VEHABIJA IZ GORNJE MAOČE: Želim da čitav svet bude islamski!
Foto: Printscreen Yt

Selo gde vreme stoji

VEHABIJA IZ GORNJE MAOČE: Želim da čitav svet bude islamski!

Planeta -
U vehabiskom selu Gornja Maoča u Federaciji BiH ne kriju da žele dominaciju islama, više muškaraca bilo je hapšeno zbog radikalnog islamizma, a neki ratuju u Siriji za ISIL - na radost svojih roditelja

"Želim da čitav svet budu muslimani, da sretnu Alaha kao muslimani. Želim da čitav svet bude islamski jer je to dobro za čitav svet", rekao je novinaru hrvatskog portala Provjereno Jasmin Mustajbašić, diplomirani pravnik koji je pre šest godina napustio "spoljni svet" i došao da živi u vehabijsko selo Gornju Maoču u Federaciji BiH.

U Gornjoj Maoči, 30-ak kilometara udaljenoj od granice s Hrvatskom, živi 20-ak islamskih porodica koje su potpunosti odsečene od sveta.

Na samom ulazu u selo danonoćno bdi policijska patrola koja legitimiše stanovnike, a novinar Provjerenog piše da kad jednom uđete u ovo razrušeno selo, signal mobilne telefonije sasvim nestaje.

Mnogi muškarci iz ovog sela hapšeni su zbog islamskog ekstremizma. Jedan od njih je i Fikret Zukić, koji je prošle sedmice hapšen u policijskoj akciji "Damask". Njegovi sinovi trenutno se bore za ISIL u Siriji.

"Ako koji od sinova pogine u džihadu, on neće biti pitan za grehe. Tako je Alah naložio, da će u dženet (raj) ući bez ikakvih pitanja. Znači, ako bi mu se nešto dogodilo, to bi bilo u Alahovom prisustvu. Ako pogine, neću se žalostiti jer mi verujemo da je Alah njemu odredio gde će poginuti', rekao je Zukić reporteru Provjerenog Domagoju Mikiću.

Vehabija Fikret Zukić (sniman s leđa): Sinovi mi ratuju za ISIL, ako poginu, neću se žalostiti, Foto Printscreen
Vehabija Fikret Zukić (sniman s leđa): Sinovi mi ratuju za ISIL, ako poginu, neću se žalostiti, Foto Printscreen

Jasmin Mustajbašić s početka reportaže takođe je hapšen posle pucnjave na američku ambasadu i optužen da je saradnik Mevludina Jašarevića.

"Ja sam zbog ovog što jesam ostavio sve - i kuću i stan i karijeru - da bih bio musliman", kaže on i tvrdi da se to isplatilo - sada je srećan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track