UŽIVO PUTIN I POROŠENKO DVA SATA U ČETIRI OKA: Ukrajinski predsednik otišao bez izjave!
Foto: Rojters

Samit u Minsku

UŽIVO PUTIN I POROŠENKO DVA SATA U ČETIRI OKA: Ukrajinski predsednik otišao bez izjave!

Planeta -
Vladimir Putin: Samit formata Carinska unija-Ukrajina, uz učešće EU, pruža dobru priliku za razgovore o ključnim pitanjima
1 / 6 Foto: AP

MINSK - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da su svi lideri na susretu u Minsku složni u oceni da je potrebno deeskalirati sukob u Ukrajini, i najavio za sutra mogućnost održavanja susreta Kontakt-grupe za rešavanje krize u Ukrajini.

"Razgovori su bili teški. Pozicije strana se razlikuju, ponekad fundamentalno", kazao je on.Lukašenko je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da bi susret Rusija-Ukrajina-OEBS o rešavanju situacije u Donjeckom basenu mogao biti održan sutra.

"Što se tiče mirnog rešavanja situacije u Ukrajini, svi su podržali predlog predsednika Ukrajine Petra Porošenka da Minsk bude uobičajen teren za susrete Kontakt-grupe Ukrajina-Rusija-OEBS. Predloženo je da se grupa okupi u kratkom roku. Porošenko insistira da taj susret bude već sutra", rekao je beloruski predsednik na pres konferenciji posle susreta lidera Ukrajine, Carinske unije i predstavnika Evropske unije.

23.27 - Oko 23 sata završen je prvi bilateralni susret između predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, čiji se detalji za sada ne objavljuju, javile su ruske agencije. Razgovor "oči u oči", koji je trajao približno dva sata, završen je, rekao je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov, ne kometarišući rezultate sastanka, navela je RIA Novosti. Agencije izveštavaju da je Porošenko zajedno sa članovima ukrajinske delegacije napustio Palatu nezavisnosti u Minsku i da se, uprkos očekivanju novinara, nije obratio.

Itar-Tas s navodi da se Porošenko uputio ka ambasadi Ukrajine u Misku i da se pretpostavlja da bi tamo mogao da se obrati ukrajinskim medijima. RIA Novosti, pozivajući se na izvor u ukrajinskoj delegaciji, navodi da Porošenko planira da se sretne sa predstavnicima EU u ukrajinskoj ambasadi u Minsku. Ne precizira se sa kim bi ukrajinski predsednik mogao da se sretne, a agencija navodi da se sada u Minsku nalaze visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, potpredsednik Evropske komisije za energetiku Ginter Etinger i komesar za trgovinu Karel de Guht.

Ukrajinskoj ICTV šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin izjavio je da su Porošenko i Putin razgovarali o implementaciji sporazuma Ukrajine i EU o pridruživanju, da je diskusija "bila vrlo složena, ali zanimljiva", preneo je Ukrinform. Putin i Porošenko su prvi put komunicirali početkom juna u Francuskoj, gde su se održavale manifestacije povodom 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji. Tada su se šefovi dve države u kratkom razgovoru založili za što skoriji prekid krvoprolića na jugoistoku Ukrajine, kao i borbenih dejstava obe strane, podseća RIA Novosti. Susret je tada trajao manje od 10 minuta, a učestovali su i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, navodi Itar-Tass, podsećajući da su dvojica lidera komunicirali i telefonom.

Visoki zvaničnici Evropske komisije, uključujući i šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton i evropske komesare za trgovinu i energetiku, Karela de Guhta i Gintera Etingera.

http://www.youtube.com/watch?v=nD8NQT73Es0

20.44 - Počeo bilateralni sastanak predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, posvećen krizi u Ukrajini i sukobima na istoku te zemlje, saopštili su zvaničnici.Vest o početku sastanka objavljen je na zvaničnom Tviter nalogu Porošenka, a to je agenciji AFP potvrdio i portparol Kremlja.

19.31 - Finsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da su SAD i Rusija vodili u junu tajne razgovore o Ukrajini.Portparol finskog ministarstva Vesa Hekinen izjavio je agenciji AP da je ministarstvo pomoglo u organizaciji tog sastanka, održanog na ostrvu na južnoj obali Finske.Hekinen, međutim, nije želeo da iznese više detalja.

17.27 - Prelazak ukrajinske privrede na evropske standarde će u narednih deset godina koštati Ukrajinu 165 milijardi evra, dok bi Rusija mogla da izgubi do 100 milijardi rublji (2,7 milijardi dolara) zbog prinudnih prilagođavanja u svojoj ekonomiji, izjavio je danas predsednik Rusije, Vladimir Putin.

"Odbijanje primene tehničkih normi koje važe za zemlje koje su članice Zajednice nezavisnih država i usvajanje evropskih standarda će koštati Ukrajinu 165 milijardi evra u narednih deset godina", izjavio je Putin.

16.02 - Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko najavio je moguće poptisivanje dokumenta o sporazumu zemalja koje su danas sastale u Minsku.

"Imamo finalni dokument. Moj predlog je da se o njemu diskutuje, poboljša i da se potpiše", izjavio je Lukašenko.

15.30 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je danas na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Minsku da današnje razgovore sa njim i najvišim evropskim zvaničnicima vidi kao ključne za budućnost Evrope.

"O sudbini sveta i Evrope se odlučuje na ovom sastanku u Minsku. Tako ja to vidim", rekao je Porošenko posle rukovanja sa Putinom, na početku bilateralnog susreta, prenela je agencija AFP. Porošenko je takođe pozvao i Carinsku uniju i Evropsku uniju da učestvuju na konferenciji donatora za Ukrajinu na jesen.

15.30 - Kriza u Ukrajini ne može da bude okončana pomoću dodatne vojne eskalacije niti odbacujući dijalog sa predstavnicima regiona Ukrajine gde većinu čine Rusi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin otvarajući samit. ."Ovakav format sastanka, samit Carinska unija-Ukrajina, uz učešće predstavnika Evroazijske ekonomske komisije i Evropske unije, pruža dobru priliku da se razgovara o pitanjima koja se odnose na posledice Sporazuma o pridruživanju koji je Ukrajina potpisala sa EU u kontekstu saradnje sa zemljama Carinske unije", rekao je on i pozvao na jačanje saradnje s Kijevom u ekonomskoj sferii.

"Po našem mišljenju, bilo bi korisno ne samo održati, nego i značajno uvećati interakciju. Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće postići sve ovo ako zaživi Sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji", kazao je Putin. "Rusija je uvek poštovala i poštuje izbor drugih zemalja, ali ne na štetu drugih država i ne za njihov račun", naglasio je on.

Putin je dodao da će tranzicija na standarde EU koštati ukrajinsku privredu 165 milijardi evra u periodu od 10 godina, a Rusija bi imala štetu od 100 milijardi rublji, pre svega u sektorima industrije i poljoprivrede, kad bi menjala svoju privredu. "Gubitke bi trpeli i Belorusija i Kazahstan", rekao je Vladimir Putin otvarajući samit.

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko, Petar Porošenko i Ketrin Ešton, Foto AP
Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko, Petar Porošenko i Ketrin Ešton, Foto AP

15.22 - Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov najavio je da će predsednik Rusije održati niz bilateralnih susreta, a nije isključio mogućnost da razgovara i sa Porošenkom.

"Ima mnogo tema za razgovor - ukrajinska kriza, užasna humanitarna katastrofa na istoku zemlje i važnost primirja", ukazao je Peskov, a prenosi Itar-Tass. On je naveo i da bi Putin i Porošenko mogli da razgovaraju i o problemima u bilateralnim odnosima, posebno u pogledu potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU sa Ukrajinom budući da, kako je objasnio, to zadire i u energetsku sferu.

Vladimir Putin i Petar Porošenko prethodno su se samo nakratko sreli u društvu Angele Merkel, Foto Reuters
Vladimir Putin i Petar Porošenko prethodno su se samo nakratko sreli u društvu Angele Merkel, Foto Reuters

Ukoliko se Putin i Porošenko sastanu danas u Minsku, to bi bio njihov prvi direktan susret, ne uzimajući u obzir kratak susret dvojice lidera u Francuskoj u junu, kojem su tada prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

Eštonova je izjavila da sastanak Putina i Porošenka predstavlja dobru mogućnost za rešavanje ukrajinske krize i da ona ne sme biti propuštena. Ona je istakla da je važno da Ukrajina ima dobre odnose sa članicama EU, ali i sa Rusijom.

Iz EK je saopšteno da bi u Minsku mogla da se nađe kao tema i obnavljanje razgovora o tome da Ukrajina nastavi da kupuje ruski gas.

Govoreći o sastanku Evroazijske carinske unije u Minsku, Peskov je ukazao da će nezaobilazna tema biti "katastrofalna situacija" u Donjecku i Lugansku, ali da se glavna tema tiče odnosa te organizacije sa Ukrajinom posle njenog potpisivanja Sporazuma sa Briselom.

Sergej Lavrov: Rusija je spremna na svaki format koji će obezbediti rezultate, Foto Fonet/AP
Sergej Lavrov: Rusija je spremna na svaki format koji će obezbediti rezultate, Foto Fonet/AP

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da je važno da se sastanak u Minsku iskoristi za rešavanje situacije na jugoistoku Ukrajine.

"Svi učesnici su saglasni da politički dijalog mora biti pokrenut. Skup u Minsku nije jedini koji može da bude iskorišćen u tom cilju, spominje se i sastanak u Ženevi (uz učešće EU, SAD, Rusije i Ukrajine)", rekao je Lavrov i dodao da je ruska strana spremna na "svaki format koji će da obezbedi rezultate".

Porošenko je, uoči dolaska u Minsk, izjavio da planira da se složi oko mirnog rešenja za Ukrajinu, a njegova pres služba je saopštila da on dolazi u Belorusiju sa "tri moćna predstavnika EU" kako bi razgovarali o miru."Ukrajinski narod i ja imamo čvrst stav o značaju pokretanja ukrajinskog mirovnog plana", rekao je Porošenko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track