UŽIVO DAN 33 SPUSTILI LOPTU: Palestinci ipak prihvatili novo trodnevno primirje
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 33 SPUSTILI LOPTU: Palestinci ipak prihvatili novo trodnevno primirje

Planeta -
Egipatski zvaničnici, posrednici u pregovorima, nadaju se da će se otvoriti put za obnavljanje indirektnih pregovora o dugotrajnomm primirju u Pojasu Gaze

KAIRO - Palestinski regovarači u Kairu izjavili su da prihvataju egipatski predlog za novi trodnevni prekid vatre s Izraelom, čime će se otvoriti put obnovi indirektnih pregovora o dugotrajnom primirju u Pojasu Gaze.

Zvaničnici, koji predstavljaju razne palestinske frakcije, rekli su to pod uslovom da ostanu anonimni, jer se njihova izjava tiče osetljivih pregovora, preneo je Asošijeted pres.

Izraelska delegacija je napustila pregovore u petak, pre isteka prethodnog trodnevnog prekida vatre, istakavši da neće pregovorati dok traje raketiranje Izraela iz Gaze. Izraelska strana je optužila palestinske ekstremiste da su ispalili granate na Izrael pre isteka tog primirja u petak u 8 sati. Posle toga je nastavljeno prekogranično raketiranje i izraelski osvetnički napadi iz vazduha, mada smanjenom žestinom.

Od početka izraelske antiterorističke akcije "Zaštitna ivica" 8. jula, poginulo je više od 1.900 Palestinaca, većinom civila, navode UN. Na izraelskoj strani poginulo je 67 ljudi, mahom vojnika.

Benjamin Netanijahu, Foto Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto Reuters

14.55 - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael neće učestvovati u indirektnim pregovorima s Hamasom o prekidu vatre, kojima posreduje Egipat, sve dok se nastavljaju palestinski raketni napadi iz Pojasa Gaze. "Izrael neće pregvorati pod vatrom", istakao je Netanijahu pred sednicu vlade u Tel Avivu. "Operacija će se nastaviti dok se naš cilj - obnova zatišja za duži period - ne postigne. Rekao sam na pocetku i tokom operacije - za to će biti potrebno vreme, potrebna je čvrstina," objasnio je on.

13.12 - Palestinski pregovarački tim ostaće u Kairu zbog hitnog sastanka s Arapskom ligom u ponedeljak, na kome će se diskutovati o krizi u pojasu Gaze, javila je egipatska državna novinska agencija MENA.

12.00 - Izraelski list Jerusalim post piše danas, pozivajući se na visoke izraelske zvaničnike da će " sve opcije biti na stolu", ako se raketiranje nastavi, ne samo udari iz vazduha. Izraelski ministar komunikacija Gilad Erdan izjavio je za TV kanal 2 da se " razmatrala široka kopnena operacija i svrgavanje Hamasa". Zamenik šefa Hamasa Musa Abu Marzuk optužio je Izrael da okleva i rekao da će se u naredna 24 sata odlučiti o pregovorima, preneo je BBBC.

11.30 - Palestinski pregovarači otići će iz Kaira danas ako Izrael ne pristane da se bez postavljanja uslova vrati pregovorima, kojima posreduju Egipćani, kako bi se okončao rat u Gazi, rekao je vođa palestinske delegacije Azam Ahmed. "Sutra ujutru imamo sastanak s egipatskim rukovodstvom i na osnovu toga ćemo odlučiti o našem budućem planu", rekao je Ahmed kasno sinoć za televiziju Al Arabija. "Otići ćemo iz Kaira ako nam bude potvrđeno da se oni neće vratiti izuzev uz uslove", dodao je Ahmed. Palestinske frakcije u Kairu su odbile da se produži trodnevni prekid vatre koji je istekao u petak ujutru, rekavši da je Izrael odbio da prihvati uslove, a pre svega okončanje blokade Gaze i otvaranje luke, podseća Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track