(VIDEO) SUTRA DAN ŽALOSTI U MOSKVI: 20 poginulo, 160 povređeno, 50 u kritičnom stanju
Foto: Printscreen RT

Moskva u crnini

(VIDEO) SUTRA DAN ŽALOSTI U MOSKVI: 20 poginulo, 160 povređeno, 50 u kritičnom stanju

Planeta -
Vagoni su iskočili u jutarnjem špicu jer je naglo pao napon struje; Dmitrij Medvedev nazvao udes strašnom katastrofom; gradska vlada isplatiće porodicama poginulih po milion rublji, a metro po dva miliona

MOSKVA - Dvadeset osoba je poginulo, a 161 je povređeno jutros kad su u jutarnjem špicu iz šina iskočila tri vagona podzemne železnice na liniji Arbatsko-Pokrovskaja, javlja ruska Pravda nove podatke današnje katastrofe u moskovskom metrou.

Prethodno je Interfaks javio da je poginulo 16 osoba. Svi se slažu da je povređeno oko 160 osoba. Oko 130 njih je zadržano u bolnicama, a 50 je u kritičnom stanju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se nalazi na turneji u Južnoj Americi, izrazio je najdublje saučešće porodicama i prijateljima poginulih u neserći u metrou, saopštio je Kremlj. Raša tudej je na Tviteru objavila njegovu fotografiju u trenutku kad mu je saopštena vest o nesreći.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev takođe je izvestio na Tviteru o "strašnoj katastrofi u moskovskom metrou". "Najiskernije sam ožalošćen. Povređenima želim da se što pre oporave. I mnogo snage", napisao je premijer.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin posetio je u bolnici povređene putnike iz metroa koji su zadržani na lečenju. On je izjavio da će sutra u prestonici Rusije biti dan žalosti zbog ove strašne nesreće. Takođe je potvrdio da će gradska vlada isplatiti porodicama poginulih po milion rublji, a metro će im isplatiti odštetu od po dva miliona rublji.

http://www.youtube.com/watch?v=O2XLiMY_XdY
PRVI SNIMCI unutrašnjosti deonice metroa
Svi resursi su angažovani na spasavanju povređenih, Foto Retuers
Svi resursi su angažovani na spasavanju povređenih, Foto Retuers

Do iskakanja vagona sa putnicima došlo je na takozvanom "plavom ogranku", oko 200 metara od metro stanice Slavjanski bulevar, prenela je agencija Itar-Tass.

Jedan putnik izjavio je da se voz nagnuo na jednu stranu, a onda se vagon prevrhuo.

"Mislio sam - to je kraj", kaže taj čovek.

http://www.youtube.com/watch?v=6uFANeA7qvU

Prvi vagon pretrpeo je najviše štete, naveo je jedan od putnika u drugom vagonu i dodao da je voz naglo zakočio i da su se svetla u vozu ugasila.

"Bio sam bačen u vazduh. Bilo je krvi na podu, glave u modricama, ruke slomljene. Izbila je panika", opisao je svedok sudara koji se predstavio kao Ivan u izjavi za Raša tudej.

Itar Tas prenosi reči drugog putnika koji je naveo da su više od sat vremena bili u tunelu kada je rečeno da je počela evakuacija i da su po šinama išli ka Slavijanskom bulevaru.

Vozač je ispričao da je nešto spolja naglo zaustavilo voz, navodi Raša tudej.

"U 8.39 dobili smo informaciju o naglom kočenju. U 8.45 stigli su vatrogasci. Između stanica Slavjanski bulevar i Park pobede došlo je do naglog pada napona struje, pa se voz zato odjednom zaustavio. Nekoliko vagona je ispalo iz šina", saopštili su iz Ministarstva za vanredne situacije.

Evakuacija je završena i putnici se odmaraju i presabiraju u improvizovanoj ambulanti koja je postavljena na licu mesta. Vagoni još leže između stanica podzemne železnice Park pobede i Slavjanski bulvar, gde se incident i dogodio, javlja Raša tudej.

Mali uputio saučešće gradonačelniku Moskve

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je saučešće gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjaninu, povodom nesreće koja se jutros dogodila u moskovskom metrou."U ime Beograđana i svoje lično ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća zbog teške nesreće koja je zadesila Vaš grad i u kojoj su nastradali Vaši sugrađani. Grad Beograd je uz vas u ovom teškom trenutku", navodi se u telegramu upućenom Sobjaninu, a saopšteno je iz Gradske uprave.

http://www.youtube.com/watch?v=8wVZj9tux94

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track