UŽIVO DAN 38 PREKINUTO PRIMIRJE: Hamas raketirao Izrael, IDF uzvratio vazdušnim udarima
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 38 PREKINUTO PRIMIRJE: Hamas raketirao Izrael, IDF uzvratio vazdušnim udarima

Planeta -
Samo što su palestinski politički lideri potvrdili da je prekid vatre produžen za još pet dana, Hamas je ispalio rakete na Izrael i upropastio šanse za makar privremeni mir

TEL AVIV - Izraelska armija napala je mete u Pojasu Gazi rano jutros u odgovoru na raketnu vatru na Izrael, ubrzo nakon što su palestinski zvaničnici saopštili da je trodnevni prekid vatre produžen za još pet dana.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da je Izrael pristao na produženje, ali je vojsci naređeno da uzvrati u slučaju da se primirje prekrši.

"IDF (izraelske odbrambene snage) je bio spreman za tu mogućnost i odlučan je da nastavi da održava bezbednost građana države Izrael", navedeno je u saopštenju.

Izraelski mediji prenose da su pre ponoći izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jaalon naredili vojsci da odgovori na kršenje prekida vatre.

U međuvremenu je jedan od lidera palestinske terorističke organizaicije Hamas Musa Abu Marzuk potvrdio produženje primirja. Međutim, dva sata pre isteka prethodnog prekida vatre Hamas je ispalio najmanje jednu raketuna Izrael, saopštili su armija i vojska.

Hamas, koji de fakto kontroliše Pojas Gaze, porekao je da je bilo raketiranja preko granice.

09.40 - Čelnici najvećih jevrejskih organizacija u SAD su optužili generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna da se prema krizi u Pojasu Gaze odnosi jednostrano. Članovi delegacije 11 jevrejskih organizacija su u sredu prvom čoveku UN uručili pismo u kojem je, kako su istakli, nabrojano 19 kršenja međunarodnog prava koje je počinio Hamas, a koja su ignorisana, izjavio je rabin Marvin Hir, osnivač Centra Simon Vizental sa sedištem u Njujorku, a prenela agencija AP.G lavni zahtev jevrejskih organizacija, iznesen na sastanku sa Banom, jeste da UN istraži raketne napade Hamasa na izraelske civile, kao i navode da Hamas zloupotrebljava UN škole u pojasu Gaze. AP podseća da su nedavno u tri prazne UN-ove škole pronađene rakete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track