UŽIVO DAN 45 NETANIJAHU: Udari na teroriste dok ne obnove prekid vatre
Foto: Fonet/AP

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 45 NETANIJAHU: Udari na teroriste dok ne obnove prekid vatre

Planeta -
Za uspešnu likvidaciju komandanata Hamasa zaslušna je saradnja obaveštajaca i vojske, kaže premijer Izraela

TEL AVIV - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu ocenio je da su besprekoran obaveštajni rad i precizne operativne sposobnosti izraelskih odbrambenih snaga (IDF) omogućile da budu ubijena tri najviša lidera vojnog krila Hamasa i najavio da će operacija biti nastavljena dok se ne postigne cilj.

Netanijahu se u ime cele zemlje zahvalio obaveštajnim službama, posebno šefu izraelske bezbednosne službe Šin Bet, Joramu Koenu.

"Šin Bet i IDF rade rame uz rame tokom operacije 'Zaštitna ivica', kao i tokom cele godine i to je važan elemenat izraelske bezbednosti", rekao je on, aludirajući na izraelsku antiterorističku akciju u Pojasu Gaze, započetu 8.jula.

Izraelski lider je precizirao da će se operacija u Gazi nastaviti do "obnavljana zatišja u dužem periodu, uz značajan udarac terorističkoj infrastrukturi", prenose izraelski mediji.

Ministar odbrane Moše Jaalon rekao da su komandiri ubijeni prošle noći "odgovorni za terorističke napade na izraelske građane i vojnike, uključujući otmicu Gilada Šalita", koji je držan u zatočeništvu preko pet godina, do oktobra 2011, kada je razmenjen za više od 1.000 palestinskih zatvorenika. Jaalon je takođe rekao da je akcija bila veliko operativno i obaveštajno dostignuće i za armiju i za bezbednosnu službu Šin Bet i da će biti nastavljeni "udari na lidere Hamasa u svako doba i na svakom mestu".

"Onaj ko pokuša da povredi izraelske civile uzima svoj život u svoje ruke", rekao je on, upozorviši izraelske građane da se spreme na dugu bitku koja će zahtevati "strpljenje, istrajnost i jačinu".

Foto AP
Foto AP

14.28 - Najmanje 24 Palestinaca poginulo je danas u pojasu Gaze, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici. Ukupno 54 Palestinca poginula su do sada otkako su sukobi obnovljeni u utorak, preneo je AFP. Izraelska vojska je gađala više od 20 terorističkih meta od ponoći, uključujći raketne lansere i mesta za proizvodnju oružja, čime je ukupan broj meta od obnove sukoba posle desetodevnog zatišja dostigao 150. Palestinska teroristička organizacija Hamas ispalila je od ponoći 55 raketa i granata iz Pojasa Gaze na Izrael; osam je presretnuto.

Sami Abu Zuhri, Foto Facebook

12.37 - Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri saopštio je danas da Izrael "neće uspeti u slamanju volje palestinskog naroda, niti oslabiti otpor", upozorivši da će Izrael "platiti visku cenu" zbog ciljanog ubistva trojice komandanata vojnog krila te terorističke organizacija u vazdušnom udaru na jugu Pojasa Gaze. Hamas je potvrdio i da napušta napore da se pregovara o trajnijem zatišju s Izraelom.Na pregovorima koji su vođeni u Kairu do utorka, kada su prekinuti zbog toga što su palestinski teroristi prekršili privremeni prekid vatre.

Posledice napada na Rafu, Foto Reuters

11.54 - Palestinska teroristička organizacija Hamas saopštila je danas da su tri njena vojna lidera poginula u izraelskom vazdušnom udaru u Pojasu Gaze. U poruci poslatoj medijima precizirano je da su Muhamed Abu Šamaleh, Muhamed Barhum i Raed al Atar ubijeni u vazdušnom udaru kraj grada Rafe na jugu Pojasa rano jutros. Oni su se smatrali višim nivoom vojnog rukovodstva Hamasa, navodi Asošijeted pres. Izraelska bezbednosna služba Šin Bet je potvrdila da su meta napada bili komandiri Hamasa.

09.28 - Svi letovi na izraelskom međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva odvijali su se normalno rano jutros, uprkos upozorenju vojnog krila Hamasa stranim aviokompanijama da ne šalju avione u Izrael od 6 sati po lokalnom vremenu ( 4 po srednjoevropskom). Ofer Lefler, portparol Izraelske uprave aerodroma, izjavio je za AFP da je bilo pauze od 10 minuta, ali osim toga sve funkcioniše normalno. " Nije bilo promena u poletanju, ni sletanju. Letovi su prekinuti na 10 minuta iz bezbednosnih razloga li ne mogu da dam nikakve detalje o tome, " rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track