VARVARI: ISIL se hvali time što otete Jazide prodaje kao roblje!
Foto: Reuters

Oživeli ropstvo

VARVARI: ISIL se hvali time što otete Jazide prodaje kao roblje!

Planeta -
Zlikovci objavili u svom časopisu Dabik da su s povratkom ropstva vratili prvobitno značenje jednom aspektu islamskog zakona

BAGDAD - Džihadistička organizacija Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) pohvalila se da je žene i decu pripadnike manjinskih Jazida, koje je zarobila u severnom Iraku, podelila svojim borcima kao ratni plen i tako obnovila ropstvo.

U tekstu "Oživljavanje ropstva", objavljenom u poslednjem broju džihadistočkog časopisa Dabik, ISIL se hvali da je vratio prvobitno značenje jednom aspektu islamskog zakona šerijata, navodi AFP.

"Posle zarobljavanja, žene i deca Jazida podeljeni su u skladu sa šerijatom među borcima Islamske države koji su učestvovali u operacijama u Sindžaru", navodi se u tekstu.

"Ovo veliko porobljavanje mušrik (politeističkih) porodica verovatno je prvo od napuštanja šerijata. Jedini drugi poznati slučaj - mada je on mnogo manjih razmera - bilo je porobljavanje hrišćanskih žena i dece na Filipinima i u Nigeriji, koje su izvršili mudžahedini u tim zemljama", dodaje se u tekstu.

Dabik još tvrdi da se pripadnicima monoteističkih religija, kao što su hrišćani ili Jevreji, može ponuditi opcija da plaćaju verski porez ili da se preobrate u islam, ali da se to ne odnosi na Jazide.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track