(VIDEO) UŽIVO DAN 225 SPEKTAKL: Čak 6 Dart Vejdera kandidovalo se za opšte izbore
Foto: Printscreen Yt

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 225 SPEKTAKL: Čak 6 Dart Vejdera kandidovalo se za opšte izbore

Planeta -
Centralna izborna komisija Ukrajine prihvatila je i kandidature Velikog učitelja Jode, Padmea Amidala, Stivena Čubake i Darta Sidijusa

KIJEV - Ukrajinska Internet partija kandidovala je čak šest Dart Vejdera na parlamentarnim izborima, zakazanim za 26. oktobar, javlja RIA Novosti.

Centralna izborna komisija prihvatila je kandidaturu svih šest Dart Vejdera. Pored njih, ispred Internet partije kandiduju se i Padme Amidala, Stiven Čubaka, Veliki učitelj Joda i Dart Sidijus.

Svi kandidati priložili su svoje živopisne biografije u kojima se, između ostalog, može pročitati da Dart Vejder ima kompaniju "Mračna strana sile", dok Dart Sidijus vodi firmu "Finansijska grupa Sidijus".

Dart Nikolajevič Vejder, vođa Internet partije, kandidovao se u maju za gradonačelnika Kijeva i osvojio je 1,74 odsto glasova. Kandidovao se on i na predsedničkim izborima 25. maja, ali kandidatura mu je poništena zbog neurednih dokumenata.

Internet partija osnovana je u Ukrajini 2007. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=X9h4VA3bc-8
http://www.youtube.com/watch?v=JxnXGxF-PBk
Nestor Šufrič pre napada (Foto: Printscreen YouTube)
Nestor Šufrič pre napada (Foto: Printscreen YouTube)

19.48 / Nestora Šufriča, poslanika ukrajinskog parlamenta iz Stranke regiona svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, napala je i pretukla grupa od 20 pripadnika ukrajinske fašističke organizacije Desni sektor. Šufrič, oštar kritičar vojne operacije koju je Kijev sproveo protiv građana na istoku Ukrajine, napadnut je u Odesi za vreme kampanje za parlamentarne izbore zakazane za 26. oktobra. Grupa od oko 20 fašista, od kojih su neki bili sakrivenog lica i nosili su maskirne uniforme sa obeležjima Desnog sektora, opkolila je 47-godišnjeg Šufriča dok je pokušavao da uđe u zgradu Opštine Odesa kako bi dao izjavu za medije. Njegovi telohranitelji su ispalili u vazduh nekoliko metaka, ali ih je gomila ipak odgurala sa strane. Dok je gomila odvlačila Šufriča, pri čemu su ga neki udarali, čuli su se povici: "Dokrajčite ga!".

http://www.youtube.com/watch?v=5gQVG8acre4

19.11 - Rano jutros na ogradi pravoslavne crkve u Harkovu, gradu na istoku Ukrajine, obešen je mladić, javlja TV Rusija 24. Beživotno telo tog momka bilo je, zapravo, zakačeno za ogradu hrama posvećenog dve hiljaditoj godišnjici Rođenja Hristovog. Bio je uveliko mrtav kad je pronađen, a procenjuje se da mu je bilo 25 godina, navodi TV Rusija 24 i dodaje da je istraga u toku.

Masovna grobnica u Njižnjoj Krinki (Foto: Reuters)

17.18 - Međunarodna zajednica trebalo bi da sprovede nepristrasnu istragu o neonacističkim zločinima i zaštiti njihove žrtve i ne sme da ostane ravnodušna prema nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici kod Donjecka, rekla je danas ruska poslanica Olga Kazakova na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE). "Od suštinskog značaja je obezbeđivanje zaštite žrtava neonacista kao i sprovođenje nepristrasne, a ako bude potrebno i međunarodne, istrage zločina koji imaju karakter neonacizma", rekla je Kazakova, prenosi Itar-Tass. PS SE, najstarija međunarodna parlamentarna skupština, ne može da ostane ravnodušna prema nedavno otkrivenoj masovoj grobnici u ukrajisnkom Donjeckom regionu, istakla je ruska poslanica. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije veruje da je reč o ratnom zločinu i insistira na sveobuhvatnoj međunarodnoj istrazi, podsetila je ruska agencija.

14.32 - Situacija u Donjecku je ekstremno napeta, dok je bez gasa ostalo 5.300 potrošača u Donjecku, prenosi Unian. Najmanje 2.500 stanovnika istočne Ukrajine poginulo je od raketa usled upotrebe višestrukog lansirnog raketnog sistema (MLRS), rekao je u ponedeljak portparol Ruske istražne komisije Vladimir Markin za Itar-Tas govoreći o istrazi genocida protiv stanovništva koje govori ruski na istoku Ukrajine.

11.54 - Ukrajinsko državno tužilaštvo saopštilo je danas da je otvorilo krivičnu istragu protiv Istražnog odbora Ruske Federacije, optužujući ga da podržava proruske snage i "terorističke" grupe na istoku zemlje. Taj potez, kako je preneo Rojters, izgleda kao odgovor na krivičnu istragu koju je juče započeo Istražni odbor Ruske Federacije, protiv "neidentifikovanih predstavnika ukrajinskog političkog i vojnog vrha, Nacionalne garde i nacionalističkih organizacija koje je optužio da čine genocid".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track