UŽIVO REFERENDUM U ŠKOTSKOJ: Sve više vesti o DA - Glazgov glasao za nezavisnost sa 54 odsto!
Foto: AP

Škoti pišu istoriju

UŽIVO REFERENDUM U ŠKOTSKOJ: Sve više vesti o DA - Glazgov glasao za nezavisnost sa 54 odsto!

Planeta -
Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a na nekima su tokom dana bili redovi građana koji su čekali da glasaju. Prvi rezultati se očekuju rano ujutru
1 / 8 Foto: AP

EDINBURG -Tačno u 22 sata po lokalnom vremenu, širom Škotske zatvoreno je više od 5.500 birališta na kojima su se Škoti danas na referendumu izjašnjavali o tome da li će ostati u sastavu Velike Britanije ili će, pak, okončati 307 godina staru uniju sa Engleskom i postati nezavisna država.

Po zatvaranju birališta, počinje prebrojavanje glasova u 32 regionalna centra širom Škotske, prenosi AFP.

U Škotskoj su jutros u sedam sati po lokalnom vremenu otvorena glasačka mesta za referendum o otcepljenju od Velike Britanije.

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

Prema izveštavanju medija tokom dana, odnos snaga "za" i "protiv" je bio prilično uravnotežen i od ključnog značaja će biti glasovi do danas neopredeljenih birača.

Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a na nekima su tokom dana bili redovi građana koji su čekali da glasaju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

I dok se prvi rezultati očekuju rano ujutro, sigurno je da će ishod, kakav god bio, imati dalekosežne posledicen te ga sa zebnjom iščekuje čitav svet.

3.15 - U Orkniju 33 odsto glasalo protiv nezavisnosti, a 67 za.

2.29 - U gradu Klakmanširu Da je zaokružilo 53,8 odsto, dok je za Ne glasalo 46,2.

1.40 - Dopisnik BBC Džejms Kuk izjavio da je u Glazgovu najverovatnije oko 54 odsto izašlh glasalo za nezavisnost. Glazgov je pominjan kao recipročan celoj teritoriji Škotske!

00.03 Predsednik agencije YouGov Peter Kelner izjavio je večeras da je 99 odsto da su Škoti odbili nezavisnost

23.45 Prema poslednjim rezultatima ankete koju je objavio Gardijan, protiv nezavisnosti izjasnilo se 54%, a za nezavisnost 46%

23.30 - Ako rezultat bude "Da", nezavisnost Škotske će biti proglašena 24. marta 2016. godine, posle 18-mesečnih pregovora tokom kojih bi se usaglasili svi detalji s Londonom. U slučaju da glasači odbiju nezavisnost, tri ključna zastupnika ostanka u sastavu Velike Britanije - konzervativci, laburisti i liberalne demokrate obećali su da će Škotska dobiti mnogo šira ovlašćenja.

http://www.youtube.com/watch?v=fV2Evt3zq54

Rezulati su neizvesni, ali vlasnici hotela, pabova i restorana već slave, jer su stare ulice Edinburga pune novinara i turista.

22. 45 - Posmatrači na istorijskom referendumu, u glas ističu da će glasovi Edinburga i Glazgova, odrediti sudbinu Škotske. Iako je najavljeno da će se tek u petak ujutru znati ishod redferenduma, očekuje se da će prvi nezvanični rezultati biti u opticaju već oko tri ujutru. Kao je ranije objavljeno glasaće se do 22 časa po lokalnom ili do 23 časa po srednje-evropskom vremenu.

http://www.youtube.com/watch?v=fV2Evt3zq54

22. 30 - Mediji ćute o nezvaničnim rezultatima. Prema striktnom dogovoru svi ostrvski mediji neće do kraja referenduma objavljivati nikakve podatke niti nezvanične rezulatate glasanja.

21.05 - Trojica Škota, koji već duže od pet godina žive na jednom salašu na Čeneju pored Novog Sada, simbolično su danas organizovali referendumsko glasanje, a većinu je dobila opcija koja se zalaže za nezavisnost Škotske. "Tri Škota: Beri Skot, Oliver Hagam i Sebastian Hagam priključili su se istorijskom događaju u njihovoj zemlji, i simbolično glasali. Iako odluka doneta na salašu nije bila jednoglasna, otišla je u korist nezavisnosti", javila je Radio-televizija Vojvodine

20.45 - Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da ishod istorijskog referenduma u Škotskoj nije odlučujući samo za Veliku Britaniju, već za Evropu u celini.

Pozvao glasače da zaokruže DA: Endi Marej
Pozvao glasače da zaokruže DA: Endi Marej

19.33 - Endiju Mareju prete smrću. Želim ti da budeš ubijen ti bedni antibritanski hipokrato. Tvoj život će od sada biti mizerija- napšisao je Heri S. na Tviteru, pretnju poznatom škotskom teniseru Endiju Mareju, koji je rano jutros podržao nezavisnost Škotske.

19.30 - Britanske kladionice zatrpane opkladama za referendum. Kladionice s pažnjom prate glasanje jer bi, u slučaju pobede nacionalista, morale da isplate milionsku svotu kladioničarima.

19.15 - Od zabačenih planina preko ostrva do Glazgova, ljudi su skoro jednako podeljeni oko glasanja koje pomno prate saveznici Velike Britanije, investori i nemirni regioni u zemlji, ali i u inostranstvu, navodi Rojters.

Izlaznost na biralištima širom zemlje je prilično velika, a na nekima su se formirali redovi pred otvaranje jutros u sedam sati i tokom prepodneva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

19. 59 - Glasanje traje do 22h po lokalnom vremenu odnosno 23 po srednje-evropskom. Prvi rezultati stizaće sa udaljenih škotskih ostrva, dok će izborna komisija prve zvanične rezultate objaviti u petak ujutro. Poslednje predreferendumske ankete daju blagu prednost ostanku u Velikoj Britaniji, a isto se zaključuje iz kvota kladionica širom sveta.

18.15 - Istorijski referendum o otcepljenju Škotske je u toku i rezultati su još neizvesni, ali vlasnici hotela, pabova i restorana već slave, jer su stare ulice Edinburga pune novinara i turista.

Dok 4,3 miliona Škota danas glasa za ili protiv otcepeljenja Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, na hiljade turista kupuju viski i škotsku kariranu tkaninu u senci Edinburškog zamka, dok novinari šalju izveštaje širom sveta.

- Ovo je neverovatno - sve je krcato, sve prosto vrvi. Nikada nisam doživeo tako nešto", kaže Endrju Berns, predsednik gradskog veća Edinburga.

Premijer Škotske Aleks Salmond, vođa kampanje za otcepljenje, sa pristalicama na glasačkom mestu, Foto AP
Premijer Škotske Aleks Salmond, vođa kampanje za otcepljenje, sa pristalicama na glasačkom mestu, Foto AP

14.04 - Iz razloga vezanih za sopstvene interese ali i geopolitiku, velike sile od Pekinga preko Vašingtona i Moskve do Nju Delhija tiho se mole da Velika Britanija ostane jedinstvena i ne stvori "zarazni" presedan državnog rasparčavanja u nestabilna vremena, navodi Rojters.

http://www.youtube.com/watch?v=VAWwSbSrNUw

12.30 - Ovako je izgledalo otvaranje biračkih mesta i počtak referenduma o nezavisnosti Škotske.

12.25 - "Glasaj za, ili..." - glasači na referendumu o budućem statusu Škotske suočavaju se s uznemiravanjem, piše Tajms of London.

Birališta su otvorena u 7 sati, Foto AP
Birališta su otvorena u 7 sati, Foto AP

09.14 - Poslednje ankete pokazale su da su oni "za" i oni koji kažu "ne" otcepljenju vrlo blizu jedni drugima, sa minimalnim vođstvom onih koji su za ostanak u uniji, kojih ima 51 odsto, u odnosu na 49 odsto pobornika nezavisnosti, s tim da je podrška otcepljenju juče porasla za jedan procenat, a podrška ostanku - opala za isto toliko. Istovremeno, procenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača, neodlučno njih oko 500.000.

Aleks Salmond: Hajde da to uradimo, Foto AP
Aleks Salmond: Hajde da to uradimo, Foto AP

09.00 - Poslednjeg dana kampanje uoči istorijskog glasanja, obe strane su se utrkivale da u finišu ubede neodlučne glasače da svoj glas daju baš njima, pa je tako premijer Škotske Aleks Salmond u pismu glasačima zatražio da podrže nezavisnost.

http://www.youtube.com/watch?v=yOW2K-vt2OQ

"Probudimo se u petak ujutro prvog dana u boljoj zemlji. Probudite se uz saznanje - vi ste to uradili... ne dopustite da ova šansa proklizi kroz naše prste. Ne dozvolite im da nam govore da mi to ne možemo. Hajde da to uradimo", napisao je on. S druge strane, lider kampanje "Bolje je zajedno" Alister Darling i bivši britanski premijer Gordon Braun predvodili su juče miting u Glazgovu "Voli Škotsku, glasaj 'ne'", a kampanju protiv nezavisnosti tokom cele pretprošle noći sprovodile su liderka škotskih laburista Johan Lamont i liderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja