(VIDEO) BRITANSKI MEDIJI: Škotski penzioneri spasli Veliku Britaniju od cepanja!
Foto: AP

Unija opstala

(VIDEO) BRITANSKI MEDIJI: Škotski penzioneri spasli Veliku Britaniju od cepanja!

Planeta -
Ujedinjeno Kraljevstvo je preživelo, ali nalazi se na aparatima za veštačko disanje, upozorava Ekonomist

LONDON - Britanski mediji danas ocenjuju da je opredeljenje Škota da ostanu u sastavu Britanije donelo olakšanje mnogim stanovnicima ostrva, ali upozaravaju da je referendum o nezavisnosti otvorio novo poglavlje u odnosima u tri veka dugoj uniji.

Mediji ocenjuju da je visoka izlaznost penzionera - jedine starosne grupe koja je većinom glasala za ostanak u Britaniji, obezbedila zemlji da opstane.

List Ekonomist ocenjuje da je britanska država "preživela, ali da se nalazi na aparatima za veštačko disanje".

Foto Reuters
Foto Reuters

"Zastava Unije će i dalje da se vijori. Škoti su glasali juče da ostanu u sastavu Britanije. Time su osigurali nastavak države koja je oblikovala moderni svet. Oni su, takođe, sačuvali britanski identitet koji više od trećine Škota, Engleza, Velšana i stanovnika Severne Irske smatraju veoma važnim", navodi Ekonomist, ali takođe upozorava da je samo 200.000 glasova u prilog nezavisnosti nedostajalo da "ove dragocene vrednosti budu oštećene ili uništene, a i Britanija sa njima".

Ekonomist podseća da je britanski premijer Dejvid Kameron obećao da će u narednih devet meseci da traju pregovori oko budućeg ustavnog uređenja.

http://www.youtube.com/watch?v=ana1J6t0ZlI

"Pregovori dve strane biće teški i možda dogovori oko ustavnog uređenja neće biti postignuti, ali do toga mora da dođe, jer Britanija zavisi od toga", upozorava list.

"Milion Škota je glasao za izlazak iz Unije, iako su znali da će možda zbog toga biti siromašniji. Jedino ih je visoka izlaznost škotskih penzionera osujetila. To je, u noći velikog olakšanja za mnoge Britance, zaista šokantno. To znači da je britanska država preživela, ali da je ostala na aparatima za veštačko disanje", zaključio je Ekonomist.

"Britanija je bezbedna pošto je Škotska odbacila nezavisnost", naslov je londonskog Telegrafa, koji prenosi reči škotskog premijera Aleksa Salmonda da, u ime škotske vlade, prihvata rezultate referenduma, ali i da se obavezuje da će konstruktivno da radi u interesu Škotske i ostatka Kraljevstva.

Aleks Salmond, foto AP
Aleks Salmond, foto AP

"Izlazak od 86 odsto je najveći u demokratskom svetu na bilo kojim izborima ili bilo kom referendumu u istoriji. Ovo je bio trijumf demokratskog procesa i učestvovanja u politici", rekao je Salmond i najavio da će u toku današnjeg dana da održi pres konferenciju.

Britanski Dejli mejl prenosi da je "Škotska rekla - ne", a da su rezultati referenduma izazvali "ustavni zemljotres" u zemlji. List prenosi da je tabor unionista "Bolje zajedno" ostvario čistu pobedu i podseća da su lideri Škotske nacionalne partije izrazili "duboko razočaranje" zbog ishoda glasanja. Dejli mejl navodi da se škotski premijer nadao trijumfu na referendumu, ali da su Škoti odlučili suprotno zbog čega je Salmond suočen sa teškim izgledima da zadrži tu funkciju.

Slavlje pristalica unije, Foto AP
Slavlje pristalica unije, Foto AP

List prenosi da je karnevalska atmosfera na ulicama škotskih gradova posle saopštavanja rezultata utihnula, da su mnogi građani tužni otišli kućama, na nekim mestima je došlo i do sukoba sa policijom. Takođe, list prenosi da je pokrenuta istraga u vezi sa 10 slučajeva navodne izborne krađe na biračkim mestima u Glazgovu.

List prenosi da je teniser Endi Marej, koji je juče pozvao Škote da glasaju za nezavisnost, izjavio da će nastaviti da igra "pod britanskom zastavom".

Endi Marej, Foto AP
Endi Marej, Foto AP

Londonski Gardijan prenosi da su Škoti većim glasali protiv raskida Unije sa Engleskom i Velsom, koja traje već 307 godina, i podseća da je kampanja za nezavisnost ostvarila četiri velike pobede, uključujući i pobedu od 53 odsto u najvećem gradu Glazgovu. Tabor protiv nezavisnosti osvojio je pobedu u 26 oblasti, dobro je prošao u oblastima za koje se to unapred očekivalo, uključujući glavni grad Edinburg, ali i u onim oblastima gde se očekivala pobeda nacionalista.

Britanska TV mreža BBC navodi da su Škoti "odlučno" glasali protiv nezavisnosti. Britanski javni servis podseća na reči premijera Kamerona da "narod Engleske, Velsa i Severne Irske mora više da se pita za poslove koji se njih tiču".

BBC: Ipak je 1,5 milion Škota glasao za nezavisnost, uključujući ceo Glazgov, Foto AP
BBC: Ipak je 1,5 milion Škota glasao za nezavisnost, uključujući ceo Glazgov, Foto AP

"Ljudi su rekli šta imaju. Škotska je odbacila nezavisnost. Rezultat su prihvatile obe strane. Mogli biste da pomislite da je to - to. Ali, nije ni približno", ocenio je urednik političke redakcije BBC Nik Robinson. On to obrazlaže činjenicom da je 1,5 milion britanskih građana glasalo za izlazak iz zajednice, kao i da je nezavisnost podržao najveći škotski grad Glazgov.

"Lideri tri najveće britanske partije su obećali značajne ustavne promene i to ne samo za Škotsku, nego i za Englesku, Vels i Severnu Irsku. Dogovorili su se oko rokova za prenos ovlašćenja škotskom parlamentu, ali je dug, dug put do toga da se dogovore načini za to", upozorava Robinson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track