UŽIVO DAN 41 NETANIJAHU: Nema mira dok Izrael ne bude bezbedan
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 41 NETANIJAHU: Nema mira dok Izrael ne bude bezbedan

Planeta -
Pregovori se nastavljaju danas, a obe strane ne odustaju od svojih zahteva; privremeni prekid vatre ističe sutra u ponoć

JERUSALIM - Izrael na indirektnim pregovorima sa Palestincima u Kairu neće pristati na dugoročni prekid vatre u Pojasu Gaze ukoliko ne budu ispunjeni bezbednosni zahtevi zvaničnog Tel Aviva, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Izraelska delegacija u Kairu nastupa sa veoma jasnim uputstvom da se čvrsto drži zahteva vezanih za bezbednosne potrebe Izraela", rekao je Netanijahu na početku nedeljnog sastanka svog kabineta u Jerusalimu, a prenela je agencija AFP.

"Tek kad bude jasnog odgovora na izraelske bezbednosne potrebe, pristaćemo na dogovor", rekao je Netanijahu, dok je istovremeno izraelski tim krenuo natrag u Kairo na novu rundu indirektnih pregovora sa Palestincima i postizanju dugoročnog primirja kojim bi bila okončana jednomesečna antiteroristička operacija Izraela u Pojasu Gaze.

Pregovori u Kairu, koji treba da budu nastavljeni danas, odvijaju se tokom petodnevnog prekida vatre između Izraela i palestinske terorističke organizacije Hamas, koji ističe sutra u ponoć po lokalnom, odnosno 23 časa po srednjeevropskom vremenu.

Portparol Gaze Sami Abu Zuhri je istovremeno u Gazi izjavio da Palestinci neće odustati od svojih zahteva, među kojima je najvažniji onaj da Izrael prekine osmogodišnju blokadu pojasa Gaze, dodavši takođe da je ishod pregovora sa Palestincima u rukama Izraela.

16.10 - Ostaćemo čvrsti i ujedinjeni dok postignemo ciljeve naše operacije - povratak mira i bezbednosti za sve Izraelce, objavio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu na svom Tviteru.

Primirje ističe sutra u ponoć, Foto AP
Primirje ističe sutra u ponoć, Foto AP

14.16 - Palestinski pregovarači su uoči sutrašnjeg isteka privremenog prekida vatre "manje optimistični" u pogledu ishoda indirektnih pregovora sa predstavnicima Izraela oko sukoba u pojasu Gaze, izjavio je jedan od pregovarača koji je želeo da ostane anoniman. On kaže da je glavna tačka neslaganja insistiranje Hamasa da Izrael obeća da će okončati blokadu Gaze i pre nego što razgovori budu okončani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track