UŽIVO DAN 217 POVLAČENJE: Počelo povlačenje teške artiljerije s linije fronta
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 217 POVLAČENJE: Počelo povlačenje teške artiljerije s linije fronta

Planeta -
I ukrajinska vojska i proruske snage povlače teško naoružanje iz dogovorene tampon zone, koja se prostire na 30 kilometara

KIJEV - Ukrajinska vojska i snage samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska počeli su da povlače tešku artiljeriju sa istoka Ukrajine, saopštili su zvaničnici u Kijevu.

Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisjenko rekao je da su ukrajinske snage počele da se povlače sa linije fronta. On je potvrdio da i proruske snage rade isto, "mada taj proces nije u nešto većem obimu, kao što smo očekivali".

"Uočili smo trend da pobunjenici smanjuju korišćenje teškog naoružanja", rekao je Lisjenko novinarima dodajući da nijedna strana nije u potpunosti završila povlačenje.

Artiljerijski napad ukrajinske vojske: Ova tehnika se povlači iz tampon zone, Foto Reuters
Artiljerijski napad ukrajinske vojske: Ova tehnika se povlači iz tampon zone, Foto Reuters

Ranije danas je javljeno da se ukrajinske snage bezbednosti pripremaju da počnu sa povlačenjem artiljerije i teških oklopnih vozila u okviru tampon zone od predloženih 30 kilometara. Ovi faktori omogućavaju Ukrajini da počne da primenjuje sporazum koji su prošlog petka postigle članice Kontakt grupe, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara, prenele su zapadne agencije.

Kako su tada saopštili učesnici sastanka u Minsku, memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane.

Ta, najnovija runda razgovora održana je pošto su Kijev i proruske snage na istoku postigle dogovor o primirju 5. septembra, kao deo plana u 12 tačaka za rešavanje petomesečnog oružanog sukoba, a 19 septembra razradile su radi njegove realizacije memorandum od devet tačaka.

Primirje se, u velikoj meri, održava iako su registrovani sporadični incidenti u istočnom delu Ukrajine.

Posmatrači OEBS u Donjecku, Foto AP

14.57 - Tampon zona na istoku Ukrajine biće podeljena na pet sektora koje će nadgledati oko 350 posmatrača Oraganizacije za evropsku bezebednost i sardnju (OEBS), izajvio je danas ruski ambasador pri OEBS Andrej Kelin za Itar-Tass. Grad Lugansk, centar samoproglašene Luganske Narodne Republike, nadgledaće između 90 i 100 posmatrača OEBS. Isto toliko biće ih u Donjecku, centru samoproglašene Donjecke Narodne Republike. U Kramatorsku, Marijupolju i Antracitu biće raspoređeno po 50 posmatarača OEBS.

Sergej Ivanov i Vladimir Putin, Foto AP
Sergej Ivanov i Vladimir Putin, Foto AP

11.06 - Vlasti u Kremlju nadaju se da će dogovor o odlaganju implementacije Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i Evropske unije konačno biti potvrđen i na papiru, rekao je Sergej Ivanov, šef administracije Kremlja. Ivanov je podsetio da su naslni protesti na Majdanu i ukrajinska kriza, koja je izazvala krvavi građanski rat i razaranje, i počeli kad je tadašnji predsednik Viktor Janukovič odložio potpisivanje sporazuma sa EU, baš kao što je odloženo i sada. "Imam jedno retoričko pitanje: Za šta ste se vi borili? Sve se završilo istom situacijom kakva je bila i krajem prošle godine i početkom ove, ali je izgubljeno na hiljade života, ljudi su raseljeni i mnogo su propatili", naglasio je Ivanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track