UŽIVO DAN 31 IZRAEL: Nema pregovora s Palestincima dok traje raketiranje
Foto: AP

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 31 IZRAEL: Nema pregovora s Palestincima dok traje raketiranje

Planeta -
Pala prva žrtva obnovljenih sukoba - u gradu Gazi poginuo desetogodišnji dečak

TEL AVIV - Izrael neće pregovarati sa Palestincima o obnovi primirja u pojasu Gaze sve dok teroristi nastavljaju da ispaljuju rakete, rekao je danas jedan zvaničnik izraelske vlade.

U međuvremenu je pala prva palestinska žrtva nakon što su sukobi nastavljeni posle isteka trodnevnog primirja. Jedan desetogodišnji dečak je poginuo, a šest osoba je ranjeno u izraelskom vazdušnom udaru kraj džamije u gradu Gazi, javlja Rojters, pozivajući se na palestinske medicinske zvaničnike.

Pre nego što je danas obnovljeno nasilje broj poginulih Palestinaca u jednomesečnom sukobu bio je 1.900, a ranjeno ih je više od 9.000. Na izraelskoj strani broj poginulih je 67, uključujući 64 vojnika.

Grad Gaza danas, Foto Reuters
Grad Gaza danas, Foto Reuters

13.05 - Većina Nemaca, njih 69 odsto, smatra da Nemačka treba da se drži po strani i ne uvlači se u konflikt u Pojasu Gaze, pokazao je aktuelni "Dojčlandtrend" nemačke televizije ARD. U toj anketi, sprovedenoj 4. i 5. avgusta, 10 odsto Nemaca bilo je uverenja da bi vlada kancelara Angele Merkel odlučnije trebalo da stane na stranu Palestinaca, a svega šest odsto njih želelo je veći angažman vlade za Izrael. Nemci u anketi, takođe, nisu naveli ni ko je odgovoran za vojni sukob u pojasu Gaze, već je većina njih, 64 odsto, rekla da su to i Izrael i Hamas.

Napadnuti su teroristički ciljevu u gradu Gazi, Foto AP
Napadnuti su teroristički ciljevu u gradu Gazi, Foto AP

12.22 - Izraelska armija je izvela vazdušne udare na mete terorista u Pojasu Gaze pošto su oni prethodno napali raketama izraelsku teritoriju, označivši tako kraj trodnevnog prekida vatre. "Posle onovljenog ispaljivanja raketa na Izrael, IDF (izraelske odbrambene snage) su gađale teroristička mesta širom Pojasa Gaze", navedeno je u saopštenju. Vojni portparol reklao je AFP-u da izraelski vojnici nisu prešli granicu da izvode napade i da "nema promena na terenu". Takođe je rečeno da je " obnova raketnih napada terorista na Izrael neprihvatljiiva i kratkovida", kao i da se ne može se tolerisati.

Detalj s protesta u Pojasu Gaze, Foto AP

Sve palestinske organizacije u pojasu Gaze odbile su da se produži trodnevno primrje s Izraelom, saopštila je palestinska teroristička organizacija Hamas, jutros kada je prekid vatre istekao."

"Sve palestinske frakcije, uključujući Hamas, složile su se da ne obnove prekid vatre jer (Izrael) odbija da udovolji našim zahtevima, ali se pregovori nastavljajuu u Kairu," rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum za AFP. I lider Islamskog džihada, manje frakcije iz Gaze, koji takođe prisustvuje pregovorima u Kairu potvrdio je ranije da se prekid vatre neće produžavati.

Izrael je izrazio spremnost da razmotri olakšanje ograničenja na granicama Gaze ali je tražio da se Hamas razoruža kako bi se postiglo duže primirje.

Baš pre okončanja primirja u 8 sati po lokalom vremenu teroristi iz Gaže su ispalili dve rakete na Izrael, rekli su izraelska policija i opštinski zvaničnici. Nije bilo izveštaja o žrtvama i šteti nakon što su se sirene oglasile u južnom Izraelu, niti momentalnog izraelskog vojnog odgovora.

Palestinci ispaljuju rakete na Izrael, Foto Printscreen yt
Palestinci ispaljuju rakete na Izrael, Foto Printscreen yt

09.01 - "Od 8 sati po loklanom vremenu ( 7 po srednjoevropskom) teroristi su ispalili baraž od najmnje pet raketa na južni Izrael. Jedna raketa je presretnuta nad Aškelonom", saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF. Ostale rakete su pogodile otvoreno područje na jugu Izraela, navodi IDF i dodaje da je ukupan broj raketa ubrzo premasio 10. Vojno krilo palestinske terorističke organizacije Islamski džihad, Brigade al Kuds, preuzelo je odgovornost za ispaljvanje tri rakete tipa "grad" na Aškelon. Dopisnik AFP-a i očevici su rekli da stanovnici grada Gaze beže u kuće zbog moguć izraelske odmazde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track