ANTONOV: Nema dokaza da su proruske snage oborile MH17
Foto: AP

Pad boinga 777

ANTONOV: Nema dokaza da su proruske snage oborile MH17

Planeta -
Sve su to samo tvrdnje koje nisu potkrepljene dokazima, tvrdi zamenik ruskog ministra odbrane

MOSKVA - Rusija je dosad jedina zemlja koja je obelodanila dokaze o padu malezijskog aviona nad Ukrajinom, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, ističući da je bilo dosta tvrdnji o ruskoj umešanosti, ali nijedna nije potkrepljena dokazom.

Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je izjavio da američki obaveštajci tvrde da je raketa koja je oborila avion ispaljena sa teritorije pod kontrolom proruskih snaga, ali i ukazao da je to ostalo samo na nivou tvrdnje koja nije potkrepljena dokazom, prenosi Tanjug.

"Gde su ti podaci? Zašto nisu javno objavljeni? Da li je to zbog toga što se još uvek krčkaju, ako mogu tako da se izrazim?", zapitao je Antonov, prenela je Raša tudej. Antonov je rekao da bi rusko Ministarstvo odbrane želelo, na primer, da zna zašto su SAD odbacile mogućnost da je avion oborila ukrajinska vojska. Komentarišući optužbe da Rusija gomila snage na granici sa Ukrajinom, Antonov je naveo "devet slučajeva kada je u junu i julu ruska teritorija bila pod paljbom". U jednom slučaju, dodao je on, poginuo je ruski građanin.

"Šta da je američka teritorija granatirana iz susedne zemlje i da je, ne daj Bože, poginuo Amerikanac", kazao je Antonov. Antonov je upitao šta bi u tom slučaju uradile SAD i istakao da veruje da je "odgovor očigledan".

Istaknuti američki obaveštajci saopštili su pre dva dana da nemaju dokaze o direktnom učešću ruske vlade u vezi sa obaranjem aviona "Malezija erlajnsa", navodeći da su letelicu najverovatnije greškom oborile proruske snage u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track