(VIDEO) UŽIVO DAN 13 GRANATIRANA BOLNICA U GAZI: Najmanje 4 poginulo, 60 ranjeno!
Foto: AP

Zaštitna ivica

(VIDEO) UŽIVO DAN 13 GRANATIRANA BOLNICA U GAZI: Najmanje 4 poginulo, 60 ranjeno!

Planeta -
Zvaničnici navode da su najmanje četiri čoveka poginula, dok je 60 ranjeno, od čega su 30 bili pripadnici medicinskog osoblja. Vojne operacije su komplikovane, ima teškoća, ali uveren sam da ćemo postići cilj, kaže premijer Izraela

JERUSALIM - Granate koje su ispalili izraelski tenkovi pogodile su danas bolnicu u centralnom delu pojasa Gaze, izjavili su zdravstveni zvaničnici i lekari iz te bolnice.

Zvaničnici navode da su najmanje četiri čoveka poginula, dok je 60 ranjeno, od čega su 30 bili pripadnici medicinskog osoblja.

Prema rečima jednog zdravstvenog palestinskog zvaničnika, 12 granata je pogodilo bolnicu Al Aksa u gradu Deir el-Belah. Dodao je da su projektili pogodili administrativni deo, odeljenje intezivne nege i hirurško odeljenje.

Operacija izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Pojasu Gaze napreduje prema planu, ali uspesi armije su "bolji nego što se očekivalo", izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu tokom konsultacija s vojnim vrhom o toku antiterorističke operacije "Zaštitna ivica".

Na sastanku na kojem su, između ostalih, učestvovali i ministar odbrane Moše Jaalon, komandant Generalštaba IDF Beni Ganc i šef komande za jug general-major Sami Turgeman, Netanijahu je ponovio da će se operacija nastaviti i proširivati dok se ne stvore uslovi za dugoročni mir na jugu Izraela."Vojne operacije su komplikovane i ima teških trenutaka. Uveren sam da zajednom možemo da postignemo cilj", kazao je Netanijahu.

Od početka izraelske antiterorističke operacije 8. jula, poginulo je 508 Palestinaca.

20.51 - Generalni sekretar UN Ban Ki- mun zahtevao je danas momentalan kraj sukoba u Gazi i Izraelu, tokom posete Kairu u cilju da doprinese prekidu vatre."Nasilje mora prestati, mora prestati sada," rekao je on na konferenciji za novinare.

19.56 - Izraelska vojska saopštila je da je još sedam izraelskih vojnika poginulo danas u sukobima s palestinskim ekstremistima u pojasu Gaze.

18.32 - Predsednik SAD Barak Obama pozvao je danas međunarodnu zajednicu da se usredsredi na okončanje sukoba u pojasu Gaze, ponovo izrazivši zabrinutost za civilne žrtve.

15.42 - Ambasador Izraela u Austriji Zvi Hajfec (Zvi Heifetz) ocenio je da Hamas manipuliše svetskom javnošću, da odlično zna šta radi i da zloupotrebljava sopstveno stanovništvo.On je ukazao da Hamas odbija primirje i zloupotrebljava na ciničan način sopstveno stanovništvo, time što napada iz naseljenih mesta i tamošnje civile dovodi u opasnost, što je, kako je podvukao, jasno kršenje Ženevske konvencije.

13.31 - Na Tviteru premijera Izraela Benjamina Netanijahua objavljena je grafika arsenala oružja palestinskih terorista koji je dosad zaplenjen u kvartu Šeđaija.

Upad palestinskih terorista u Izrael kroz tunel iz Pojasa Gaze, Foto Printscreen yt
Upad palestinskih terorista u Izrael kroz tunel iz Pojasa Gaze, Foto Printscreen yt

13.18 - Više od deset Palestinaca koji su kroz dva tunela iz Pojasa Gaze ušli na teritoriju Izraela ubijeno je danas, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF). "Grupe terorista su kroz dva tunela iz severnog dela Pojasa Gaze ušli na jug Izraela, gde ih je presrela izraelska vojska i ubila njih više od deset", napisao je neimenovani portparol vojske na Tviteru.

09.37 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je posle hitne sednice o pogoršanju situacije u pojasu Gaze na hitan prekid sukoba između Izraelaca i Palestinaca i izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog sve većeg broja civilnih žrtava. Sednicu je zatražio Jordan pošto je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo juče u izraelskom granatiranju predgrađa Šeđaija u Gazi i borbi protiv terorista u najkrvavijem danu tokom 13-dnevne ofanzive, prenela je agencija AP. U rezoluciji, u koju je ta agencija imala uvid, izražava se "ozbiljna zabrinutost" zbog velikgo broja civila poginulih u Gazi, među kojima ima i dece, i pozvala na momentalni prekid vatre, "uključujući i povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze".

Džon Keri podržava egipatsku inicijativu, Foto Reuters

09.29 - Državni sekretar SAD Džon Keri otputovao je rano jutros za Kairo gde će razgovarati o krizi u pojasu Gaze, pošto je predsednik Barak Obama pozvao na "hitan prekid vatre" Izraelaca i Palestinaca. Keri će se sastati sa visokim zvaničnicima Egipta i drugih zemalja, najavio je Stejt department. Šef diplomatije SAD tražiće "momentalan prekid neprijateljstava, zasnovan na povratku na dogovor o prekidu vatre iz 2012", saopštila je Bela kuća, istakavši potrebu da se zaštiti život civila i "u Gazi i u Izraelu". Navedeno je, takođe, da Keri podržava egipatsku inicijativu za prekid vatre.

08.20 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji se nalazi na Bliskom istoku, u pokušaju da pomogne u postizanju dogovora o prekidu vatre osudio je "užasnu akciju" u Šeđaiji i pozvao na momentalni prekid vatre. "Izrael mora da pokaže maksimalnu uzdržanost i uradi daleko više na zaštiti civila", rekao je Ban i dodao da ta država "mora da poštuje humanitarno pravo", naveo je AFP. Ban je u nedelju bio u Kataru, a treba da poseti i Kairo, Jerusalim i Ramalu na Zapadnoj Obali

08.15 - Najmanje devet Palestinaca, od kojih sedmoro dece, poginulo je jutros u vazdušnom napadu izraelske vojske na Pojas Gaze, saopštili su bolnički izvori. Portparol službe hitne pomoći u Gazi Ašraf el Kudra izjavio je da su poginuli Palestinci članovi iste porodice i da su svi bili u istoj kući koja je pogođena bombom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track