NOVI FRONT: Amerikanci pogodili glavno sedište ISIL!
Foto: Printscreen CNN

Vazdušni napad

NOVI FRONT: Amerikanci pogodili glavno sedište ISIL!

Planeta -
Zajedno sa SAD u vazdušnim napadima učestvuju, između ostalih, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Bahrein i Katar

DAMASK - Koalicija predvođena SAD izvela je jutros prve vazdušne napade na položaje ekstremističke organizacije Islamska država na severu i istoku Sirije, a sirijske vlasti su istakle da podržavaju "sve međunarodne napore" u borbi protiv terorizma.

U tim napadima učestvuju SAD i njihovi arapski saveznici - Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Time je, kako je istakla agencija Rojters, otvoren novi, znatno komplikovaniji front u borbi protiv ekstremista.

"Imajući u vidu da su ove operacije u toku, nismo u poziciji da pružimo dodatne detalje u ovom trenutku", rekao je Kirbi, dodavši da će više moći da kaže "kasnije".

Zajedno sa SAD u vazdušnim napadima učestvuju, između ostalih, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Bahrein i Katar, rekao je neimenovani američki zvaničnik.Na meti napada bio je grad Raka, glavno uporište Islamske države kao i područje na iračko-sirijskoj granici.

Državna sirijska televizija javila je da su SAD informisale o napadu sirijskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama.Američki zvaničnici i sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da u Raki i na iračko-sirijskoj granici ima na desetine poginulih i ranjenih ekstremista.

Arapski saveznici u tim napadima su od ogromne važnosti za kredibilitet kampanje predvođene SAD, istakla je agencija Rojters.Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama putuje u Njujork gde će se kasnije obratiti Generalnoj skupštini UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track