VEĆA OD ZAGREBAČKE: Ovako će izgledati 3 miliona vredna džamija u Osijeku
Foto: PROARH

Nova džamija

VEĆA OD ZAGREBAČKE: Ovako će izgledati 3 miliona vredna džamija u Osijeku

Planeta -
Izgradnja bi mogla da započne već iduće godine, a finansiraće je Islamska zajednica

ZAGREB - Uskoro će se u Osijeku graditi islamski centar, pa će tako taj grad postati četvrti grad u Hrvatskoj koji ima džamiju, posle Zagreba, Rijeke i Gunje.

Islamski centar gradiće se prema idejnom rešenju arhitektonskog biroa "PROARH Mateković" iz Zagreba, odlučila je komisija koja je pred sobom imala izuzetno težak izbor zbog kvantitete, ali i kvalitete pristiglih radova - njih čak 33, piše Jutarnji list.

Predsednik komisije, pomoćnik osječkog gradonačelnika Denis Ambruš, kaže da je stiglo više sjajnih radova a da je na kraju presudio projekat celog kompleksa. I predstavnik Medžlisa Islamske zajednice u Osijeku Enver Rečica rekao je da je presudila funkcionalnost objekta i da je komisija tražila modernistički pristup sakralnom objektu.

Rečica kaže da sada sledi onaj najteži deo posla - prikupljanje novca za izgradnju što će ići na teret Islamske zajednice. Potrebno je , kako seprocenjuje, oko tri miliona evra.

Gradnja bi mogla da počne već sledeće godine ako se prikupe sredstva.Inače, podseća Jutarnji, prva džamija u Hrvatskoj izgrađena je u, nedavno poplavljenoj Gunji, 1969. godine, a 1995. počela je i izgradnja Islamskog centra neposredno uz džamiju. U Zagrebu je izgradnja sadašnje džamije i Islamskog centra završena 1987. godine.

Najmoderniji Islamski centar u Hrvatskoj trenutno je onaj u Rijeci, otvoren maja prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track