UŽIVO DAN 27 Dogovoreno primirje od 72 sata!
Foto: Fonet/AP

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 27 Dogovoreno primirje od 72 sata!

Planeta -
Izrael se drži privremenog jednostranog humanitarnog primirja, koje je proglasio u u najvećem delu Pojasa Gaze

TEL AVIV - Egipatski zvaničnik rekao je večeras da su Izrael i Palestinci pristali na 72-časovni prekid vatre.

Izraelski mediji navode, pozivajući se na palestinsku delegaciju u Kairu, da je Izrael pristao na predlog prekida vatre koji je zacrtao Egipat nakon kontakata između Jerusalima i Kaira.Navodi se da će prekid vatre početi sutra u 8 sati po lokalnom vremenu.

Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman predložio je danas da, po prestanku sukoba, Ujedinjene nacije preuzmu od palestinske terorističke organizacije Hamas kontrolu nad Pojasom Gaze.

"Treba razmisliti o tome da se upravljenje Pojasom Gaze poveri UN. Apsolutno ne isključujem tu mogućnost", rekao je šef izraelske diplomatije na sastanku Komiteta izraelskog parlamenta za odbranu i spoljne poslove.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštila su da su pogodile 4.686 meta u Pojasu Gaze od početka sukoba 8.jula. U istom periodu teroristi iz Pojasa Gaze ispalili su na Izrael više od 2.560 raketa i mina; 556 je presreo odbrambeni sistem " gvozdena kupola".

IDF odmara, Foto AP
IDF odmara, Foto AP

13.28 - Izrael se drži privremenog jednostranog humanitarnog primirja, koje je proglasio u u najvećem delu Pojasa Gaze. Primirje je počelo u 10 i završiće se u 17 časova po lokalnom vremenu, a za to vreme je omogućeno dopremanje humanitarne pomoći i povratak raseljenih Palestinaca kućama. Izuzetak od primirja je grad Rafa. Međutim, Izrael je takođe naglasio da će uzvratiti ako bude napadnut.

12.19 - U mestu Šaar Hanegev eksplodirala je raketa, nema povređenih, objavljuje na Tviteru Izrael njuz.

11.02 - Samo nekoliko minuta nakon što je započelo sedmočasovno primirje u pojasu Gaze, u 8 sati po lokalnom vremenu, ubijeno je jedno dete i trideset ljudi je ranjeno u napadu na kuću u izbegličkom logoru Šati u gradu Gazi na obali Sredozemnog mora, rekli su palestinski lekari. Očevici navode da se radi o izraelskom vazdušnom udaru ali izraelska armija nije još ništa komentarisala, samo je rekla da se istražuje incident.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track