UŽIVO DAN 218 KIJEV: Obe strane poštuju primirje AFP: U Donjecku sve trešti
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 218 KIJEV: Obe strane poštuju primirje AFP: U Donjecku sve trešti

Planeta -
Od ponedeljka uveče nije bilo civilnih žrtava i granatiranja stambenih četvrti, što je prvi put posle više sedmica, kaže Andrej Lisjenko

KIJEV - Primirje na istoku Ukrajine poštuju obe strane, vladine i proruske snage, kaže portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisjenko, ali agencija Frans pres tvrdi da se žestoki okršaji vode blizu aerodroma u Donjecku i da tamo trešti od teške artiljerije i paljbe iz automatskog oružja.

Od ponedeljka uveče nije bilo civilnih žrtava i granatiranja stambenih četvrti, što je prvi put posle više sedmica, prenosi njegovu izjavu AP.

Milicija u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj Republici započela je povlačenje teškog naoružanja u skladu sa memorandumom iz Minska, za razliku od ukrajinske strane, saopštio je ministar odbrane DNR Vladimir Kononov.

Lisjenko kaže da je ukrajinska vojska započela pripreme za povlačenje teškog naoružanja sa borbenih položaja. On je dodao da će se oprema pomeriti na druga područja, dok će vojska ostati.

Ilustracija, Foto AP

14.17- Parlamentarni izbori u Luganskoj Narodnoj Republici biće održani 2. novembra, izjavio je predsednik skupštine te samoproglašene republike Aleksej Karjakin. Izbori će biti sinhronizovani sa izborima Donjeckoj Narodnoj Republici, a 2. novembar je određen kao preliminarni datum, rekao je Karjakin, prenosi Itar-Tass. Lideri tih dveju samoproglašenih republika više puta su podvukli da neće učestvovati na ukrajinskim parlamentarnim izborima. "Naš narod održaće izbore, a Ukrajina je naš sused", rekao je u ponedeljak predsednik LNR Igor Plotnicki.

Pavel Klimkin, Foto Fonet/AP

11.47 - Vlasti u Kijevu predložile su da lokalni izbori u rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine budu održani 9. novembra, izjavio je u Njujorku šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin. On je dodao da bi izabrani predstavnici trebalo da budu Ukrajinci koji bi bili spremni da podele odgovornost za budući razvoj tih oblasti. "Oni ne bi trebalo da budu Rusi, kao što je to bilo ranije", naglasio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja