UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE: U Siriji više od 50.000 džihadista"
Foto: AP

Regrutacija

UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE: U Siriji više od 50.000 džihadista"

Planeta -
Od tog broja 20.000 nisu Sirijci - ima Čečena, muslimana iz evropskih i arapskih zemalja, kineskih muslimana i drugih, a većina dolazi preko Turske

LONDON - Džihadska organizacija Islamska država (ISIL) ima više od 50.000 boraca u Siriji, a samo prošlog meseca regrutovala je 6.000 ljudi, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Broj boraca Islamske države prešao je 50.000 u Siriji, od kojih 20.000 nisu Sirijci", izjavio je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, čije je sedište u Velikoj Britaniji.

"U julu je zabeležena najmasovnija regrutacija otkad se grupa 2013. pojavila u Siriji - 6.000 novih boraca", dodao je Abdel Rahman, preneo je AFP.

Prema njegovim rečima, među novim regrutima je više od 1.000 ljudi iz Čečenije, Evrope i arapskih zemalja, kao i kineskih muslimana, a većina pridošlica stigla je u Siriju preko Turske. Ostatak čine dezerteri iz redova drugih oružanih grupa, uključujući Front al Nusru, ogranak Al Kaide.

Islamska država je nastala od jednog ogranka Al Kaide, ali se odvojila od te terorističke organizacije.U početku je sarađivala s pojedinim naoružanim opozicionim grupama u Siriji, ali u januaru je izazvala sukob zlostavljanjem suparničkih pobunjenika i civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja