CERAR FAVORIT: Vanredni parlamentarni izbori u Sloveniji

Dežela bira

CERAR FAVORIT: Vanredni parlamentarni izbori u Sloveniji

Planeta -
Narod je u velikoj meri izgubio poverenje u partije koje smo imali do sada. Oni znaju da je kriza još velika i neprijatna i da je jedina mogućnost da se iz nje izađe da imamo nove ljude u politici, ljude koji znaju kako da ujedine a ne da izvrše podelu, rekao je Cerar.

LJUBLJANA - U Sloveniji su jutros otvorena birališta na kojima više od 1,7 miliona građana s pravom glasa na drugim prevremenim parlamentarnim izborima u poslednje tri godine odlučuje o sastavu parlamenta, a prema anketama najveće šanse ima Stranka Mire Cerara sastavljena od intelektualaca i profesora koji insistiraju na etičkim vrednostima i suzbijanju korupcije.

Nakon što je danas obavio glasanje, Cerar - univerzitetski profesor i pravnik, sin gimnastičkog šampiona Mire Cerara starijeg, rekao je da su narodu potrebne nove partije i nova lica.

"Narod je u velikoj meri izgubio poverenje u partije koje smo imali do sada. Oni znaju da je kriza još velika i neprijatna i da je jedina mogućnost da se iz nje izađe da imamo nove ljude u politici, ljude koji znaju kako da ujedine a ne da izvrše podelu", rekao je Cerar.

On se nada da su glasači prepoznali da je njegova partija nosilac takvih ideja i da predstavlja šansu za izlazak iz krize kako bi postali normalna, stabilna zemlja, prenela je slovenačka agencija STA.

Predsednik Borut Pahor je rekao danas nakon što je glasao, da oseća da nova vlada ima šansu da izvede Sloveniju iz krize.

Pahor je ranije ove sedmice rekao da bi današnji izbori mogli da predstavljaju prekretnicu i da nova vlada, ukoliko je ambiciozna i otvorena ka reformama, može da izvede Sloveniju iz krize i bude upamćena po tome.

Izbori su raspisani pošto je premijerka Alenka Bratušek podnela ostavku u maju posle poraza na partijskim izborima gde je izgubila u borbi za predsednika vladajuće Pozitivne Slovenije.

Izbori se prvi put održavaju usred leta, a reč je o sedmim parlamentarnim izborima u samostalnoj Sloveniji i drugim prevremenim u poslednje tri godine. To govori o destabilizaciji političkog prostora obeleženog posledicama ekonomske krize i brojnim političkim aferama kao i sve većim nepoverenjem birača prema politici i političarima, prenela je hrvatska agencija HINA.

Kao i na prevremenim izborima 2011. godine, kad je na opšte iznenađenje relativnu većinu u parlamentu osvojila stranka koju je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković osnovao samo nekoliko nedelja pre otvaranje birališta, i ovi izbori svedoče o nastavku sličnog fenomena, prenela je HINA.

Prema svim dosadašnjim ispitivanjima u vođstvu je Stranka Mire Cerara (SMC), osnovana pre mesec dana. SMC je sastavljena od intelektualaca i profesora, ljudi koji ističu da žele "obnoviti" slovenačku politiku u celini i insistiraju na etičkim vrednostima i suzbijanju sve izraženijih koruptivnih pojava na različitim područjima.

Slovenački analitičari Cerarov očekivani uspeh, pri čemu on računa da će kao mandatar sastaviti novu vladu, povezuju sa željama biračkog tela za korenitim promenama stare političke klase i traganju za novim licima i osobama koje nemaju mrlja u dosadašnjoj javnoj karijeri.

Cerar dosta nejasno obećava više pravne i političke kulture, čime je privukao dosta apatičnih ili sadašnjom politikom razočaranih birača, i obećava da će stvoriti široku koaliciju različitih stranaka u vladi koja bi zemlju povela iz krize, navodi hrvatska agencija.

Na drugom mestu po broju poslanika biće, prema svim ispitivanjima javnosti, Slovenačka demokratska stranka (SDS), čiji je dugogodišnji predsednik i bivši premijer Janez Janša već nekoliko nedelja u zatvoru, osuđen na dvogodišnju kaznu zbog korupcionaške afere "Patrija".

Janšino biračko telo u desnom centru je čvrsto, pa mu potporu ne smanjuje ni zatvorska kazna. I SDS odlučno je stala iza svog lidera, nazvavši ga "političkim zatvorenikom" kojeg se žele na svaki način rešiti elite bliske nekadašnjem predsedniku Milanu Kučanu i korumpirana "tranzicijska levica".

Neki trendovi koje su pokazale sondaže poslednjih dana govore međutim da dolazi i do uspona manjih stranaka te da bi i u samom vrhu prema visini glasačke podrške mogle nastupiti promene. Zato izborna iznenađenja nisu nemoguća iako svi većinom najavljuju da će priliku za sastavljanje nove vlade prvi dobiti Cerar.

Biračka mesta su otvorena u 7 sati i do 19 sati će moći da glasa ukupno 1.714.476 građana s pravom glasa na više od 3.140 glasačkih mesta širom zemlje i 32 diplomatska predstavništava, dok se očekuje da će oko 4.000 glasača glasati putem pošte iz inostranstva, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Prve preliminarne rezultate slovenačka Nacionalna izborna komisija saopštiće ubrzo posle zatvaranja biračkih mesta, a zvanični rezultati izbora uz najavu novog saziva Narodne skupštine, očekuju se, ne pre 29. jula.

Sa dvadesetak stranačkih lista biće izabrano 90 poslanika u Državnom zboru, slovenačkom parlamentu, a kandidata je 1.134 kandidata, 43 odsto su žene, dok se 69 trenutnih poslanika bori da budu ponovo izabrani, uključujući i predstavnike italijanske i mađarske manjine.

SMC bi, prema rezultatima ankete Ninamedija, mogla daočekuje 31,3 odsto podrške, SDS 23,4 odsto, a sledi DeSUS sa 11 odsto podrške.

Iznad izbornog praga su još SD sa 7,9, NSi sa 5,8 i Savez Alenke Bratušek sa 4,3 odsto, a ispod praga ostaje SLS sa 3,7 odsto.

Prema ocenama slovenačkih analitičara, bez obzira na rezultate, novu koalicionu vladu biće teško formirati zbog razdrobljenosti glasova, a ima i najava da ni nova vlada neće izdržati puni četvorogodišnji mandat.

Ukoliko se ostvare predviđanja u parlament bi mogle da uđu partije SMC,SDS, DeSUS, SD, NSi i Savez Alenke Bratušek, što znači da će stranka pobednica na prošlim izborima - Pozitivna Slovenija gradonačelnika Zorana Jankovića, ostati van parlamenta.

Mediji, međutim, podsećaju da su prognoze izbornih rezultata u poslednjih nekoliko godina postale nepedvidive, što se i pokazalo poslednji put na izborima 2011. godine, kada je samo dva dana pre došlo do preokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track