UŽIVO DAN 43 GOTOVO PRIMIRJE: Hamas opet prvi napao, Izrael uzvratio
Foto: AP

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 43 GOTOVO PRIMIRJE: Hamas opet prvi napao, Izrael uzvratio

Planeta -
Palestinci prekršili prekid vatre ne sačekavši da on istekne u ponoć, a njihova delegacija u Kairu za to vreme pregovara o produžetku primirja; IDF saopštio da je uzvratio novim napadima na terorističke ciljeve

TEL AVIV - Tri rakete koje su palestinski teroristi ispalili iz Pojasa Gaze pale su danas na otvoreno polje kraj Beer Ševe na jugu Izraela, javili su izraelski mediji, istakavši da nije bilo povreda ni štete i da se nisu oglasile sirene za vazdušnu uzbunu.

Dogodilo se to nekoliko sati pre isteka prekida vatre produženog sinoć do ponoći, potvrdile su izraelske odbrambene snage (IDF).

To nesumnjivo predstavlja kršenje prekida vatre, dok se u Kairu vode indirektni pregovori o trajnijem zatišju, ili još jednom produženju primirja u sukobu koji traje skoro šest nedelja.

IDF je na Tviteru saopštio da je u odgovor na današnje granatiranje započeo da napada terorističke mete u Pojasu Gaze.

Više od 2.000 Palestinaca, većinom civila poginulo je u izraelskoj antiteroristčkoj operaciji u Pojasu Gaze, započetoj 8.jula. Na izraelskoj strani ubijeno je 67 ljudi, uključujući troje civila.

15.28 - Visoki zvaničnik palestinske terorističke organizacije Hamas Izat al-Riški izjavio je u Kairu da je današnje produženje primirja u Pojasu Gaze do ponoći - poslednje. On je optužio Izrael da namerno podriva pregovore, postavljajući nove zahteve kojih nije bilo na pocetku pregovora.

Azam al Ahmed iz Fataha, Foto Reuters
Azam al Ahmed iz Fataha, Foto Reuters

15.25 - Palestinski i izraelski pregovarači nastavili su danas u Kairu pregovore o trajnijem zatišju pošto je sinoć Egipat njavio da se prekid vatre u jednomesečnom sukobu u Pojasu Gaze produžava za 24 sata. Produženje prekida vatre podstaklo je nade da će dogovor biti postignut, ali dubok jaz nije premošćen i zvaničnik Fataha Azam al Ahmed rekao je da palestinska delegacija ne zna da li će ili neće biti dogovoren dugotrajniji prekid vatre, optuživši Izrael za odlaganje. "Sve što ste čuli u medijima o napretku nije istina. Ponavljam sve što je objavljeno nije zasnovano na realnosti. Nema dogovora ni o jednoj tački. Manevri Izraela su sprečili dogovor", rekao je on.

Povratak palestinskih izbeglica u Kan Junis u Pojasu Gaze, Foto Reuters

12.42 - Izraelski i palestinski pregovarači dogovorili su se da produže privremeni prekid vatre u Gazi za još 24 sata kako bi nastavili pregovore o dugotrajnom primirju, rekao je jedan palestinski zvaničnik. Prethodno dogovoreni petodnevni prekid vatre istekao je u ponoć po lokalnom vremenu (23 po srednjoevropskom). "Obe strane su pristale na 24-časovni prekid vatre", rekao je jedan zvaničnik iz palestinske delegacije u Kairu, kako su prenele svetske agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track