(VIDEO) UŽIVO DAN 24 UN: Palestinci, hitno pokažite da želite primirje!
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

(VIDEO) UŽIVO DAN 24 UN: Palestinci, hitno pokažite da želite primirje!

Planeta -
Ako su izveštaji iz Rafe tačni, terorističke frakcije u Gazi ozbiljno su prekršile predid vatre, kaže specijalni koordinator UN Robert Seri

JERUSALIM - Ujedinjene nacije zatražile su danas od Palestinaca da potvrde svoju privrženost 72-časovnom primirju sa Izraelcima, koje je jutros stupilo na snagu.

Specijalni koordinator UN Robert Seri izjavio je da, ukoliko bude potkrepljen dokazima, incident u Rafi, u pojasu Gaze, u kojem su poginula dva izraelska vojnika i veći broj Palestinaca, predstavlja ozbiljno kršenje prekida vatre koje su učinile terorističke frakcije u Gazi, preneo je Rojters. Seri je zatražio od Palestinaca da hitno povrde svoju porivrženost humanitarnom primirju, navedneo je u saopstenju.

Na jugu Izraela danas su se oglasile sirene za upozoravanje na opasnost od raketa, ali nema izveštaja o žrtvama ili šteti u toj oblasti.

BBC podseća da je dosad u izraelskoj antiteroritičkoj operaciji "Zaštitna ivica poginulo 1.460 Palestinaca, među kojima je mnogo civila, i 63 Izraelca, mahom vojnika.

http://www.youtube.com/watch?v=LrReH7FNY3s

15.26 - Broj Palestinaca poginulih danas u izraelskom granatiranju juga Gaze porastao je na više od 50, saopštili su palestinski medicinski izvori. "Više od 50 je ubijeno, a ranjeno je 220 u Rafi", saopštio je predstavnik ministarstva zdravlja u Gazi Medat Abas, preneo je Rojters. Izraelski mediji su, u međuvremenu, javili da su naoružani napadači pucali na izraelske vojnike u području Rafe.

13.54 - Primirje u Pojasu Gaze, koje je trebalo da traje tri dana, propalo je posle samo nekoliko sati jer je Hamas opet ispaljivao rakete naizraelsku teritoriju, a Izrael je žestoko uzvratio,, javlja BBC. Osim toga, naoružani napadači pucali su na izraelske vojnike u području Rafe i izgleda da su oteli jednog vojnika, javlja BBC i navodi da su teroristi došli do vojnika kroz podzemni tunel koji su prokopali između Pojasa Gaze i Izraela. U Rafi se čuje artiljerijska vatra, koja sprečava lekare da dođu do ranjenih i poginulih, dodaje AFP. . Izraelske odbrambene snage (IDF) granatirale su Rafu, u južnom delu Pojasa Gaze, a lokalna bolnica tvrdi da je u tom napadu poginulo najmanje 40 ljudi, javlja Rojters.

Maja Kocijančič, Foto Zorana Jevtić

13.06 - Evropska unija založila se za ponovno uspostavljanje primirja u Gazi. Kako je novinarima rekla portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič, u EU žale zbog toga što je krhko primirje prekršeno svega nekoliko sati pošto je uvedeno.Iz Brisela poručuju da je "apsolutno neophodno" obnoviti primirje, poštovati ga i obustaviti stradanja civila.

Džon Keri, Foto Reuters

12.58 - Humanitarni prekid vatre Izraela i Hamasa počo je jutros u osam sati po lokalnom vremenu i trajaće 72 sata. U zajedničkom saopštenju, SAD i UN su naglasili da su dobili uveravanja svih strana u konfliktu da su pristali na bezuslovan prekid vatre tokom kojeg će pregovarati o postizanju trajnijeg primirja, javio je AP. Saopštenje o prekidu vatre objavili su američki državni sekretar Džon Keri i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji su naveli da će "snage na terenu ostati tamo gde se sada nalaze", što znači, kako navodi Rojters, da se izraelske kopnene snage neće povući iz Pojasa Gaze. Keri je rekao da će tokom prekida vatre civili u Gazi dobiti neophodnu humanitarnu pomoć, sahraniti mrtve, zbrinuti ranjene i nadomestiti zalihe hrane.

10.05 - Izraelski tenkovi otvorili su vatru na južni deo Pojasa Gaze, iako je danas počelo 72-časovno primirje, saopštilo je palestinsko ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je Hamas objavio da su četiri osobe poginule. Izraelska vojska nije odbila je da komentariše te navode, javlja Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track