(VIDEO)GORTER: Leteo je niže jer su tako tražili ukrajinski dispečeri
Foto: Reuters

Istraga

(VIDEO)GORTER: Leteo je niže jer su tako tražili ukrajinski dispečeri

Planeta -
Prema planu leta, boing 777 na letu MH17 trebalo je da nad Ukrajinom leti na visini od 10,66 kilometara, a onda su se piloti spustili na 10,05 kilometara na zahtev ukrajinskih kontrolora leta, kazao je Gorter

AMSTERDAM - Malezijski avion koji je pao u Donjeckoj oblasti leteo je niže nego obično jer su to od pilota tražili ukrajinski dispečeri, izjavio je viši potpredsednik aviokompanije "Malezija erlajnz" Hejb Gorter na konferenciji za novinare na aerodromu u Amsterdamu, javlja Raša tudej.

Prema planu leta, boing 777 na letu MH17 trebalo je da nad Ukrajinom leti na visini od 10,66 kilometara, a onda su se piloti spustili na 10,05 kilometara na zahtev ukrajinskih kontrolora leta, kazao je Gorter i razjasnio dilemu zašto je nesrećni avion promenio rutu.

Gorter je odbio da kaže zašto avion nije promenio pravac tako da uopšte ne preleće Ukrajinu, na čijem istoku već skoro pola godine besni građanski rat. Ali kazao je da će rodbini nastradalih biti isplaćeno po 5.000 dolara nadoknade, što je standardna procedura.

On je takođe rekao da će omogućiti svim članovima porodica poginulih koji to žele da obiđu mesto pada aviona u Donjeckoj oblasti.

Za sada niko nije zvanično saopštio koji su uzroci rušenja aviona, ali se pretpostavlja da je oboren. Odgovorost za obaranje aviona za sada niko nije preuzeo, ali pljušte optužbe između ukrajinske i ruske strane ko je kriv za nesreću. Pre nekoliko meseci, avion iste kompanije, boing 777 MH 370, koji je leteo na liniji Kuala Lumpur-Peking sa 239 putnika i članova posade nestao je po za sada nerzajašenjenim okolnostima. Veruje se da je pao u Indijski okean.

20.17 - Posmatrači OEBS nisu uspeli da obezbede koridor za pristup mestu na istoku Ukrajine, gde se juče srušio malezijski putnički avion sa 298 putnika i članova posade, saopštio je predsedavajući stalnog saveta OEBS-a Tomas Greminger. Posmatrači "nisu imali pristup kakav su očekivali. Nisu imali slobodu kretanja koja im je bila potrebna da obave svoj posao. Mesto nesreće nije otvoreno", rekao je Greminger za agenciju Rojters.

Greminger je dodao i da je ekipa od 17 posmatrača čekala da priđe mestu nesreće oko 75 minuta, a da se zatim vratila u Donjeck.Greminger je rekao i da će tim posmatrača i sutra pokušati da priđe mestu na koje se srušio malezijski avion.

19.02 - Holandski premijer Mark Rute obećao je danas da, ukoliko se ispostavi da je uzrok rušenja malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine bio napad, neće stati dok ne budu pronađeni odgovorni za to."Da budem kristalno jasan", rekao je vidljivo ogorčeni Rute novinarima u Hagu, "ukoliko se ispostavi da je u pitanju napad, lično ću se potruditi da počinioci budu privedeni pravdi."

18.30 - Ukrajinski baterija PVO sistema BUK bila je operativna u momentu kada je oboren maleyijski avion na letu MH17, saopštili su zvaničnici ruskog Ministarstva odbrane u Moskvi. Baterija je bila raspoređena na lokaciji sa koje je mogla da se ispalili raketa na avion, navodi se u saopštenju Ministarstva. On je rekao zračenje od radara detektovano od strane ruske vojske.

16.37 - Na Jutjubu je objavljen nov snimak na kojem se vidi kako raketa pogađa malezijski avion na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur. Na snimku se vidi kako se avion u daljini pretvara u buktinju i pada na zemlju.U boingu 777 na letu MH 17, koji se juče srušio, bilo je 298 putnika. Smatra se da su svi poginuli, a do sada je pronađeno 181 telo.

16.21 - Savet bezbednosti UN započeo je vanrednu sednicu posvećenu padu aviona aviokompanije "Malezija erlajnz" u Ukrajinu minutom ćutanja. Savet je usvojio je saopštenje u kojem se poziva na "potpunu, temeljnu i nezavisnu međunarodnu istragu" o padu malezijskog aviona s 298 ljudi na istoku Ukrajine. U saopštenju se navodi da Savet izražava "najdublje saučešće porodicama žrtava i vladama zemalja poginulih u nesreći".

Lokalni stanovnici prekrivaju tela stradalih, Foto Reuters
Lokalni stanovnici prekrivaju tela stradalih, Foto Reuters

16.12 - Malezijska aviokompanija saopštila je danas da je utvrđena nacionalnost većine nastradalih u padu aviona MH17, dok identitet četiri od ukupno 298 putnika i članova posade nije utvrđen. U avionu je bilo 189 Holanđana, 29 Malezijaca, 27 Australijanaca, 12 Indonežana, devet Britanaca, četiri Nemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca, jedan Kanađanin i jedan Novozelanđanin, dok za četiri osobe nacionalnost nije utvrđena, rekao je direktor kompanije za Evropu Hib Gorter. "Trenutno smo u procesu verifikovanja posmrtnih ostataka koji će trajati najviše dva sata", dodao je on, preneo je Rojters. Gorter je na konferenciji za štampu, takođe, rekao da je avion leteo normalno pre pada.

http://www.youtube.com/watch?v=L4HJmev5xg0

14.58 - Anton Gerašenko, savetnik ukrajinskog ministra inostranih poslova, rekao je kako je lanser raketa zemlja-vazduh tipa "Buk", kojim su proruski separatisti srušili malezijski boing kod Donjecka, tokom noći krišom prebačen u Rusiju. Gerašenko kaže da je dokaz za to video-snimak tog moćnog oružja na kojem nedostaju dve rakete. "Baš te dve rakete ubile su 300 nevinih žrtava malezijskog boinga", rekao je on. Gerašenko dodaje da su video snimili ukrajinski obaveštajci rano jutros u 4.50h, dok je "Buk" prebacivan prema ruskoj granici u blizini grada Krasnodona.

Lokalno stanovništvo prilično slobodno šeta po mestu udesa malezijskog aviona, Foto AP

14.10 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. jula registrovalo aktivnost ukrajinskog raketnog sistema s mesta odakle mu je malezijski putnički avion bio u dometu, javlja Raša tudej. "Ruska vojska registrovala je aktivnost radarske stanice 9s18 "kupola" baterije "Buk-M!", stacionirane u oblasti sela Stila, 20 kilometara južno od Donjecka", navodi se u saopštenju. Ministarstvo zatim objašnjava da kompleks PVO "Buk-M1" omogućava razmenu informacija između baterija koje pripadaju istom bataljonu, pa je tako stigla i informacija o aktiviranju ukrajinskog raketnog sistema. "Tako je moguće locirati sve baterije stacionirane u selu Andrejevki (8 kilometara severno od Donjecka) ili u Gruzko-Zorjanskoju (25 kilometara istočno od Donjecka), gde se nalaze ukrajinski položaji, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

"Sve rakete su u našem skladištu oružja, nijedna nije upotrebljena", odgovorio je portparol ukrajinskog bezbednosnog saveta Andrij Lisjenko. Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Bohdan Senik izjavio je da je avion bio van domašaja ukrajinskog protivraketnog sistema, preneo je Rojters. "Protivavionske rakete nisu upotrebljene tokom antiterorističke operacije...sve su na mestu", rekao je Senik.

Angela Merkel Foto Reuters

13.28 - Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas na hitni prekid vatre u Ukrajini, posle "tragedije" sa avionom Malezija Erlajza u kojoj je poginulo skoro 300 ljudi. "Potrebno je pokrenuti nezavisnu istragu što pre je to moguće", rekla je Merkel novinarima u Berlinu. Ona je dodala da je zato "prekid vatre neophodan, kao i da je od suštiunske vaznosti da odgovornima za ovu nesreću bude suđeno". Merkel je kazala da ima "brojnih pokazatelja da je avion oboren" i ocenila da se iz tog razloga nesreća "mora razmotriti veoma veoma ozbiljno" i postići "primirje i političko rešenje za krizu" u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. "Ne vidim drugo rešenje osim da se o tome razgovara sa ruskim predsednikom", rekla je on, objasnivši da iako ima razlika u mišljenju sa Moskvom, one bi trebalo da budu prevaziđene.

Razbacane stvari poginulih putnika, Foto Reuters

13.13 - Na mestu pada malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini do sada su pronađena tela 181 čoveka od ukupno 298 koliko ih je bilo u ovoj letelici, koja je oborena dok je iz Amsterdama letela za Kuala Lumpur, saopšteno je danas iz ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova. Bilans su pružile spasilačke ekipe koje pretražuju područje između dva sela na teritoriji pod kontrolom proruskih pobunjenika. Prema rečima predstavnika ukrajinskog ministarstva, tela će na identifikaciju biti odneta u Harkov, grad pod kontrolom vlade na oko 270 kilometara severno od mesta gde se avion srušio.

Pronađeno 8 od 12 uređaja za snimanje iz aviona, Foto Reuters

13.00 - Predstavnici proruskih snaga u Donjeckoj oblasti saopštili su da su pronašli većinu uređaja za snimanje kojima je bio opremljen avion "Malezija erlajnsa" srušen na istoku Ukrajine u blizini granice sa Rusijom, na teritoriji pod kontrolom snaga samoodbrane. Neimenovani pomoćnik vojnog komandanta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igora Strelkova izjavio je da je locirano osam od 12 sprava za snimanje, ali nije izneo više detalja, preneo je AP. On je dodao da Strelkov i dalje razmatra da li da omogući međunarodnim istražiteljima pristup mestu nesreće. Naime, istražiteljima je potrebna posebna dozvola od komandanta snaga DNR da bi mogli da bezbedno snimaju ili fotografišu mesto na kojem se avion juče srušio, navodi američka agencija.

Sergej Lavrov Foto Fonet/AP

12.51 - "U poslednjih nekoliko meseci nisam čuo istinite izjave iz Kijeva", izjavio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na molbu da prokomentariše to što Ukrajina za pad malezijskog aviona optužuje snage samoodbrane na istoku, ali i Rusiju. Moskva će nastaviti da insistira na objektivnoj istrazi, dodao je Lavrov u izjavio za TV kanal Rusija24. On je kazao i da je moguće da vrlo skoro bude održana video-konferencija između Kijeva i proruskih snaga u cilju postizanja primirja.

Bundesver zaobilazi Ukrajinu, Foto Reuters
Bundesver zaobilazi Ukrajinu, Foto Reuters

11.53 - Nemački Bundesver iz bezbednosnih razloga neće leteti preko Ukrajine za Avganistan, saznaje nedeljnik Špigel, koji navodi da je za danas bio planiran transport nemačkih vojnika u pravcu Hindukuša, a da planeri leta intenizivno nastoje da nađu alternativnu južniju rutu za avion A-310 nemačkih vazduhoplovnih snaga. Vazdušni putevi su, zbog civilnih letova koji, takođe, zaobilaže Ukrajinu, puni i, ukoliko Bundesver ne pronađe alternativnu liniju leta za transport vojnika, koji bi trebalo u Avganistanu da zamene prethodnu postavu, let će, najverovatnije, onda biti pomeren.

Ministar  Liov Tiong Lao, Foto AP
Ministar Liov Tiong Lao, Foto AP

11.46 - Malezijski ministar saobraćaja Liov Tiong Lao izjavio je da bi, ukoliko se utvrdi da je malezijski putnički avion oboren na istoku Ukarajine, to bilo "u suprotnosti sa svim pravilima ljudskog ponašanja". "Ako to bude potvrđeno, bilo bi u suprotnosti sa međunarodnim zakonom i bilo bi u suprotnosti sa svim pravilima ljudskog ponašanja", rekao je malezijski ministar saobraćaja. Malezijsko ministarstvo saobraćaja je, u međuvremenu, saopštilo da će ta zemlja poslati 62 stručnjaka u Donjeck gde se srušio malezijski putnički avio. Stručnjake će činiti predstavnici malezijske avio kompanije, stručnjaci za aviosaobraćaj i lekari.

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, Foto AP
Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, Foto AP

10.50 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da avionska "tragedija" u kojoj je stradalo 298 ljudi u blizini ruske granice, pokazuje da je neophodno da se "hitno reši" kriza u Ukrajini. "Pad aviona Malezija Erlajnza u istočnoj Ukrajini mora biti istražen detaljno i objektivno", naveo je Putin u saopštenju posle upućivanja saučešća holandskom premijeru Marku Ruteu zbog smrti velikog broja Holanđana u toj nesreći. Ruski predsednik "istakao je činjenicu da ta tragedija još jednom pokazuje da je neophodno hitno rešavanje mirnim putem teške krize u Ukrajini", naveo je Kremlj u saopštenju.

http://www.youtube.com/watch?v=0LyRDu7c5O4

10.42 - Žitelji Moskve od jutros polažu cveće pred zgradu ambasade Malezije u Mosfiljmovskoj ulici, javlja Raša tudej. Trotoar je pun hrizantema, ruža i karanfila. Ljudi pale sveće i donose plišane igračke u znak saučešća i sećanja na poginule u padu boinga u Ukrajini. Isti prizor može se videti ispred ambasade Holandije; u avionu je najviđe bilo Holanđana.

10.36 - Akcije kompanije Malezija erlajns, čiji se avion srušio u Ukrajini, pale su jutros na berzi u Kuala Lumpuru 13 odsto, objavila je agencija Blumberg. Od početka godine akcije kompanije, koja je već izgubila jedan avion ove godine, pojeftinile su 37 odsto.Malezija erlajnz je od početka 2011. godine zabeležio gubitke od 4,57 milijardi ringita (1,4 milijarde dolara), a prošla godina je za kompaniju takođe bila neprofitabilna.

10.14 - Hilari Klinton vidi ruski trag u padu boinga 777 u Ukrajini, javlja Raša tudej. Bivša šefica diplomatije SAD smatra da su avion srušili pripadnici proruskih snaga koje je Rusija naoružala. Klintonova je takođe pozvala Evorpu da odlučno reaguje na incident s malezijskim avionom.

10.01 - Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor iznad istočnih regiona gde sporovodi vojnu ofanzivu protiv proruskih aktivista, saopštilo je danas Minstarstvo za infrastrukturu. Na veb sajtu Ministarstva je navedeno da je vazdušni prostor u potpunosti zatvoren iznad Donjecka i Luganska gde se odvijaju sukobi i da su delimično zabranjeni letovi u susednom regionu oko Harkova, preneo je Rojters. Ruske aviokompanije, takođe, su ograničile svoje letove u Ukrajinu posle pada malezijskog aviona.

09.48 - Avion malezijske aviokompanije koji se u četvrtak srušio na teritoriji Donjecka u Ukrajini bio je tehnički ispravan i je prošao sve neophodne kontrole, saopštila je danas aviokompanija. Boing 777-200 je poslednju proveru prošao 11. jula ove godine na aerodromu u Kuala Lumpuru, a sledeća kontrola bila je predviđena za 27. avgsUt. Avion je inače iz 1997. godine, a kako ističu u aviokompaniji, svi telekomunikacioni sistemi su funkcionisali, prenosi Itar-Tass.

http://www.youtube.com/watch?v=qzvrQjwLu-0

09.44 - Porodice i rođaci putnika stradalih u padu malezijskog aviona u Ukrajini okupljaju se na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru i čekaju da se istakne spisak žrtava, javlja Raša tudej. Tamošnje vlasti omogućile su im pomoć psihologa.

Barak Obama: Hitan prekid vatre, Foto AP
Barak Obama: Hitan prekid vatre, Foto AP

09.38 - SAD su danas apelovale da se odmah uspostavi prekid vatre u Ukrajini kako bi se omogućila neometana istraga o malezijskom putničkom avionu koji je juče, po svemu sudeći, oboren iznad istočne Ukrajine gde su u toku sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga. Američki predsednik Barak Obama se pridružio apelima zaprepaštenih svetskih lidera i tražio da se sprovede "verodostojna i neometana" međunarodna istraga kako bi se utvrdili uzroci pada aviona malezijske kompanije "Malezija erlajnz" sa skoro 300 putnika i članova posade, prenosi AFP. "Od ključne je važnosti da se što pre sprovede potpuna, verodostojna i neometana međunarodna istraga", poručio je u saopštenju portparol Bele kuće Džoš Ernest. "Mi apelujemo na sve strane - Rusiju, proruske snage i Ukrajinu, da podrže hitan prekid vatre kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbedan i nesmetan pristup mestu nesreće, kao i izvlačenje ostataka", dodaje se u saopštenju.

Ostaci aviona u plamenu, Foto AP
Ostaci aviona u plamenu, Foto AP

09.27- Spasilačke ekipe pronašle su drugu crnu kutiju iz malezijskog aviona koji je oboren na istoku Ukrajine, javio je snimatelj birtanske novinske agencije Rojters, dok je na licu mesta do sada pronađeno 121 telo od 298 putinka i članova posade koji su poginuli. Pripadnici samoodbrane Donjecke oblasti pronašle su juče jednu crnu kutiju. Kako je saopštila ukrajinska pres služba za hitne situacije, do 07.00 časova po lokalnom vremenu pronađeno je 121 telo poginulih. Na licu mesta nalazi 95 pripadnika spasilačke službe tragaju za poginulima, preneo je Itar-Tass. Malezijski putnički avion, koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, srušio se juče u istočnoj Ukrajini, a niko od 298 putnika i članova posade nije preživeo nesreću.

Ban Ki Mun, Foto Reuters
Ban Ki Mun, Foto Reuters

09.00 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da "postoji očita potreba za potpunom i transparentnom međunarodnom istragom" o padu malezijskog aviona sa 298 putnika i člana posade iznad istočne Ukrajine. Tim povodom je za danas zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja će početi u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 sati po srednjoevropskom vremenu, prenela je agencija AFP. Generalni sekretar UN-a je dodao: "Izražavam duboko saučešće porodicama žrtava i narodu Malezije."

Samoodbrana Donjecka obećala je saradnju i bezbedan pristup mestu pada aviona, Foto AP
Samoodbrana Donjecka obećala je saradnju i bezbedan pristup mestu pada aviona, Foto AP

08.48 - Na trilateralnom sastanku kontakt grupe predstavnika Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) juče u Kijevu održana je video-konferenciju s predstavnicima proruskih snaga u regionu Donjecka, a oni su obećali saradnju u istrazi. Snage samoodbrane zatvorile su prilaz mestu nesreće i dozvolile lokalnim vlastima da počnu pripreme za izvlačenje tela i dale bezbedan pristup i garancije nacionalnoj istražnoj komisiji, uključujući i međunarodne istražitelje, u oblastima pod njihovom kontrolom. Takođe će sarađuju s relevantnim ukrajinskim vlastima po svim praktičnim pitanjima koja se tiču istrage o nesreći.

08.45 - Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter izrazio je najdublje saučešće porodicama žrtava koje su izgubile život juče prilikom pada aviona "Malezija erlajnsa" na istoku Ukrajine. Burkhalter je dodao da okolnosti koje su dovele do ove tragedije moraju biti detaljno i nepristrasno istražene i pohvalio spremnost ukrajinskih vlasti da u istragu uključe međunarodne stručnjake, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track