(VIDEO) UŽIVO DAN 215: Balistička raketa raznela fabriku municije u Donjecku?!
Foto: Printskrin

Na dan kada je potpisano primirje

(VIDEO) UŽIVO DAN 215: Balistička raketa raznela fabriku municije u Donjecku?!

Planeta -
Pogođeno postrojenje u Donjecku služi za proizvodnju eksploziva i municije kao i za demontiranje neeksplodiranih bombi prikupljenih sa bojišta
1 / 4 Foto: AP Photo

DONJECK - Snažna eksplozija odjeknula je u Donjecku kada je granata pogodila fabriku municije i eksploziva, nedaleko od ruskog konvoja humanitarne pomoći.

Kako je javila Raša tudej, nema žrtava i povređenih, a eksploziju na istoku Ukrajine pratio je veliki beli oblak dima. Pogođeno postrojenje u Donjecku služi za proizvodnju eksploziva i municije kao i za demontiranje neeksplodiranih bombi prikupljenih sa bojišta.

Jedan zavaničnik rekao je za ukrajinsku televiziju 112 da je granata direktno pogodila postrojenje sa eksplozivima, što je prouzrokovalo još jednu eksploziju. "Srećom nije pogođeno glavno postrojenje, gde je smešteno dve i po tone eksploziiva", rekao je Ivan Prohodko zamenik predsedavajućeg gradske skupštine. Prema njegovim rečima, načinjana je velika materijalna šteta, ali niko nije povređen. Spekuliše se da je ukrajinska vojska lansirala taktičku raketu "Točka".

http://www.youtube.com/watch?v=8LVCHHShtb4

U Minsku su rano jutros članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

Memorandumom će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara."Memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane", izjavio je, prema Itar -tass, bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma.

"U roku od 24 sata od trenutka usvajanja datog memoranduma povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm od linije razdvajanaja na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane, kao i iz naseljenih mesta, što daje mogućnost da se stvori zona prekida primene oružja širine najmanje 30 kilometara - zona bezbednosti", glasi četvrta od devet tačka memoranduma, a prenosi RIA Novosti.

Kučma je posle šestočasovnih razgovora rekao da memorandum predviđa da se "prekid vatre smatra opštim", da "jedinice i vojne formacije strana ostanu na pozicijama prema stanju od 19. septembra, kao i da se u roku od 24 časa zabrani primena svih vrsta oružja i vođenje ofanzivnih borbenih dejstava".

U dokumentu se takođe govori o "zabrani postavljanja novih minsko-eksplozivnih prepreka i zabrani leta borbene avijacije, uključijući bespilotne komplekse, izuzev uređaja OEBS-a".

Predviđa se i "zabrana razmeštanja teškog naoružanja i vojne tehnike u zoni naseljenih mesta". Kako je prenela RIA Novosti, Kučma je takođe rekao da je poslednjom tačkom memoranduma dogovoreno povlačenje "svih stranih plaćenika, kako sa jedne, tako i sa druge strane". Zadatak kontrole sprovođenja postignutih sporazuma poveren je OEBS-u čiji će posmatrači biti postavljeni duž čitave zone prekida vatre. Kontakt grupa se takođe dogovorila o nastavku procesa razmene ratnih zarobljenika.

Ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov izjavio je da je posle primirja 5. septembra sa obe strane oslobođeno po 120 vojnika. Premijer samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da pitanje ostaje li DNR i Luganska narodna republika u sastavu Ukrajine na ovom sastanku nije razmatrano, ali da ono ostaje otvoreno. Za sprovođenje dogovorenog dat je rok od 24 sata.

Kontakt grupa uključuje predstavnike Ukrajine, Rusije, proruskih snaga na ukrajinskom istoku i OEBS-a. Nova runda razgovora održana je pošto su Kijev i proruske snage na istoku postigli dogovor o primirju 5. septembra, kao deo plana u 12 tačaka za rešavanje petomesečnog oružanog sukoba, a 19 septembra razradile su radi njegove realizacije memorandum od devet tačaka.

Primirje se, u velikoj meri, održava iako su registrovani sporadični incidenti u istočnom delu Ukrajine.

U Donjeck stigao ruski humanitarni konvoj

U Donjeck na istoku Ukrajine jutros je stigao ruski konvoj sa oko 200 teretnih vozila humanitarne pomoći, prvi koji je upućen u taj grad, javile su ruske agencije.

Ranije su prva dva konvoja iz Rusije su dopremila humanitarnu pomoć u drugi regionalni centar na istoku Ukrajine, Lugansk.Itar-Tas s navodi da je u gradskim skladištima Donjecka započeo istovar kamiona u kojima je pošiljka teška približno 2.000 tona.

Agencija navodi da je dopremljena hrana, flaširana voda za piće, medikamenti i druge potrepštine.Ruska kolona vozila prešla je sinoć rusko-ukrajinsku granicu na prelazu Matvejev Kurgan i posle 2,5 sata stigla je u Donjeck bez ikakvih incidenata, navodi Itar-Tass. Prva dva konvoja dopremila su Lugansku približno četiri hiljade tona humanitarne pomoći 22. avgusta i 13. septembra.Ruska državna agencija navodi da je pre upućivanja Moskva pozivala predstavnike ukrajinske carine i Crvenog krsta da pregledaju upućeni tovar, ali da su oni to odbili bez objašnjavanja razloga.

Čurkin: Akcije protiv džihadista bez rezolucije nezakonite

Međunarodna antiteroristička operacija protiv Islamske države mora da bude izvedena ili uz podršku nacionalnih vlada ili uz dozvolu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je rano jutros ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin na sednici Saveta bezbednosti UN. Rusija će smatrati sve druge opcije nezakonitim i koje ugrožavaju međunarodnu i regionalnu stabilnost, istakao je Čurkin, prenela je agencija Itar Tass.Čurkin je pozvao Savet bezbednosti UN da održi hitnu sednicu s ciljem pronalaženje dugotrajnog rešenja problema terorizma na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

Fogenhuber: Krizu je izazvao zapadBivši poslanik stranke Zelenih Austrije u Evropskom parlamentu Johanes Fogenhuber oštro kritikuje ulogu SAD i EU u ukrajinskoj krizi tvrdeći da je zapad izazvao tu konfrontaciju, prenosi dana sbečki dnevnik "Viner cajtung". Fogenhuber je ukazao da imamo trenutno nepotreban i veoma opasan rat u Evropi, koji je praćen na obe strane propagandnim ratom, sa dve potpuno različite priče.

Sto godina posle početka Prvog i 75 godina od početka Drugog svetskog rata u Evropi, prema njegovim rečima, vlada raspoloženje kao da se nalazimo u "vremenskoj mašini", gde se podstiče ratno raspoloženje, postoji jedinstveni front u evropskim medijima, kao pre Prvog svetskog rata."Radi se o veoma opasnoj situaciji, zbog koje bi trebalo da Evropom kruži šok", naglasio je on.Fogenhuber smatra da je kriza izazvana u SAD gde prevladava mišljenje da su pobedili u Hladnom ratu i da sada imaju pravo da prenesu pod svoju vlast nekadašnje predvorđe Sovjetske unije."To nije nikakva tajna, o tome se ne diskutuje u Evropi, ali i naširoko u SAD. Vodeći geostrateg SAD Zbignjev Bržežinski je sve ciljeve Amerike u vezi Rusije sveobuhvatno naveo, a oni predviđaju destabilizaciju i okruživanje. To se i dešava od 1991, iako je neširenje NATO prihvaćeno kao cena nemačkog ujedinjenja", precizirao je on.Prema njegovom mišljenju jedna od najvećih grešaka bila je što države istočne i srednje Evrope nisu prvo primljene u EU, pa tek onda u NATO.

Fogenhuber smatra da je to bio glavni greh, koji je doveo do toga da su te države, koje još nisu izgradile poverenje prema Evropi, dospele u sferu uticaja SAD. U Kijevu je u aktuelnom konfliktu miniran ukrajinski demokratski pokret I instrumentalizovan sve do plaćenih demonstranata, vojnih savetnika do najviših pozicija, i šefa CIA koji je tamošnju politiku ispregovarao, uz otvorenu saradnju sa desničarskim ekstremistima, naveo je Fogenhuber.On je uveren da SAD žele da ovim završe okruženje Rusije. "Bez Ukrajine Rusija ne može da se brani, a priključenje Kijeva NATO-u je za Moskvu značajna pretnja. Drugi cilj je da se Evropa spreči u svakom daljem političkom ujedinjenju, da se vrati NATO-u u predratni poredak, kao i pod hegemoniju SAD", podvukao je političar Zelenih Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track