UŽIVO DAN 221 ŠTEDNJA: Smanjite kuvanje, grejanje i osvetljenje, savetuje vicepremijer Ukrajine
Foto: Printscreen Yt

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 221 ŠTEDNJA: Smanjite kuvanje, grejanje i osvetljenje, savetuje vicepremijer Ukrajine

Planeta -
Ako svako zavrne malo gas u lampi, manje uključuje grejalicu i pali sijalice, zemlja će izbalansirati upotrebu goriva, kaže Vladimir Grojsman

KIJEV -Da bi uštedeli energetske resurse, Ukrajinci moraju manje da kuvaju, greju se i koriste rasvetu, izjavio je Vladimir Grojsman, zamenik premijera Ukrajine i ministar regionalnog razvoja i građevinarstva.

"Prva stvar koja mora da se uradi - jeste da se manje troši. I to zavisi od svake osobe: koristiti manje gasa u lampi, manje uključivati grejalice, a isto važi za struju. Od svesti ljudi zavisi u kojoj meri ćemo izbalansirati upotrebu goriva u Ukrajini", rekao je Grojsman ukrajinskoj televiziji "Kanal 5", prenosi Raša tudej.

13.19 - Plan vlasti samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska da u novembru održe lokalne izbore ugroziće sporazum o prekidu vatre iz Minska i destabilizovaće situaciju, saopštilo je danas nemačko ministarstvo spoljnih poslova. "Plan separatista da 2. novembra održe takozvane parlamentarne izbore predstavlja očigledno kršenje sporazuma iz Minska postignutog 5. sepetmbra i ugrožava krhki mirovni proces", saopštio je portparol nemačkog ministarstva Savsan Čebli, preneo je Rojters. Čebli je dodao i da Nemačka ne vidi razloge da se ublaže sankcije protiv Rusije sve dok sporazum iz Minska ne bude sproveden u potpunosti.

12.15 - Ukrajinski i ruski vojni zvaničnici sastali su se danas da označe predloženu tampon-zonu na istoku Ukrajine iz koje bi ukrajinske snage i proruski aktivisti trebalo da povuku artiljerijsko i drugo teško oružje, saopštila je ukrajinska armija.

Ukrajinski zvaničnici su naveli da je triparitetna grupa, u kojoj se nalazi i 76 poredstavnika ruske vojske i predstavnika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), sastala severno od grada Donjecka, na istoku Ukrajine, preneo je Rojters.

U Minsku je 5. septembra potpisan Protokol po kom je uveden prekid vatre, a 19. septembra predstavnici Ukrajine i Rusije usaglasili su njegovo sprovođenje, opšti prekid vatre i formiranje 30 kilometara tampon-zone pod nadzorom OEBS.

U Donjecku i oko njega još ima sukoba - iznad međunarodnog aerodroma "Sergej Prokofjev" još se vije crn dim.

11.54 - Ukrajina je zatvorila 16 od 65 graničnih punktova na granici s Rusijom, javlja na Tviteru organizacija Antimajdan.

Petar Porošenko najavljuje reforme (Foto: Reuters)
Petar Porošenko najavljuje reforme (Foto: Reuters)

11.09 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izrazio je uverenje da je mirovni sporazum sa proruskim snagama znači da je "najopasniji deo petomesečnog oružanog sukoba okončan" i da su na redu reforme i iskorenjivanje endemske korupcije i birokratije. "Ne sumnjam da će moj mirovni plan opstati. Nemam bilo kakve sumnje da je najveći, najopasniji deo rata već iza nas zahvaljujući herojstvu ukrajinskih vojnika", rekao je Porošenko u četvrtak na konferenciji za novinare u Kijevu, prenela je agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track