(VIDEO) UŽIVO DAN 224 MARKIN: Rakete ubile najmanje 2.500 stanovnika istočne Ukrajine
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 224 MARKIN: Rakete ubile najmanje 2.500 stanovnika istočne Ukrajine

Planeta -
Istragom je utvrđeno da su ubistva građana Ukrajine iz ruskog govornog područja rezultat upotrebe raketa "grad" i "uragan", navođenih avionskih raketa s kasetnim bojevim glavama, taktičkih raketa "točka-U" i drugih vrsta teškog ofanzivnog naoružanja neselektivnog tipa

MOSKVA - Najmanje 2.500 stanovnika istočne Ukrajine poginulo je od raketa usled upotrebe višestrukog lansirnog raketnog sistema (MLRS), rekao je danas portparol Ruske istražne komisije Vladimir Markin za Itar-Tass govoreći o istrazi genocida protiv stanovništva koje govori ruski na istoku Ukrajine, javlja Itar-Tass.

Istragom je utvrđeno da su ubistva građana Ukrajine iz ruskog govornog područja rezultat upotrebe raketa "grad" i "uragan", navođenih avionskih raketa s kasetnim bojevim glavama, taktičkih raketa "točka-U" i drugih vrsta teškog ofanzivnog naoružanja neselektivnog tipa,. Rezultat je najmanje 2.500 ubijenih, rekao je Markin.

Osim toga, dodao je Markin da je, preko 500 stambenih objekata, objekata komunalnih usluga i objekata društvenog značaja, bolnica, dečijih i opšteobrazovnih institucija uništeno u regionu Donjecka i Luganska.

Istovremeno više od 300.000 stanovnika koji su se bojali za svoj život i zdravlje, bili su primorani da napuste svoja stalna mesta boravišta i da kao izbeglice zatraže utočište na teritoriji Ruske Federacije.

http://www.youtube.com/watch?v=_kVRR_JTYDc

19.41 - Ukrajinski pokret Evromajdan, simbol nasilnih protesta u Kijevu koji je doveo do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča i početka krvavog građanskog rata u kojem je poginulo više hiljada ljudi, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Leh Valensa". Nagradu je u Gdanjsku primio jedan od vođa tog protesta, sadašnji gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko. Bivši poljski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valesa ustanovio je 2008. godine nagradu, vrednu 100.000 dolara, u znak podrške ljudskim pravima i demokratije. Valensa je rekao da ovogodišnja nagrada predstavlja priznanje Evromajdanu i odlučnosti hiljade Ukrajinaca da ostvare proevropski san. Kako je prenela agencija AP, Valensa je pozvao svet da pokaže solidarnost prema Ukrajini u svetlu sukoba sa proruskim snagama. Protesti u Ukrajini počeli su u novembru prošle godine, a Janukovič je svrgnut u februaru. Uskoro su izbili žestoki sukobi između novih vlasti u Kijevu i stanovništva ruskog porekla na istoku Ukrajine, koji su prerasli u krvavi građanski rat koji je zemlju doveo na ivicu kolapsa.

Ilustracija: Nemačka bespilotna letelica

17.32 - Pariz i Berlin ponudili su OEBS bespilotne letelice za praćenje sprovođenja primirja u Ukrajini, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova. "Taj predlog se razmatra", rekao je novinarima portparol francuskog ministarstva Romen Nadal. Nadal je dodao i da Francuska planira da pošalje svoje stručnjake u Ukrajinu kako bi učestvovali u posmatračkoj misiji OEBS na parlamentarnim izborima 26. oktobra. Švajcarski predsednik i predsedavajući OEBS Didije Burkhalter najavio je sredinom septembra da će ta organizacija koristiti bespilotne letelice za nadgledanje rusko-ukrajinske granice, ali nije naveo koje će ih zemlje obezbediti. OEBS je zadužen za nadgledanje primirja u Ukrajini i ima posmatračku misiju na istoku zemlje.

Donjeck (Foto: AP)

15.30 - Najmanje 12 osoba je poginulo, a pet je povređeno tokom prethodnih 24 časa na istoku Ukrajine, saopštile su vlasti grada Donjecka i portparol ukrajinske vojske. U Donjecku, koji je pod kontrolom proruskih snaga, tokom noći su poginule tri osobe, a pet je povređeno, uprkos tome što je na snazi dogovor o poštovanju prekida vatre, saopštile su gradske vlasti. Situacija u gradu je veoma napeta, a tokom noći se mogla čuti artiljerijska vatra, navedeno je u saopštenju gradske skupštine, prenosi AFP. U granatiranju tokom noći oštećeno je dvadesetak kuća, navodi AP. Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisjenko je saopštio da je devet ukrajinskih vojnika poginulo u protekla 24 časa-

14.53 - Od početka vojne operacije ukrajinske armije 15. jula samo u Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je više od 4.000 osoba, izjavio je prvi zamenik premijera te samoproglašene republike Andrej Purgin za RIA Novosti. Dve trećine tih žrtava su nenaoružani građani, kaže on.

11.44 - Pronađena još jedna masovna grobnica u Ukrajini.U blizini sela Njižnjaja Krinka u istočnoj Ukrajini pronađena je još jedna masovna grobnica, saopštio je danas izvor DNR. Nova grobnica je locirana samo nekoliko dana pošto je misija OEBS potvrdila postojanje tri masovne grobnice u oblastima koje je su nedavno napustile snage Kijeva, prenela je Raša tudej. Novootkrivena grobnica nalazi se u blizini sela Njižnjaja Krinka nedaleko od grada Makevke, rekao je agenciji Itar-Tas s prvi zamenik premijera samoproglašenje Donjecke republike Andrej Purgin.

11.00 - Austrijski kancelar Verner Fajman u sredu će otputovati u Kijev gde će razgovarati sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.To je nastavak njegove mirovne inicijative sa ciljem rešenja ukrajinske krize. Bečki dnevnik Esterajh naveo je da će Fajmana na put u Kijev pratiti predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl. Lajtl u Kijev putuje, kako je objašnjeno, jer je austrijska privreda snažno pogođena ukrajinskom krizom. Razgovori sa Porošenkom su deo inicijative Fajmana, koji je pre nedelju i po razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a prethodno je usaglasio delovanje sa budućom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. Zvanični Beč ističe da Fajman Porošenku neće preneti nikakvu Putinovu poruku, već će glavna tema biti mirovni napori EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track