(VIDEO) BORODAJ: Tela smo mi odneli u rashladne vagone, niko drugi nije hteo!
Foto: Reuters

Istraga

(VIDEO) BORODAJ: Tela smo mi odneli u rashladne vagone, niko drugi nije hteo!

Planeta -
Posmatrači OEBS-a su od početka odnošenja tela bili na mestu nesreće i nadgledali hladnjače, kaže premijer DNR

MOSKVA - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksander Borodaj potvrdio je danas da su proruske snage odnele 196 tela žrtava malezijskog aviona u rashladne vagone, negirajući navode da ne dozvoljavaju posmatračima OEBS-a da posete mesto nesreće.

Budući da je ranije bilo kontradiktornih izveštaja o tome ko je i koliko tela odneo sa mesta nesreće, Borodaj je potvrdio informaciju da je ukupno 196 tela odneto u rashladne vagone i da se u njihovoj blizini sada nalazi grupa posmatrača OEBS-a.

On je naveo da su pripadnici samoodbrane počeli da odnose tela, jer to niko drugi nije mogao da uradi, između ostalog, i jer su u prvi mah, u pratnji posmatrača OEBS-a, došla četiri ukrajinska stručnjaka za tehniku koji su se zanimali samo za tehničke detalje nesreće.

Posmatrači OEBS od početka prate smeštanje tela u hladnjače i fotografišu, Foto Reuters
Posmatrači OEBS od početka prate smeštanje tela u hladnjače i fotografišu, Foto Reuters

"Drugi stručnjaci, uključujući i one koji treba da identifikuju žrtve i sprovedu druge procedure sa njima, ne mogu još da dođu...", rekao je Borodaj, ne precizirajući na šta tačno misli.

U vezi sa navodima da proruske snage ne dozvoljavaju posmatračima OEBS-a da priđu mestu nesreće, Borodaj je u intervju radiju "Eho Moskve" rekao da je "to je samo jedan deo informacionog rata protiv nas".

On je dodao da se na mestu nesreće u protekla tri dana nalazi 14 posmatrača OEBS-a, prenosi Itar tas s.Borodaj je objasnio da je prvog dana dolaska posmatrača bilo restrikcija u pogledu njihovog kretanja, pravdajući se da je "reč o prostoj činjenici" da su proruske snage odgovorne za bezbednost posmatrača u zoni za koju je naveo da se nalazi na "nišanu ukrajinskih automata".

"Mesto nesreće je veoma veliko i prostire se na više od 10 kvadratnih metara", rekao je Borodaj i dodao da sada posmatrači OEBS-a rade u gradu Torez gde se od subote dopremaju tela nastradalih.

Aleksandar Borodaj, Foto Printscreen yt

"Na mestu pada aviona pronađeni su delovi koji liče na crne kutije. Sada su u Donjecku u sedištu vlade Donjecke Narodne Republike, pod mojim ličnim nadzorom", rekao je Borodaj.. Snage samoodbrane spremne su da ih predaju međunarodnim posmatračima "ukoliko oni uopšte dođu", kaže on. Borodaj je izričito kazao da pronađeni delovi "neće biti predati" predstavnicima zvaničnog Kijeva jer bi oni mogli da ih oštete i "falsifikuju rezultate (istrage)".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track