UŽIVO DAN 216 KIJEV: Nema povlačenja s linije fronta dok se ne ispoštuje prekid vatre
Foto: Fonet/AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 216 KIJEV: Nema povlačenja s linije fronta dok se ne ispoštuje prekid vatre

Planeta -
Ako se ukrajinske snage povuku, to će biti učinjeno istovremeno sa povlačenjem ruskih snaga, kaže Andrej Lisjenko

KIJEV - Ukrajinska vojska je danas saopštila da neće povući svoje snage sa linije fronta sve dok sve strane ne ispoštuju prethodno postignut sporazum o prekidu vatre.

"Jedna od ključnih tačaka (sporazuma iz Minska) je princip koji se odnosi na prekid vatre", izjavio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisjenko, ističući da pošto prva tačka nije ispunjena, ne može da se priča ni o drugim. On je novinarima u Kijevu rekao da vlada neće govoriti o sprovođenju sporazuma sve dok se u potpunosti ne postigne prekid vatre.

"Ako se ukrajinske snage povuku, to će biti učinjeno istovremeno sa povlačenjem ruskih snaga", kazao je Lisjenko, prenele su agencije.

Istovremeno, OEBS je saopštio da će "neodložno i aktivno" podržati sprovođenje sporazuma iz Minska.

Donjeck, Foto AP

13.38 - Ukrajina je danas saopštila da su, dan posle potpisivanja Memoranduma o sprovođenju režima prekida vatre, dva njihova vojnika poginula u sukobima, dok oko Donjecka odjekuje pucnjava. Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisjenko kaže da je osam pripadnika ukrajinskih oružanih snaga ranjeno u poslednja 24 sata, ne navodeći detalje. AFP javlja da oko aerodroma u Donjecku odjekuju eksplozije i to u danu kada bi ukrajinske i proruske snage, prema sporazumu iz Minska, trebalo da se povuku i naprave tampon zonu.

13.09 - Porodice Nemaca poginulih u rušenju malezijskog aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine nameravaju da tuže Ukrajinu i njenog predsednika za ubistvo iz nehata svih 298 ljudi, koliko ih je bilo u letelici. Advokat koji predstavlja tri porodice nemačkih žrtava, inače profesor zakona o avijaciji, Elmar Gimila izjavio je da je prema međunarodnom zakonu Ukrajina trebalo da zatvori vazduhoplovni prostor ukoliko nije mogla da garantuje bezbednost letova. "Svaka zemlja je odgovorna za bezbednost svog vazduhoplovnog prostora", naveo je Gimila u saopštenju prosleđenom Rojtersu.

Ketrin Ešton, Foto Fotnet/AP

12.42 - Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton pozdravila je danas dogovor o primeni prekida vatre koji su u Minsku postigle ukrajinske vlasti i proruske snage i pozvala obe strane da ga poštuju. "Primili smo k znanju da se nivo nasilja znatno smanjio otkad je na snazi prekid vatre, kaoi da je to omogućilo razmenu zarobljenika i donošenje zakona o amnestiji za izvesne delove donjeckog i luganskog regiona", kaže se u saopštenju koje je Ešton poslala medijima. Ona je naglasila da se protokol o primeni primirja koje su dve strane danas postigle u Minsku mora poštovati, kako bi se našlo političko rešenje za ukrajinsku krizu. "EU je spremna da podrži sve napore u primeni sporazuma, uključujući i one koje preduzima Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju”, navela je Ešton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja