UŽIVO DAN 6: Izrael poziva na evakuaciju severnog dela Gaze!
Foto: Reuters

Novi napadi

UŽIVO DAN 6: Izrael poziva na evakuaciju severnog dela Gaze!

Planeta -
Portparol izraelske vojske izjavio je da će vojnici početi kratku i privremenu kampanju protiv severnog dela Pojasa Gaze, gde su jutros u pucnjavi povređena četiri izraelska vojnika

JERUSALIM - Izraelsko vojno vazduhoplovstvo rano jutros baca letke na severni deo Pojasa Gaze pozivajući stanovništvo da se evakuiše iz te oblasti iz bezbednosnih razloga, što ukazuje na nove napade posle kratke kopnene intervencije.

Portparol izraelske vojske izjavio je da će vojnici početi "kratku i privremenu kampanju" protiv severnog dela Pojasa Gaze. Četiri izraelska vojnika povređena su jutros u pucnjavi na severu pojasa Gaze gde je na kratko došla elitna jedinica izraelske vojske.

Jedinica komandosa izraelske vojske tokom noći je došla do mesta odakle palestinski radikalni pokret Hamas ispaljuje rakete na Izrael. To je prvi direktni sukob od kada je izraelska vojska 8. jula pokrenula operaciju kako bi se okončali raketni napadi Hamasa na Izrael.

Od početka te operacije više od 160 Palestinaca je poginulo, među kojima 56 u subotu. Hamas je za šest dana ispalio 600 raketa na Izrael od kojih je 140 uništeno u letu. U tom napadu desetak osoba je povređeno ali niko nije stradao.

17.32 - Više hiljada demonstranata je u nedelju u Parizu i Lilu, u Francuskoj, učestvovalo u povorkama podrške Palestincima i osude izraelske ofanzive na Pojas Gaze. U centru Pariza, nekoliko hiljada demonstranata je mirno išlo iza velikog transparenta "Puna podrška borbi palestinskog naroda".

14.54 - Troje Palestinaca - muškarac, žena i dete, poginuli su danas od napada izraelske vojske iz vazduha na Pojas Gaze, gde je za šest dana izraelske ofanzive poginulo 166 ljudi, a 1.000 je ranjeno.

11.48 - Francuska je danas apelovala na Izrael da pokaže uzdržanost u vojnoj kampanji u pojasu Gaze, gde je za šest dana bombardovanja poginulo 165 ljudi. "Francuska traži da se odmah uspostavi prekid vatre", izjavio je francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan u intervjuu na televiziji.

11.20 - Izrael ne isključuje prekid vatre u sukobu sa Hamasom u Pojasu Gaze ako rezultat bude značajna izmena situacije u Pojasu Gaze i obnova zatišja na jugu, rekli su diplomate na koje se pozivaju izraelski mediji.To je rečeno nakon poziva Saveta bezbednosti UN na prekid vatre i uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track