani sporadični incidenti u istočnom, destabilnom delu Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track