(VIDEO) UŽIVO PAD BOINGA 777 KIJEV: Dosad izvučene 233 žrtve malezijskog aviona
Foto: Reuters

Nesreća na istoku Ukrajine

(VIDEO) UŽIVO PAD BOINGA 777 KIJEV: Dosad izvučene 233 žrtve malezijskog aviona

Planeta -
U dogovoru s proruskim snagama tela su stavljena u voz, a sada dogovaramo da ih prebacimo na teritoriju koju kotroliše Kijev, rekao ukrajinski zvaničnik

KIJEV - Dosad su ukupno 233 žrtve pada malezijskog aviona izvučene s mesta nesreće, saopštio je zamenik ukrajinskog premijera Vladimir Groisman na današnjem brifingu za štampu.

On je rekao da su ukrajinske vlasti u pregovorima s predstavnicima proruskih snaga Donjeckog regiona, gde se tagedija dogodila, da se žrtve nesreće prebace vozom na teritoriju koju kontroliše Kijev, prenosi Itar-Tas.

"U vozu su 192 tela plus još osam delova tela. Sada pregovaramo da se taj voz propusti", saopštio je Groisman.

Boilng 777 kompanije Malejzijan erlajnz, koji je bio na letu Amsterdam - Kulala Lumpur, se 17. jula srušio na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, među kojima 192 Holanđana i 10 Britanaca.

Posmatrači OEBS od početka prate smeštanje tela u hladnjače i fotografišu, Foto Reuters

17.24 - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksander Borodaj potvrdio je danas da su snage samoodbrane odnele 196 tela žrtava malezijskog aviona u rashladne vagone i da posmatrači OEBS-a sve nadgledaju. On je naveo da su pripadnici samoodbrane počeli da odnose tela, jer to niko drugi nije mogao da uradi, između ostalog, i jer su u prvi mah, u pratnji posmatrača OEBS-a, došla četiri ukrajinska stručnjaka za tehniku koji su se zanimali samo za tehničke detalje nesreće.

Aleksandar Borodaj, Foto Printscreen yt

17.15 - "Na mestu pada aviona pronađeni su delovi koji liče na crne kutije. Sada su u Donjecku u sedištu vlade Donjecke Narodne Republike, pod mojim ličnim nadzorom", rekao je Aleksandar Borodaj, premijer DNR. Snage samoodbrane spremne su da ih predaju međunarodnim posmatračima "ukoliko oni uopšte dođu", kaže on. Borodaj je izričito kazao da pronađeni delovi "neće biti predati" predstavnicima zvaničnog Kijeva jer bi oni mogli da ih oštete i "falsifikuju rezultate (istrage)".

17.02 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je da međunarodna zajednica mora da zaustavi one koji upravljaju "teroristima" i daju im podršku i oružje. On je to izjavio u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, preneo je Rojters. Porošenko je takođe naglasio da Ukrajina zajedno sa međunarodnom zajednicom treba da odlučno odbaci međunarodni terorizam i zaustavi one koji naoružavaju teroriste i pružaju im podršku.

Džon Keri: Jasno da je Rusija naoružala separatiste, Foto Reuters
Džon Keri: Jasno da je Rusija naoružala separatiste, Foto Reuters

16.32 - Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je za CNN da je "sasvim jasno" da je iz Rusije došla raketna baterija koja je upotrebljena za obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine. Keri je naglasio da "izvanredni posredni dokazi" ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista za ispalljivanje projektila. Naveo je da SAD "znaju" ko je ispalio raketu na osnovu satelitskih snimaka i "znamo putanju" tog projektila, "a znamo i vreme", rekao je on i podsetio na razgovore separatista presretnute na društvenim mrežama. "Mi sa sigurnošću znamo da Ukrajinci nisu imali takav sistem (raketnu bateriju) u tom području u to vreme. Dakle, to jasno ukazuje na separatiste", rekao je Keri. On je naveo da su "pijani separatistički vojnici bacali tela u kamione, odnoseći i tela, i dokaze s mesta" pada olupine aviona.

14.44 - Predstavnici zvaničnog Kijeva i samoproglašene Donjecke Narodne Republike postigli su danas, uprkos međusobnom optuživanju za rušenje malezijskog aviona na nemirnom istoku Ukrajine, dogovor o uklanjanju tela putnika, dok zapadne zemlje jačaju pritisak na Rusiju da iskoristi svoj uticaj na proruske snage da omoguće neometanu istragu mesta nesreće.

Vladimir Putin, Foto Fonet/AP

13.57 - Lideri Francuske, Nemačke i Britanije izvršiće pritisak na predsednika Rusije Vladimira Putina kako bi uticao na to da proruske snage na istoku Ukrajine dopuste međunarodnim posmatračima slobodan pristup mestu pada aviona "Malezija erlajnza", saopštio je kabinet francuskog predsednika Fransoa Olanda. "Predsednik je jutros razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom Britanije Dejvidom Kameronom. Oni su se složili da će danas od g. Putina zatražiti da obezbedi da ukrajinski separatisti konačno dopuste osoblju hitnih službi i istražnih organa slobodan i kompletan pristup mestu pada MH17, kako bi oni izvršili svoje zadatke", navodi se u saopštenju, a preneo je Rojters."Ukoliko Rusija odmah ne preduzme neophodne mere, Evropska unija će na sednici Saveta ministara spoljnih poslova, zakazanoj za utorak, reagovati na tu odluku zvanične Moskve", saopštio je Olandov kabinet. Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su ispalili raketu zemlja-vazduh kojom je u četvrtak, kako se pretpostavlja, oboren boing 777 avio kompanije "Malezija erlajnz", pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Posmatrači OEBS pregledaju sporni voz, Foto Reuters

13.33 - Naoružani pobunjenici su na istoku Ukrajine danas utovarili u voz svih 196 tela pronađenih na mestu pada oborenog malezijskog putničkog aviona u kojem je poginulo 298 osoba, tvrde u Kijevu. Natalija Kuružaja, dežurni službenik na železničkoj stanici u Torezu, 15 kilometara od mesta pada aviona, izjavila je da su tela utovarena u pet zapečaćenih vagona voza na liniji za Ilovajsk, udaljen 35 kilometara. Ruski mediji tvrde da će tela biti prevezena u uporište proruskih separatista Donjeck, navodi AP.

13.17 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da iza obaranja malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, verovatno stoji Rusija, budući da takvu akciju mogu da izvedu samo profesionalci, a ne, kako je rekao, "pijane gorile". "Za uočavanje meta i ispaljivanje raketa su potrebna veoma obučena lica. Moguće je da su ti ljudi stigli iz Rusije... Znamo da takvim sistemima ne mogu da upravljaju pijane gorile", rekao je Jacenjuk u intervjuu za nemački list "Frankfurter zontagscajtung".

13.03 - Portparol ukrajinskog Saveta bezebdnosti Andrej Lisenko kazao je da "teroristi" čine sve što je u njihovoj moći da sakriju dokaze da su ruske rakete oborile malezijski avion i da su kamionima odneli ostatke aviona i tela sa mesta nesreće, koje ne sme biti kontaminiramo da bi istražitelji mogli da utvrde šta i ko je uzrokovao pad aviona u stepu, prenosi Rojters. Lisenko je rekao da je 38 tela odneto u regionalnu bolnicu u Donjecku, a da za ostale ne zna gde su.

12.28 - Ukrajinski zvaničnik Natalija Bistro izjavila da Kijev ne zna gde su tela, a radnik Aleksandar Piljušni kazao je jutros za AP da on i ostali radnici nisu imali izbora osim da daju tela pobunjenicima zato što "su oni naoružani, a mi nismo". "Oni su došli, utovarili tela u kamione i odvezli ih negde", ispričao je Piljušni. Ni on ni Bistro nisu mogli objasniti šta se desilo sa 102 tela koja još nisu pronađena. Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su ispalili raketu zemlja-vazduh kojom je, kako se pretpostavlja, oboren boing 777 avio kompanije "Malezija erlajnz".

Filip Hamond, Foto Reuters

11.40 - Britanija će u utorak na zasedanju Saveta EU za spoljne poslove nastojati da ubedi i druge evropske zemlje da uvedu nove sankcije Rusiji zbog rušenja malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade na istoku Ukrajine, izjavio je novi šef Forin ofisa Filip Hamond za BBC. I britanski premijer Dejvid Kameron je ranije najavio mogućnost novih sankcija EU Moskvi zbog pada malezijskog putničkog aviona.

11.08 - Ukrajinska vlada i snage samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike postigli su preliminarni sporazum o uklanjanju tela sa mesta gde se u četvrtak uveče srušio malezijski avion sa 298 putnika i članova posade, izjavio je visoki ukrajinski zvaničnik, prenosi Tanjug. Zamenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman izjavio je da će, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i međunarodnim posmatračima biti dozvoljeno da uklone tela i prebace ih na bezbedno mesto. On, međutim, nije rekao o kom mestu se radi, već je samo kazao da su, do sada, sa mesta nesreće uklonjena 192 tela. Izveštaji o raspadanju tela žrtava na letnjim temperaturama juče su izazvali veliki gnev širom sveta, naročito u Holandiji budući da su više od polovine žrtava holandski državljani, navodi AP.

Sergej Rjabkov, Foto AP

10.50 - Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da američka administracija nastoji da krivicu za obaranje malezijskog aviona svali na proruske snage u Ukrajini, ne čekajući rezultat istrage. "Izjave predstavnika administracije SAD dokaz su dubokog političkog zastranjivanja kada je u pitanju procena onoga što se događa u Ukrajini", rekao je Rjabkov ruskim novinskim agencijama. "U svakom slučaju, na taj način mogu biti interpretirane izjave relevantnih zvaničnika", dodao je on.

Saet bezbednosti UN, Foto AP
Saet bezbednosti UN, Foto AP

10.32 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra usvajanje rezolucije kojom bi se osudilo "obaranje" malezijskog putničkog aviona sa 298 putnika i članova posade na istoku Ukrajine, zatražilo od lokalnih naoružanih snaga da dopuste pristup mestu nesreće i pozvale države u regionu na saradnju u međunarodnoj istrazi. Australija, čijih je 28 državljana poginulo u nesreći u četvrtak 17. jula, poslala je kasno sinoć nacrt rezolucije, u koju je agencija Rojters imala uvid, 15-članom Savetu bezbednosti, a diplomate koji su želeli da ostanu anonimni navode da bi se o toj rezoluciji moglo glasati već sutra. U nacrtu rezolucije se "zahteva da odgovorni za ovu nesreću budu kažnjeni i sve zemlje u potpunosti sarađuju kako bi se ustanovila odgovornost". U tom dokumentu se takođe najstrože osuđuje obaranje leta MH 17, koje je rezultovalo tragičnim gubitkom 298 života i zahteva da se "sve države i druge snage u regionu uzdrže od akata nasilja protiv putničkih aviona", otkrile su diplomate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja