UŽIVO DAN 222 Lavrov: Ukrajina se vratila na ono od čega je sve počelo!
Foto: Reuters

Građanski rat

UŽIVO DAN 222 Lavrov: Ukrajina se vratila na ono od čega je sve počelo!

Planeta -
Zašto je to učinjeno? Potpuno je nejasno. Kriza čitavog sistema evropske bezbednosti nije se pojavila zbog ukrajinskih događaja, već su obrnuto događaji u Ukrajini postali odraz dubokih protivrečnosti, koje su se nakupile u evroatlantskom prostoru, navodi šef ruske diplomatije

NJUJORK - Događaji u Ukrajini odraz su dubokih protivrečnosti koje su nastale u evroatlantskom prostoru, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, pozivajući istovremeno Evropsku uniju da ne onemogućava rešavanje konflikta, već da ispunjava postojeće dogovore.

"Kriza čitavog sistema evropske bezbednosti nije se pojavila zbog ukrajinskih događaja, već su obrnuto događaji u Ukrajini postali odraz dubokih protivrečnosti, koje su se nakupile u evroatlantskom prostoru", rekao je juče Lavrov na konferenciji za novinare u Njujorku, na marginama 69. zasedanja Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima, po završetku "hladnog rata" bilo je saopšteno da će bezbednost biti jedinstvena i nedeljiva za čitavu Evropu, ali se to u stvarnosti nije desilo, prenela je RIA Novosti. Lavrov je, pritom, istakao da je vanblokovski status Ukrajine jedan od najvažnijih elemenata koji osigurava evropsku bezbednost. Šef ruske diplomatije, kako je preneo Itar-Tass, ne smatra da postojanje vojno-političkog dela Sporazuma o asocijaciji Ukrajine i EU znači i pristupanje Ukrajine NATO-u.

Govoreći o tome šta spoljnopolitička služba EU treba da učini za rešavanje krize u Ukrajini, Lavrov je rekao da je potrebno da "ne smeta i podržava pozicije koje su dostignute uz učešće EU, zemalja kao što su Nemačka i Francuska".

Rusija je, kako je istakao, zainteresovana da EU ostane njen partner, kao i da "reši svoje probleme, bude jedinstvena, ima svoj glas u geopolitičkim i svetskim pitanjima". Lavrov je naveo da se Ukrajina, odloživši do 2015. primenu sporazuma sa EU, vratila na "ono od čega je sve počelo", ali uz razliku od "hiljada života" i razrušenih gradova i sela. "Zašto je to učinjeno? Potpuno je nejasno", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track