UŽIVO DAN 42 POMOĆ: Norveška i Egipat domaćini donatorske konferencije za Gazu
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 42 POMOĆ: Norveška i Egipat domaćini donatorske konferencije za Gazu

Planeta -
Pozivi će biti upućeni kada Izrael i Hamas postignu sporazum o trajnijem miru, kaže šef norveške diplomatije

OSLO - Norveška i Egipat planiraju da budu domaćini donatorske konferencije za obnovu Gaze, koja treba da bude održana u Kairu, rekao je danas norveški ministar spoljnih poslova Berge Brende.

Brende je dodao da će pozivi biti upućeni kada Izrael i palestinska teroristička organizacija Hamas postignu sporazum u pregovorima koji se vode uz posredovanje Egipta. Norveška je ranije najavila da za septembar planira tu konferenciju, dok je redovan sastanak donatora Palestinske uprave još ranije zakazan za 22. septembar u Njujorku. Brende je rekao da donatorske zemlje žele da palestinski predsednik Mahmud Abas dobije tu pomoć i da njegova vlada vodi proces obnove. Šef norveške diplomatije je dodao i da se uslovi za blokadu Gaze moraju promeniti kako bi "narod i roba mogli da prelaze granicu".

Borge Brende (desno) i šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman (levo), Foto Reuters
Borge Brende (desno) i šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman (levo), Foto Reuters

Abas želi obnovu pojasa Gaze i vraćanje na vlast u toj oblasti koja je od 2007. pod kontrolom radikalnog Hamasa i pod izraelskom blokadom.

Prekid vatre u sukobu ističe večeras, a ne zna se da li će se pregovori, koji se vode uz posredovanje Egipta kako bi se uspostavilo trajnije zaitišje, završtiti uspešno.

Ejal Jifrah, Gilad Šaar i Naftalij Frenkel
Ejal Jifrah, Gilad Šaar i Naftalij Frenkel

12.06 - Izraelski vojnici srušili su jutros kuće dva Palestinca koji se sumnjiče za otmicu i ubistvo trojice tinejdžera na Zapadnoj obali u junu, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF). Kuće Husama Kavasme i Amara Abu Ajšena jugu Zapadne obale srušene su pred zoru, a kuća trećeg osumnjičenog, Marvana Kavasme je zapečaćena. Izrael je optužio palestinsku terorističku organizaciju Hamas za otmicu i ubistvo trojice učenika verske škole Gilada Šaara (19), Naftalija Frenkela (16) i Ejala Jifraha (16), koji su nestali 12. juna i pronađeni mrtvi 18 dana kasnije na Zapadnoj obali. Hamas je pozdravio otmicu, ali nije preuzeo odgovornost.

Zastava kao zaklon: Beit Lahija u Pojasu Gaze, Foto AP

11.19 - Broj poginulih u sukobu s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze premašio je danas 2.000 osoba, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti pošto su neki ranjenici podlegli zadobijenim povredama. U saopštenju se navodi da je poginulo 2.016 Palestinaca i da ih je ranjeno 10.196. Među poginulima je 541 dete, 250 žena i 95 starijih ljudi, precizira se u saopštenju, kako prenosi AFP. Izraelska armija je u međuvremenu potvrdila da je petoro od 64 poginulih vojnika stradalo od "prijateljske vatre". Oolnosti njihove smrti nisu za sada objavljene. UIzraelu je takođe poginulo troje civila u jednomesečnom sukobu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja